EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Decizia şefului ANAF privind transferul lui Csibi Barna la Abrud, contestată de unii deputaţi

Mai mulţi deputaţi au dezaprobat luni (21 martie 2011) în plen, decizia şefului ANAF, Sorin Blejnar, de a-l transfera la Administraţia Finanţelor Publice Abrud, în Alba, pe Csibi Barna, tânărul maghiar care a spânzurat, săptămâna trecută, o păpuşă cu faţa lui Avram Iancu.

Deputatul PDL Corneliu Olar a dorit, ca reprezentant în Parlament al moţilor din Apuseni, să facă unele clarificări privind luarea de poziţie a locuitorilor şi autorităţilor din oraşul Abrud faţă de mutarea lui Csibi Barna aici. Acesta a calificat drept ”pripite” măsurile luate de şeful ANAF privind acest transfer.
„Nu pot să trec cu vederea unele măsuri pripite care au fost luate ca acel ins, funcţionar al statului român, să fie dus disciplinar la Abrud, unde a creat şi o mai mare supărare în rândul moţilor.

Eu am luat legătura cu ministrul de Finanţe şi i-am spus, hotărât, ieri (duminică -n.r.) să nu-l trimită la Abrud pentru că se pot genera conflicte de care nu avem nevoie la această oră. Mai ales că vorbim de o Europă unită…
Am promis preotului din Abrud (n.r. care i-a cerut un punct de vedere cu privire la incidentele întâmplate în Harghita) că voi veni în plenul Parlamentului şi voi cere Partidului Democrat Liberal să fac parte din Comisia de politică externă atunci când se vor discuta aceste aspecte”, a declarat Corneliu Olar.

La rândul său, deputatul PNL Cristian Adomniţei a declarat că şeful ANAF a comis o mare eroare atunci când a decis transferul lui Csibi Barna la Abrud. „Eu găsesc ca pe mare eroare trimiterea acelui funcţionar public în Abrud.
O privesc ca pe un răspuns la o provocare, cu provocare şi mai mare. Dacă, Doamne fereşte, în Abrud ar fi avut loc un accident pentru că atâta l-a dus mintea pe şeful ANAF să-l trimită pe acel domn la Abrud, atunci cu toţii – români, maghiari şi statul român – am fi avut de suferit”, a susţinut Cristian Adomniţei.

Şi deputatul PSD Aura Vasile a cerut democrat-liberalului Corneliu Olar, ca „dovadă de bună-credinţă”, să semneze alături de deputaţii PSD şi PNL o scrisoare deschisă adresată primului-ministru în care aceştia îşi exprimă protestul faţă de decizia lui Sorin Blejnar. Preşedintele de şedinţă, democrat-liberalul Ioan Oltean, a reamintit deputaţilor prezenţi în sală că declaraţiile politice sunt programate pentru ziua de marţi.

Înainte însă ca dezbaterile să se reia pe marginea ordinii de zi, la tribună a urcat deputatul liberal Octavian Popa care a cerut demisia şefului ANAF.
„Cea mai logică închidere a acestui capitol este demiterea preşedintelui ANAF şi trimiterea lui la Abrud. Pentru că, ce s-a întâmplat e grav. (…) Un înalt funcţionar public a încălcat legea, politizând un act administrativ”, a mai spus Octavian Popa.

În ultimele zile, Csibi Barna s-a aflat în atenţia opiniei publice după ce a regizat, cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni, un spectacol în care „l-a condamnat la moarte” pe revoluţionarul paşoptist Avram Iancu, după care l-a spânzurat simbolic în centrul municipiului Miercurea Ciuc.
Csibi Barna, angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a judeţului Harghita, a fost mutat pentru o perioadă de până la şase luni la Administraţia Finanţelor Publice a oraşului Abrud, judeţul Alba, în urma unui ordin semnat vineri de preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata