EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,30 RON
(0%)
GBP
5,37 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(0%)
BYN
1,76 RON
(0%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,99 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(0%)

Alimentele ar putea fi etichetate cu buline colorate, în funcţie de cât de sănătoase sunt

Propunerea legislativă a senatorului PDL Florin Staicu privind etichetarea produselor alimentare în funcţie de conţinutul aditivilor a primit din partea Comisiei pentru sănătate din Senat aviz favorabil, în unanimitate.

Potrivit iniţiativei legislative, fiecare produs alimentar trebuie să aibă înscrisă pe etichetă sau pe ambalaj o bulină verde, portocalie sau roşie – bulina verde pentru produsele alimentare sănătoase, care pot fi consumate zilnic fără să prezinte vreun risc pentru sănătate, bulina portocalie pentru produsele alimentare care trebuie consumate cu moderaţie iar bulina roşie pentru cele care conţin substanţe sau aditivi care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii.

Asistăm cu toţii la o incidenţă crescută a bolilor cardio-vasculare, a cancerului şi a diverselor tipuri de alergii. Foarte mulţi cercetători pun pe seama aditivilor alimentari acest fenomen. Astăzi etichetarea produselor alimentare se face prin descrierea E-urilor, a componenţei chimice a acestora, dar foarte puţini consumatori cunosc semnificaţia respectivelor E-uri.

Se spune că E-urile care se folosesc nu sunt nocive, dar nimeni nu a făcut studii în care să se verifice dacă nu cumva consumul pe termen mediu sau lung, în cantităţi mari, nu este nociv sănătăţii.

Prin urmare, eu am considerat necesară o etichetare suplimentară prin care să determin achiziţia unui produs alimentar în cunoştinţă de cauză’, a declarat Staicu. Senatorul PDL a subliniat faptul că o etichetare suplimentară creşte încrederea cumpărătorului în produsul alimentar achiziţionat dacă acesta are o bulină verde.

Potrivit propunerii legislative, criteriile în baza cărora va fi acordată fiecărui produs alimentar câte o bulină vor fi stabilite de Ministerul Sănătăţii, care va avea în vedere factori precum gradul de pericol, tipul şi cantitatea de aditivi alimentari din fiecare produs.
Comisia pentru agricultură din Senat a dat aviz negativ propunerii legislative. Comisia economică este cea care va întocmi un raport pentru propunerea legislativă amintită. Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata