Patriciu: Preţul benzinei ar putea ajunge la 7-8 lei pe litru. PLUS: cine luptă pentru ţiţeiul libian

– Preţul benzinei ar putea creşte, din cauza conflictului din Libia. Declaraţia îi aparţine omului de afaceri Dinu Patriciu şi a fost făcută în această seară, la Realitatea TV.

„La peste 147 de dolari erau scenarii că la pompă preţul ar putea ajunge la peste şapte lei, opt lei litru de benzină, din păcate este posibil. Va fi o catastrofă dacă nu vom reuşi să luăm măsurile economice de redresare care să ne permită să plătim acest preţ. Acest pret este format din taxe si impozite. Astăzi, statul nu ar avea altceva de făcut decât să micşoreze atât accizele, cât şi TVA-ul„, a declarat omul de afaceri Dinu Patriciu.

Citeste si:  Revoluţiile arabe au uitat de femei

De asemenea, omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat că războiul civil din Libia a izbucnit pe fondul unor lupte interne, odată cu implicarea unor ţări precum Italia, Franţa şi Spania, care nu luptă pentru democraţie împotriva unui tiran, ci pentru ţiţeiul libian. Patriciu spune că ţiţeiul de pe acest teritoriu este de foarte bună calitate, uşor şi fără sulf, fiind important pentru rafinăriile din vestul Europei.

„Pe fondul unui conflict intertribal, această luptă în Libia pune în pericol o resursă extrem de importantă pentru foarte multe dintre ţările europene”, a mai spus Patriciu.

Citeste si:  Ministrul Muncii a aprobat majorarea valorii tichetului de masă cu 0,35 lei şi a tichetelor de creşă cu 20 de lei

„În ultimii 15 ani, UE a crescut foarte mult standardele ecologice ale carburanţilor. De aici, necesitatea ca rafinăriile să ajungă la o calitate a produselor mult mai ridicată. Acest lucru se poate obţine în două feluri. Fie prin modificarea tehnologiilor, extrem de scumpă, fie prin modificarea reţetei de ţiţeiuri care intră în rafinării. Cele mai multe rafinării din Vest au optat pentru a doua soluţie, a îmbunătăţi calitatea ţiţeiului care intra în rafinărie. În obţinerea acestei calităţi, ţiţeiul libian este foarte important. Nu este atât de important faptul că Libia produce 2% din producţia mondială, ci faptul că este un ţiţei foarte bun, care intră într-o proporţie mult mai mare în compoziţia reţetelor de aprovizionare a foarte multe rafinării europene”, a explicat Dinu Patriciu.

Citeste si:  Războiul împotriva mafiei bio

„Nu întâmplător, acele ţări care depind de acest ţiţei de calitate bună libian, ţările mediteraneene, Italia, Spania, Franţa, sunt cele care încearcă să-şi protejeze interesele intervenind în Libia şi încercând să potolească acest conflict”, a spus omul de afaceri.

Citește și
1 Comentariu
  1. Cristi spune

    De ce nu vreti sa recunoasteti, ca ati vandut petrolul tari, Patriciu sa se abtina de la comentarii, sa comenteze la o tabla dupa gratii cu Bombonel.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata