Boardul FMI va analiza viitorul acord cu România pe 25 martie 2011

Comitetul director al Fondului Monetar Internaţional va analiza, în şedinţa programată pentru 25 martie 2011, cea de-a şaptea evaluare din cadrul Acordului Stand-By (ASB) precum şi solicitarea României de a încheia cu un nou acord cu FMI, de tip preventiv, conform unei informaţii apărute vineri (18 martie 2011) pe site-ul Fondului Monetar.

În cadrul întrunirii de vinerea viitoare, directorii executivi ai FMI vor discuta şi condiţiile în care se încheie actualul Acord Stand-By cu România, semnat pe o perioadă de doi ani, în 4 mai 2009. Misiunea FMI, condusă de Jeffrey Franks, care s-a aflat la Bucureşti, în perioada 25 martie – 8 februarie 2011, concomitent cu misiunile Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, a convenit cu autorităţile române, la nivel de experţi, ultima evaluare (cea de-a VII-a) în cadrul Acordului Stand-By în derulare, precum şi noul Acord Stand-By de tip preventiv, în valoare de 3,6 miliarde euro.

Citeste si:  Subscrierile la asigurări RCA au crescut la 701 milioane lei în primul trimestru, tarifele au urcat cu 7%

România a decis să nu mai acceseze cea de-a opta tranşă, de aproape un miliard de euro, ceea ce face ca suma totală primită de România de la FMI, în cadrul actualului Acord, să se ridice la aproximativ 12,4 miliarde euro, în loc de 13,46 miliarde de euro, la cât ar fi avut dreptul. Valoarea noului Acord de tip preventiv reprezintă 300 de procente din cota României.
Toată suma, de 3,6 miliarde euro, pe care Fondul o va pune la dispoziţia României prin noul acord de tip preventiv, va fi destinată Băncii Naţionale a României (BNR), potrivit şefului misiunii FMI pentru România.

Citeste si:  Deţinătorul UltraPro Computers, în pragul falimentului

Guvernatorul Mugur Isărescu a explicat, într-o declaraţie anteriorară, că banii de la FMI pot fi traşi doar în cazul unei situaţii grave, cum ar fi un atac asupra monedei naţionale, declanşat de o criză în regiune, concretizat într-o pierdere masivă de rezerve şi de încredere. O altă situaţie în care Banca Centrală ar putea accesa banii de la FMI ar fi aceea în care Trezoreria eşuează, în 2 – 3 rânduri, să se finanţeze la costuri acceptabile.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close