Vinul roşu protejează de radiaţii mai bine decât iodul

Beţi vin roşu ci nu iod dacă doriţi să vă protejaţi de radiaţii, titrează cotidianul sofiot Standart. Recomandarea vine din partea unor oameni de ştiinţă bulgari.

Cu toate că norul radioactiv este foarte departe, mii de bulgari au luat cu asalt farmaciile în căutare de iod prin care speră să se protejeze de efectele dăunatoare ale radiaţiilor. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii avertizează însă că administrarea de iod poate fi periculoasă pentru sănătate, ei nu recomandă în niciun caz ca bulgarii să bea iod.
O barieră mult mai bună împotrivă radiaţiei este vinul roşu, cu o concentraţie mai mare de tanin, susţine profesorul universitar Donka Baikova. Vinul conţine antioxidanţi şi protejează organismul de efectele poluării chimice sau radioactive, afirmă ea.

Cotidianul 24 Ceasa îl citează pe Gheorghi Kasciev, expert în domeniul nuclear, care în ultimii ani militează împotriva construirii unor noi centrale nucleare. Acesta susţine că norul radioactiv din Japonia ar putea să ajungă Bulgaria după 4 sau 6 zile. Condiţia este ca vântul în zona centralei Fukushima, care în prezent bate înspre Oceanul Pacific, să-şi schimbe direcţia spre vest. În opinia sa, nimeni nu poate să spună în ce direcţie va porni norul radioactiv şi dacă acesta nu va afecta Bulgaria.

Ziarul Trud informează că panica a cuprins diferite oraşe din Bulgaria. După ce locuitorii oraşului Burgas au cumpărat toate cantităţile de iod din farmaciile locale, panica a trecut şi la oraşul Şumen. Directoarea unei gradiniţe de copii le-a interzis copiilor să se joacă afară în ciuda vremei frumoase din ziua de marţi. Ea a spus că a făcut acest lucru la solicitarea părinţilor care au insistat ca cei mici să rămână înăuntru toată ziua de frica radiaţiilor.

Agenţia de Regulament Nuclear de la Sofia susţine că nu există niciun pericol pentru populaţie în urma accidentelor din centrala Fukushima. Potrivit agenţei, nivelul de radiaţie din capitala Sofia este de 0,12 microsieverţi/oră în condiţiile în care nivelul normal pentru ţară este până la 0,40 microsieverţi/oră. O verificare efectuată de reporterii ziarului arată că nivelul radiaţiei la Sofia este între 0,15 şi 0,18 microsieverţi/oră, ceea ce este absolut normal.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.