EUR
4,84 RON
(-0.05%)
USD
4,27 RON
(+0.34%)
GBP
5,38 RON
(+0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.06%)
BGN
2,47 RON
(+0.25%)
BYN
1,75 RON
(+0.25%)
CAD
3,15 RON
(+0.13%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.15%)
JPY
0,04 RON
(+0.19%)
CZK
0,18 RON
(-0.07%)
INR
0,06 RON
(+0.59%)

Păgubiţii Dacia amânaţi din nou, MFP afirmă că a găsit soluţia

Dezbaterile din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor cu privire la proiectul de lege pentru completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la CEC în vederea achiziţionării de autoturisme au fost amânate până săptămâna viitoare.

Amânarea a fost solicitată de reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice în şedinţa de marţi (22 martie 2011) a comisiei, ei spunând că au găsit soluţia pentru calcularea sumelor datorate de stat păgubiţilor şi au promis că la şedinţa viitoare vor prezenta această soluţie.

Dezbaterile la propunerea legislativă pentru completarea OUG 156/2007 referitoare la despăgubirea persoanelor fizice ce au constituit depozite la CEC în vederea achiziţionării de autoturisme au mai fost amânate de două ori, o dată cu o săptămână, iar a doua oară cu două săptămâni, deputaţii solicitând MFP să vină cu o soluţie pentru calcularea sumelor datorate de stat celor care au depus bani la CEC înainte de 1989 pentru cumpărarea de Dacii.

Potrivit acestei iniţiative legislative aparţinând senatorilor Anca Boagiu, Vasile Borza, Gheorghe David, Alexandru Pereş, Mircea Lubanovici (PDL), Gyorgy Frunda (UDMR), Romeo Nicoară (PNL) şi Doina Silistru (PSD), persoanele care şi-au transferat de la CEC la BRD depozitele pentru achiziţionarea de autoturisme Dacia vor fi despăgubite, sumele urmând să fie acordate atât pentru perioada depozitului constituit la CEC, cât şi pentru perioada constituirii depozitului la BRD.

Însă, potrivit şefului Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, aplicarea acestui proiect legislativ este imposibilă, în condiţiile în care nu există evidenţe clare cu sumele transferate de la CEC la BRD. Tot atunci, Ghizdeanu a vorbit despre o soluţie pe care Ministerul de Finanţe a identificat-o cu privire la calcularea sumelor datorate de stat, iar aceasta se află în analiza Guvernului.

Iniţiativa legislativă pentru completarea OUG 156/2007 referitoare la despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni în vederea achiziţionării de autoturisme a fost adoptată de Senat – prima Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind Cameră decizională.

Potrivit unui proiect de lege, lansat la începutul luni decembrie în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor Publice, peste 2.100 de persoane, care şi-au transferat la BRD, după 22 decembrie 1989, depozitele constituite la CEC pentru achiziţionarea de autoturisme Dacia vor fi despăgubite în vara lui 2011, MFP urmând să lanseze o emisiune de titluri de stat la 15 martie 2011 pe numele BRD, cu scadenţa la 15 iunie 2011, pentru a acoperi suma de 26,6 milioane de lei.

Această sumă reprezintă cumulul despăgubirilor calculate prin indexarea, de la data transferului şi până la 31 iulie 2009, a sumelor cuprinse în cele 2.110 de depozite constituite înainte de 1989 la fosta Casa de Economii şi Consemnaţiuni, pentru achiziţionarea de autoturisme, se menţionează în proiectul de act normativ.

Conform documentului citat, în prima zi bancară imediat următoare datei scadenţei emisiunii de titluri de stat, BRD procedează la stingerea obligaţiilor de plată (…) prin alimentarea fiecărui cont al deponenţilor cu suma reprezentând valoarea individuală a despăgubirii, respectiv cu diferenţele cuvenite, sume care, începând cu această dată, sunt purtătoare de dobândă.

În această situaţie, începând de la data de 16 iunie 2011, BRD va trebui să alimenteze conturile persoanelor fizice respective sau pe cele ale moştenitorilor. Valoarea medie a unei despăgubiri se ridică la 12.610 lei, adică 2.995 de euro (la un curs de 4,21 lei/euro- cursul valutar leu/euro estimat de Comisia Naţionala de Prognoză pentru anul viitor).
Proiectul de lege specifică faptul că în termen de şase luni de la data intrării în vigoare a acestei legi, persoanele fizice în cauză trebuie să notifice BRD sau CEC Bank acordarea de despăgubiri suplimentare, sub sancţiunea decăderii din dreptul de a obţine despăgubiri băneşti suplimentare după depăşirea acestui termen.

Citește și
16 Comentarii
 1. Csortea Eva spune

  Scuzati-ma, dar nu inteleg deloc o treaba!!! Adica persoanelor care si-au primit despagubirile(cei ce si-au depus banii pentru Dacii la CEC, si nu i-au mutat)in urma cu doi ani si 3 luni , li s-a putut da peste 22000 roni, iar noi, care le-am schimbat doar beneficiarul, caci banii nu i-am atins, de ce sa primim jumatatea, caci si ceilanti deponenti au fost despagubiti de Stat???In oroce caz ,taraganeala a fost chiar degeaba, ne umiliti intr-un hal fara de hal. Faceti deosebiri intre oameni si oameni si nu voi intelege niciodata pe ce baza.
  Dar cum la noi in Romania totul este posibil, inghitem si asta cu un amar de nedescris!

 2. david spune

  sper ca o sa putem contesta suma calulata de brd…

 3. mihai spune

  Ce se petrece cu acesti deponenti nu e nici legal nici moral.Pacat!

 4. mihai spune

  Dragi deponenti-colegi de umilinta si nepasare.Meritam acest tratament.Doar ne vaicarim.Asteptam mila.Suntem comozi.Nici macar nu comentam.Starea asta nu vine din prea multa minte.

 5. ofuscatu spune

  mi se pare ca se intrece orice limita cu asteptarile despagubitilor. pentru voi nu mai este suficenta nici indexarea sumei cu inflatiea. spuneti-mi unde ati fi primit mai mult?

 6. tudor spune

  toti ne mint si insala,,asa au procedat toate guvernele; au toate datele necesare pentru aplicarea legi fara descriminare fata de cei care au luat bani de la cec, solutia este sa actionam in justitie persoanele responsabile pentpu neaplicarea legislatiei daca dupa 15-06-2011.nu vom primi drepturile

 7. close spune

  Aceasta brd a fost tot de stat ca si cec-ul.Numai intr-o tara de acest tip , a tuturor discriminarilor se poate intampla asa ceva.Nu trebuia sa primeasca bani de la cec. Cei de la brd de ce primesc jumatate decat cei de la cec? Cred ca tot la Haga se poate rezolva problema.Rusine tovarasi?Bivolaru ce mai face ca i-ati dat 2400 de miliarde de lei vechi si este liber.Dar Ana Capetti, si alta cu nume de aceeasi rezonanta.Poate stie d-l Maimut.

 8. tudor spune

  deponenti,nu acceptati aceasta nedreptate legea nu face descriminare,deschideti actiuni propri in justitie cit mai urgent de la reprezentanti statului care trebuie sa vegheze aplicarea legi primim numai dezamaghiri si minciuni

 9. tudor spune

  dati ministerul finantelor in judecata

 10. Gudacu spune

  Toata vina,pentru ca se amana si calculele se fac dupa bunul plac,o poarta Ministerul finantelor,deci Guvernul.Banii trebuiau dati de 2 ani si ne tot amana.Numai intr-o tara ca Romania, Parlamentul care trebuia sa ia masuri cu acest minister pe tema despagubirii,nu face nimic,doar Guvernul reprezinta majoritatea si in Parlament tot majoritatea ia decizii.NU TREBUIA SA SE INCERCE O NOUA INITIATIVA LEGISLATIVA CI TRBUIA SA SE DEA TERMEN PRECIS CAND BANII SA FIE RESTITUITI.O NOUA INITIATIVA LEGISLATIVA INSEAMNA TRAGERE DE TIMP.
  PRECIZARE ADMIN:
  Chiar daca postati comentarii sub mai multe nume, se observa ca este acelasi calculator (si aceeasi persoana)

 11. Dragos spune

  Nu se mai aude nimic. Se asteapta alegerile ? In Rromania dreptul nu valoreaza nimic. Banii nostri proprii sunt considerati pomana electorala!

 12. mihai spune

  Este uimitor cat de normal am ajuns sa ne comportam in situatii anormale.Cat de toleranti am ajuns sa fim cu chestiuni intolerabile Cat de profund am ajuns sa tacem cand ar trebui sa urlam.Nu se poate, batran,sa fi partas la astfel de comportamente discriminatorii individualiste:sa restitui la unii 5000% si la altii 3000% si dupa peste 3 ani.Ne-am pierdut inclusiv capacitatea de a fi rationali,morali.E o chestiune de onoare sa-ti tii intodeauna promisiunea.Vad ca acuma adevarul nu se confunda cu dreptatea.Din pacate capatam, iata, credinta in minciuna, lasitate si nedreptate.Am uitat ,sa pretuim, sa aparam si sa celebram zilnic ceea ce avem mai de pret:respectul fata de om, fata de cetateanul tari Nu stiu daca ni se trage de la anii de ateism.Sau poate ca avem o carenta educationala grava care ne impiedica sa evaluam consecintele fiecarui act al nostru,indiferent cat de marunt pare.Si mai poate fi nivelul de civilizatie,deteriorat pana la ultima fibra, cel care ne transforma din fiinte rationale si responsabile in simpli traitori.Sigur, traim in primul rand o criza de incredere si respect reciproc(guvern-cetatean), si-ca saracia cunoaste o expansiune fara precedent. Dar asta este o stare ce nu vine din prea multa minte si preocupare pentru dreapta judecata si un pic de adevar.Trista soarta, nedrept destin. Sunt naiv si cred intr-o actiune rapida a PARLAMENTULUI,a GUVERNULUI cu MF si BRD pentru rezolvarea acestei vechi probleme A DEPONENTILOR DACIA BRD cel putin la nivelul deponentilor daci CEC.Cred sincer dupa atata glorie si aroganta a dezamagirii,dupa atata iluzie si zadarnicie.CRED.

 13. uarug spune

  mesajul nu este de la acelas calculator.trbuie o initiativa pentru a organiza greva in fata guvernului.antrenatii si din provincie ,fara sa fie anuntata APAR.

 14. sebi spune

  trecem acus in anulul 2012 si BRD-ul nu a mai dat banii deponetilor. ce se poate face?

 15. Gavrila spune

  Niste ticalosi, mincinosi si parsivi, sunt acesti conducatori pe care unii din noi i-am ales. Pacat, ar trebui sa ne adunam cu totii in fata Guvernului si sa ne cerem doar banii nostri pe care i-am agonisit prin munca si nu prin furt cum ii obtin „iubitii nostri conducatori” Acestia din urma sa aiba de aceleasi bucurii in prag de An Nou cum le avem si noi .

 16. viorica spune

  Si eu sunt unul din pagubitii Dacia; sunt tare necajita ca s-a profitat de buna credinta a mea si a altor cetateni care ca si mine am crezut in dreptate si in institutiile statului ce ar fi trebuit sa ia atitudine in acest sens. Ma doare ca si APAR nu a facut mare lucru desi a fost platita prin cotizatia noastra anuala; oare sa fi luptat numai pt deponentii CEC iar pe noi ne duc cu vorba sa treaca anul si sa mai cotizam pt supravetuirea acestei asociatii? Eu implinesc 25 de ani de casatorie si toti banii castigati din darul de nunta i-am depus pt cumpararea unei masini;sunt dezamagita ca nici la asa zisa nunta de argint nu pot sa beneficiez de ei.
  SUNT DE PARERE CA TREBUIE SA NE ADRESAM FORURILOR EUROPENE PRIN SCRISORI IN CARE SA ARATAM REALITATEA SI SA CEREM SA NI SE FACA DREPTATE.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata