EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,30 RON
(0%)
GBP
5,37 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(0%)
BYN
1,76 RON
(0%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,99 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(0%)

Accidentul de la Fukushima va avea consecinţe majore pentru energetica nucleară mondială

Din cauza accidentului de la centrala din Fukushima, de-asupra energeticii nucleare mondiale ‘s-au strâns nori grei’. China, Thailanda, Venezuela şi o serie de alte ţări au anunţat săptămâna aceasta sistarea programelor nucleare şi chiar încetarea exploatării centralelor nucleare învechite.

Însă, cu ce ar putea fi înlocuită energia nucleară, aflată astăzi în declin? Energetica ecologică de alternativă nu are forţa necesară şi nici potenţialul energiilor tradiţionale termo şi hidro nu este unul nelimitat. O altă problemă ar putea fi aceea că majorarea continuă a securităţii centralelor nuclerare ar presupune nişte costuri care ar face aceste centrale dezavantajoase din punct de vedere economic, subliniază cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Prima consecinţă a accidentului de la centralele nucleare nipone a devenit scăderea preţurilor mondiale la uraniu, cu 12%. Totodată, specialiştii prevăd că preţurile la combustibilul nuclear vor continua să scadă, acest lucru fiind cauzat de revizuirea atitudinilor faţă de energetica nucleară pe plan global.
‘Prognozăm o încetinire serioasă a construcţiei de noi centrale nucleare, din cauza implementării unor măsuri de securitate suplimentare’, a declarat un reprezentant al serviciului analitic al Economist Intelligence Unit.

În cazul în care acest pronostic se va îndeplini, este de aşteptat o reîmpărţire a pieţei energetice, subliniază Nezavisimaia Gazeta. În prezent, energetica nucleară asigură 15% din întreaga cantitate de energie electrică produsă pe plan global. Astăzi, în întreaga lume sunt exploatate 442 de reactoare nucleare, iar 155 se află în stadiul final de proiectare. În Rusia, guvernul planifica să majoreze, până în 2030, numărul de reactoare de la 32 la 59.

‘Energetica nucleară rămâne singura capabilă să înlocuiască, într-o anvergură economică, energetica tradiţională termo’, afirmă Natalia Porohova, şefă Departamentului de cercetări din cadrul Institutului pentru problemele monopolurilor. În opinia expertei, ‘hidroenergetica este limitată de prezenţa surselor de apă, iar în energetica netradiţională nu există deocamdată tehnologii capabile să asigure o concurenţă reală’.
‘De aceea, din punct de vedere economic, nu există motive pentru renunţarea la proiectele nucleare, însă există factorul opiniei publice, când energetica nucleară devine element de politică, iar pentru renunţarea la dezvoltarea acesteia partidele obţin puncte suplimentare în alegeri’, explică Porohova.

În opinia directorului-adjunct al ‘Rosnanoteh’, Andrei Malâşev, nu există motive pentru luarea unor măsuri de securitate suplimentare la centralele nucleare ruseşti. Lecţiile catastrofei de la Cernobîl au fost învăţate şi, drept rezultat, reactoarele de a doua şi a treia generaţie au un nivel de securitate aproape dublat. A cheltui alţi bani pentru securizare este de prisos, pentru că în caz contrar centralele nucleare nu ar mai fi rentabile economic, consideră Malâşev.

Potrivit expertului în domeniul energeticii din cadrul organizaţiei non-guvernamentale ‘Forumul nuclear bulgăresc’, Atanas Tasev, Uniunea Europeană  nu va renunţa la noile tehnologii nucleare, însă va stabili reguli mai ferme de exploatare a vechilor centrale. Tasev nu exclude posibilitatea ca multe dintre centralele care nu vor corespunde noilor cerinţe să fie închise. ‘Aceasta nu înseamnă, însă, că energetica nucleară îşi va înceta dezvoltarea’, subliniază expertul.

Cu această concluzie este de acord directorul ‘Consiliului producătorilor de energie’, Igor Mironov. ‘Ritmul dezvoltării energeticii nucleare va fi, în mod sigur, diminuat la nivel global. Însă, după toate probabilităţile, majoritatea măsurilor vor avea caracter temporar, deoarece toţi conştientizează că industria energetică bazată pe hidrocarburi este limitată de posibilităţile industriilor de extracţie şi de caracterul limitat al hidrocarburilor’, este de părere Mironov.

În acelaşi timp, directorul general al companiei ‘BPŢ Engineering’, Aleksandr Skorohodov, aminteşte că în lume se acordă din ce în ce mai multă atenţie surselor alternative de energie. Numărul de proiecte pe bază de energie eoliană, solară şi de alt tip cresc în fiecare zi. ‘UE intenţionează să aducă până în 2020 cota resurselor de energie regenerabile până la 20% şi multe dintre ţările europene înregistrează mari progrese în acest sens’, afirmă expertul.

După părerea directorului Institutului naţional al Energetici din Rusia, Serghei Pravosudov, viitorul energeticii electrice este legat, pe termen scurt, de gazul natural, ale cărui rezerve de pe Terra ajung pentru 50-100 de ani. Evenimentele din Japonia accelerează schimbările din energetică. Pentru Rusia acesta este un semnal spre majorarea extracţiilor de hidrocarburi, pentru a putea satisface cererea mondială.
În afară de aceasta, sunt descoperite noi tipuri de combustibil. ‘Pe fundul lacului Baikal se află rezerve de gazohidraţi. Acest gaz cristalizat poate deveni combustibilul viitorului’, este de părere directorului Fondului pentru protejarea lacului Baikal, Bair Ţârenov.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata