Bancpost va cere mai multe documente pentru persoanele cu contracte de muncă pe perioadă determinată

Bancpost va cere mai multe documente pentru persoanele cu contracte de muncă pe perioadă determinată, potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii băncii.

„În general, o persoană care aplică pentru un credit la o bancă trebuie să facă dovada obţinerii unui venit pe un termen cel puţin egal cu perioada creditului sau pe o perioadă nedeterminată. Totuşi, în măsura în care aplicantul la credit îşi desfăşoară activitatea într-un domeniu de perspectivă unde există cerere crescândă pentru forţă de muncă sau dacă acesta face dovada unui istoric de asemenea contracte reînnoite banca poate aproba un credit pentru această persoană chiar şi pe o perioadă mai mare decât cea a contractului de muncă.

Mai mult, dacă persoana în cauza aplică la un credit împreună cu alt codebitor riscul de nerambursare scade simţitor, iar şansele de aprobare cresc. Situaţia descrisă nu atrage costuri mai mari pentru client”, sunt oficialii Bancpost. Pe de altă parte, RBS România nu va schimba normele de creditare pentru persoanele fizice cu contracte de muncă pe perioadă determinată, au declarat, pentru Agerpres, reprezentanţi ai băncii.

În cazul creditelor ipotecare, potrivit celor de la RBS România, trebuie numai ca acel contract de muncă să fi fost reînnoit cel puţin o dată. ‘RBS România a acordat şi va continua să acorde credite pentru persoanele cu contract de muncă pe perioadă determinată, în mod special pentru partea de credite cu garanţie ipotecară (credit ipotecar, credit de nevoi personale cu ipotecă). Există condiţia ca respectivul contract să mai fi fost reînnoit cel puţin o dată, acesta fiind singurul lucru pe care îl solicităm în plus, nu există alte „reguli mai dure”, spun oficialii băncii.

Volksbank lucrează la normele de creditare pentru persoanele fizice, potrivit unor surse din bancă. Pentru că Noul Cod al Muncii nu încurajează angajările pe o perioadă determinată, iar băncile vor fi nevoite să îşi schimbe normele de creditare. Aceasta pentru că instituţiile de creditare se feresc să crediteze persoanele cu astfel contracte de muncă.
Noul Cod al Muncii spune, într-una dintre prevederi că, contractul individual de muncă pe durată determinată nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 36 de luni.
Potrivit aceloraşi surse, ‘ în acest moment, conducerea Volksbank trebuie să decidă referitor la persoanele cu contracte de muncă pe perioadă determinată’.

Pe de altă parte, departamentul de comunicare al băncii spune că, ‘Informaţia este parţial bună. Într-adevăr lucrăm la noile produse de creditare, dar fără legătură cu noul Cod al muncii. În ceea ce priveşte noul Cod, nu aş putea să spun încă dacă/cum va afecta creditarea la persoanele cu contract de muncă pe perioadă limitată’.
Moţiunea de cenzură „Codul Boc – salarii mici, şomaj mare, firme falimentate” a fost respinsă miercuri, 16 martie, de Parlament, nefiind întrunit numărul necesar de voturi.

Ea a fost votată favorabil de 212 de parlamentari, în timp ce patru au fost împotrivă şi două voturi au fost declarate nule. Pentru a fi adoptată, moţiunea avea nevoie de 236 de voturi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata