Tramvaiul ucigaş din Iaşi, din nou pe stradă. Concluzia expertizei: are frânele funcţionale

Frânele tramvaiului care a produs, luni după amiază, un accident în centrul Iaşiului au funcţionat în timpul expertizei tehnice efectuate marţi (22 martie 2011) seară.

Tramvaiul implicat în tragedia de luni din Fundaţie a fost din nou scos pe traseu în jurul miezului nopţii pentru a-i fi testate sistemele de frânare. Tramvaiul a trecut chiar şi în locul pe unde a curmat viaţa agentului Dănuţ Condurache.
Având o comisie tehnică la bord, tramvaiul a fost accelerat şi frânat în repetate rânduri pe bulevardul Canta, oprind de fiecare dată în condiţii de siguranţă.

„Am acţionat frânele la (viteze de – n.r.) 30, 40 şi 55 de kilometri la oră. Tot ce vă pot spune este că sistemul de frânare nu a avut probleme la probele făcute. Este clar că tramvaiul avea frâne în momentul impactului, dar vatmanul le-a acţionat prea târziu„, a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Gaiginschi, directorul Departamentului de Transporturi şi Expertiză Tehnică Rutieră de la Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iaşi.

Citeste si:  Alin Tişe: Decizia cu privire la încetarea activităţii la fabrica Nokia de la Jucu, luată din februarie

Declaraţia a fost făcută după ce în jurul orei 23,30 vagonul de tip Be 8/8, care a produs, luni, un accident rutier grav a fost scos din depoul Regiei Autonome de Transport Public (RATP) pentru a fi supus mai multor teste de frânare şi a refăcut traseul din ziua accidentului.

Aceasta este cea de-a doua expertiză, prima fiind efectuată în cursul dimineţii de marţi în depoul RATP, unde după 26 de metri de rulare, un vatman a acţionat cele trei sisteme de frânare ale tramvaiului. Potrivit autorităţilor, aceste două teste vor fi urmate de alte teste de laborator.

Citeste si:  Începe a doua ediţie a Festivalului Naţional de Film Românesc

Luni după amiază, un tramvai de tip BE 8.8, a produs un accident soldat cu moartea unui bărbat de 43 ani, angajat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi, rănirea gravă a alte şapte persoane, precum şi avarierea a cinci autovehicule şi a unui autobuz. Tramvaiul face parte dintr-un lot de 13 vagoane donate în luna noiembrie de guvernul elveţian. Fiecare dintre aceste tramvaie are un sistem de trei frâne.

Potrivit autorităţilor, vatmanul, un bărbat în vârstă de 35 de ani, este angajat al RATP de 14 ani. În anii 2002 şi 2003 el a fost implicat în mai multe evenimente rutiere, iar în 2008 a fost implicat în două coliziuni minore – după cum susţine şeful RATP Iaşi, Marcel Ghercă. Ultimul incident a avut loc în luna ianuarie, când acelaşi tramvai, condus de acelaşi vatman, a luat foc în faţa CET din cauza unui scurtcircuit la sistemul pantograf. Atunci, vatmanul a reuşit să stingă focul şi nu au existat victime.

Citeste si:  Craniul găsit pe malul Oltului a fost trimis la Cluj pentru investigaţii
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close