Gaddafi va părăsi Libia doar cu picioarele înainte

Problema desfăşurării unei operaţiunii terestre în Libia rămâne una deschisă, afirmă jurnalistul franco-libian Antoaine Sfeir, specialist în Orientul Mijlociu, într-un interviu acordat publicaţiei franceze Le Telegramme.

În opinia expertului, dacă operaţiunea aeriană ar fi fost desfăşurată în 48-72 de ore, ea ar fi fost un succes, însă dacă aceasta se va prelungi, există riscul împotmolirii forţelor aliate în Libia. Potrivit lui Sfeir, Mummar Gaddafi mai are încă susţinători în Libia, inclusiv în oraşele ocupate de rebeli, precum şi mulţi ‘datornici’ printre liderii ţărilor africane, pe care i-a ajutat. ‘Gaddafi mai are încă resurse.

Citeste si:  Peste 8.000 de morţi în Libia de la începutul revoltelor, potrivit rebelilor

Desigur, regimul său a fost puternic zdruncinat ca urmare a loviturilor coaliţiei, iar sistemele de comunicaţii din Libia au fost serios avariate, însă nu se poate spune că Muammar Gaddafi a fost învins’, subliniază Sfeir. Expertul aminteşte că Liga Statelor Arabe şi-a dat acordul pentru operaţiunile coaliţiei doar cu condiţia ca populaţia Libiei să nu aibă de suferit.

Însă, bombardamentele asupra Tripoli şi Syrta au pus pe gânduri statele membre ale Ligii. În afară de aceasta, Liga trebuie să ţină cont de opinia publică: ea nu poate trece cu vederea manifestaţiile împotriva bombardamentelor occidentale din Tunis şi din toate capitalele lumii arabe.

Citeste si:  În unele vinuri australiene se găsesc elemente laxative

‘Nu cumva această operaţiune militară va duce la radicalizarea anumitor regimuri din lumea arabă?’, se întreabă statele Ligii. Sfeir este convins că Muammar Gaddafi ‘va părăsi Libia doar cu picioarele înainte’. ‘Cei care îl cunosc măcar un pic, nu se îndoiesc de acest lucru nicio secundă’, subliniază expertul. Potrivit jurnalistului, un scenariu catastrofal, adică un război civil, nu poate fi exclus în Libia.

Un al doilea scenariu, mai puţin catastrofal, însă la fel de periculos din punct de vedere geopolitic, îl constituie ‘schisma în plan naţionaľ. Totuşi, pentru cei mai convinşi optimişti există şi un al treilea scenariu: probabilitatea unei medieri, adaugă jurnalistul, subliniind că în această situaţie va fi greu de găsit un mediator potrivit.

Citeste si:  Gazprom, o companie ineficientă, supusă intereselor politice şi coruptă
Citește și
1 Comentariu
  1. vitali spune

    ….mai tineti minte de Sadam Husein ?
    P.S. 🙂

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close