EUR
4,83 RON
(+0.41%)
USD
4,38 RON
(-0.83%)
GBP
5,42 RON
(-0.22%)
CHF
4,57 RON
(-0.23%)
BGN
2,47 RON
(+0.03%)
BYN
1,69 RON
(-0.2%)
CAD
3,09 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.23%)
AUD
2,69 RON
(-0.54%)
JPY
0,04 RON
(-0.86%)
CZK
0,18 RON
(-0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

 

Cumpărătorii de la Project Expo aleg acum în funcţie de preţ şi mai puţin după calitate

Cumpărătorii încep să se uite tot mai puţin la calitatea unei construcţii, iar pentru cei mai mulţi pretul de achiziţie este acum mult mai important, au afirmat vineri (18 martie 2011) la o conferinţa de presă, organizatorii primului târg imobiliar al anului, Project Expo, deschis la Sala Palatului din Bucureşti.

‘Cea mai mare parte dintre locuinţele aflate acum pe piaţă au ajuns deja la un minim posibil al preţurilor’, a spus Sorin Săraru, managing partner Project Events. Acesta a precizat că majoritatea dezvoltatorilor au construit casele aflate acum la vânzare într-o perioadă în care costurile pentru achiziţia de terenuri şi materiale de construcţii erau foarte mari, iar ei au de achitat creditele bancare făcute pentru a investi în proprietăţi.

‘Dezvoltatorii imobiliari nu-şi permit să mai scadă preţurile pentru că ar însemna să vândă sub costul la care le-au construit, nemaivorbind de profit. Este adevărat că există şi constructori care au început să ridice locuinţe anul trecut, dar aceştia sunt foarte puţini. În plus, odată cu trecerea boomului imobiliar, cerinţele legate de calitatea clădirilor au crescut, ceea ce a presupus cheltuieli mai mari în siguranţa şi confortul oferit de clădire.

Piaţa s-a schimbat foarte mult mai ales din punctul de vedere al cererii’, a adăugat Sorin Săraru. După preţ, vine locaţia, care până nu de mult era esenţială, urmată de alte criterii. ‘Din păcate, nici confortul nu mai este pe lista de priorităţi a clienţilor. De multe ori se merge cu suprafaţa la minimul admis de normele legale, pentru că asta înseamnă şi un preţ mai mic’, a mai spus reprezentantul Project Events.

Unul dintre dezvoltatorii prezenţi la târg a arătat că, în momentul de faţă, apartamentele primează în cereri, dar în 2005, moment la care compania sa a deschis punctul de lucru în oraşul Popeşti-Leordeni, noţiunea de ‘apartament’ nici nu putea fi luată în discuţie.
‘Terenuri generoase (intravilane sau extravilane) de ordinul hectarelor, case cu suprafeţe construite de sute de metri pătraţi, curţi de minimum 1.000 de metri pătraţi, cam astea erau cerinţele clienţilor de atunci’, îşi aminteşte dezvoltatorul.

‘Palatele’ de 4-500 metri pătraţi construiţi, cu grădini de 1.000 – 2.000 metri pătraţi, din 2005 au devenit, un an mai târziu, imobilele cu o curte de 500 metri pătraţi şi o amprentă construită de… 80 metri pătraţi. Ulterior au apărut locuinţele tip duplex, lipite în calcan şi curţi de 100 metri pătraţi.
Pe timpul crizei, majoritatea dezvoltatorilor s-a reprofilat pe recompartimentarea vilelor în apartamente, pe reamenajări şi schimbări de destinaţie, dar şi pe construcţia unor apartamente cu suprafeţe din ce în ce mai mici.

‘Iar acest trend a fost întâlnit în toată Capitala şi în comunele limitrofe, nu doar în anumite zone’, au mai subliniat organizatorii Project Expo. Târgul Imobiliar Project Expo (18-20 martie) este organizat în parteneriat de către companiile Project Events şi Zero Points Consulting. Participă 27 de expozanţi, iar organizatorii mizează pe 3.500 de vizitatori în trei zile.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata