Ministrul Agriculturii, optimist în privinţa producţiilor vegetale din 2011

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabară, este optimist în privinţa producţiilor vegetale din 2011, considerând că vor fi mai bune decât în 2010, dar s-a arătat îngrijorat de suprafeţele de teren nearate rămase din toamna trecută.

„Cel puţin aşa cum se prezintă acum principalele culturi însămânţate în toamnă cred că vom avea o producţie agricolă vegetală mai bună decât în 2010. Grâul arată bine, s-au făcut fertilizări, iar la rapiţă, cu toate că a fost ger, am avut noroc cu stratul de zăpadă care a protejat cultura”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Valeriu Tabără.
Optimismul său în privinţa producţiilor vegetale este susţinut şi de faptul că s-a lucrat mai mult teren decât în 2010, corelat cu atracţia pentru preţul de valorificare a producţiei, dar şi cu o cerere mai mare pe piaţă de produse agricole.

„Probabil şi discuţiile despre sancţionarea celor care nu-şi lucrează terenul au reprezentat un stimulent, chiar dacă măsurile nu au fost încă aplicate… Actul normativ privind sancţionarea celor care nu lucrează terenul este finalizat, trebuie să-l aducem la normele europene şi să-l însoţim şi cu alte măsuri.
Consider că după sărbătorile pascale vom avea în mod sigur un act normativ în vigoare”, a spus Tabără. Pe de altă parte, şeful de la Agricultură s-a arătat îngrijorat de suprafeţele agricole de teren nearate în toamna lui 2010.

„Ceea ce mă îngrijorează acum este că avem o desprimăvărare târzie şi au rămas din toamnă foarte multe suprafeţe nearate. În prezent, circa 20-25% din arăturile pentru culturile de primăvară nu au fost făcute. Acum este foarte târziu şi orice arătură care se face determină un handicap în producţie de 40 până la 60%.
Totul depinde de mersul vremii. Nu te mai poţi baza pe ploile de vară pentru că în puţini ani ele se suprapun peste fazele de vegetaţie”, a explicat ministrul Agriculturii. Oficialul MADR consideră că trebuie găsite soluţii pentru irigarea terenurilor pentru a putea avea producţii agricole bune.

„Avem deja evaluarea sistemelor de irigaţii în funcţiune, dar şi nişte propuneri pe care vreau să le judecăm mai bine pentru că sunt anumiţi preşedinţi de judeţe care ar vrea să preia o parte din aceste sisteme de irigaţii, plus că sunt şi sisteme de irigaţii şi de îmbunătăţiri funciare care sunt casate şi pot fi date în continuare să fie folosite şi reabilitate”, a mai spus Valeriu Tabară.

În opinia acestuia, în unele zone unde sursa de apă trebuie ridicată nu se justifică investiţiile de reabilitare a sistemului de irigaţii din cauza costurilor mari cu energia. „Există resurse financiare pentru reparaţii şi investiţii şi putem suplimenta suma, dar unele nu se justifică pentru că acolo unde sursa de apă trebuie ridicată se consumă multă energie.
Acolo trebuie găsite şi alte soluţii şi un prim obiectiv pe termen lung este canalul Siret-Bărăgan şi probabil un alt proiect de acest tip în partea de vest a Câmpiei Române”, a explicat Tabără.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, până la data de 16 martie 2011 a fost arată o suprafaţă de 3,1 milioane hectare de terenuri agricole, respectiv jumătate (52%) din totalul suprafeţei estimate a fi însămânţate. Suprafaţa însămânţată în această primăvara este deocamdată de 6.330 hectare, alte 1,9 milioane hectare fiind însămânţate cu grâu în toamna lui 2010.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.