„Sărbătoarea Cosmosului”, la ASE

Împlinirea a 50 de ani de la primul zbor în spaţiul cosmic a fost marcată vineri (18 martie 2011) la ASE, cu ocazia evenimentului „Sărbătoarea Cosmosului”, la acesta participând preşedintele Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic, Dumitru Prunariu, deputatul rus, fost cosmonaut, Nikolai Budarin, dar şi ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Alexander Churilin.

„Este o bucurie pentru ASE să aducă o sărbătoare a umanităţii care are o semnificaţie deosebită pentru întreaga civilizaţie. Sărbătorim 50 de ani de la primul zbor în spaţiul cosmic al omului şi 30 de ani de la zborul astronautului român Dumitru Prunariu în Cosmos. Sărbătorim cunoaşterea care până la acest zbor avea o limită. În spaţiul cosmic nimeni nu are naţionalitate, deşi provine dintr-o ţară, este al Pământului”, a afirmat rectorul Academiei de Studii Economice, Ioan Gheorghe Roşca.

Citeste si:  Oamenii chefuiesc de peste 12.000 de ani

Ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Alexander Churilin, a spus că evenimentul simbolizează bunele relaţii dintre cele două ţări. „Am trăit cu inima şi sufletul primul zbor a lui Gagarin. Am fost martorii unor evenimente deosebite şi neaşteptate pentru noi. Toate au dat naştere la imaginaţie”, a spus ambasadorul. În opinia sa, explorarea Cosmosului, în prezent, a devenit un lucru obişnuit, „o realitate”.

„Urmărim să nu se admită militarizarea spaţiului cosmic. Cosmonautica înseamnă investiţie în viitor”, a spus reprezentantul Federaţiei Ruse. La rândul său, deputatul rus Nikolai Budarin a mărturisit că îşi dorea să ajungă în Cosmos încă de mic. El a precizat că dintre cei aproximativ 500 de cosmonauţi, 108 sunt ruşi.
„Suntem o parte inseparabilă a Universului. A zbura spre stele înseamnă a ne îmbogăţi spiritual şi a găsi noi căi. Expansiunea Cosmosului nu admite limite spaţiale. Ajunşi în spaţiu oamenii nu mai sunt cetăţeni ai unei ţări, ci ai planetei”, este de părere Prunariu.

Citeste si:  Cum poţi să ieşi la pensie, chiar dacă n-ai fost angajat nici măcar o zi

În opinia sa, cele 108 minute de zbor ale lui Iuri Gagarin „au schimbat radical paradigma omului cu spaţiul cosmic”. Iuri Alexeevici Gagarin a devenit la 12 aprilie 1961 primul om care a zburat în spaţiu şi primul pe orbita Pământului. El a primit numeroase medalii în diferite ţări pentru călătoria sa de pionierat în spaţiul cosmic.
Dumitru Prunariu este primul cosmonaut român.
La 14 mai 1981 a devenit primul şi singurul român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spaţial „Intercosmos” şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute.

Citeste si:  Preşedintele CJ Iaşi, Constantin Simirad, către Gheorghe Nichita: Domnule primar, să vă fie ruşine pentru organizarea acestei manifestări !
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close