China are nevoie să dezvolte propriile sale viziuni despre modul în care să îşi folosească influenţa

Sloganul „Reformă şi deschidere” a constituit mantra Chinei pentru mai mult de 3 decenii. Rezultatul nu a constat doar în apariţia unei superputeri economice noi, ci şi a uneia puternic integrate în economia mondială.

O întrebare importantă devine în acest context cum ar trebui să îşi folosească China influenţa, scrie Martin Wolf în ediţia de marţi a cotidianului britanic Financial Times. China a devenit în prezent cel mai mare exportator din lume şi al doilea importator pe plan mondial (după SUA), cu excepţia cazului în care Uniunea Europeană este tratată ca un singur actor.
China înregistrează totodată cel mai mari excedente comerciale şi de cont curent şi deţine o treime din rezervele valutare mondiale. Fluxul său de economii este cel mai mare din lume.

De asemenea, China este cel mai mare importator pentru multe mărfuri şi stabileşte preţul pentru multe produse. Influenţa Chinei este, pe scurt, în acelaşi timp omniprezentă cât şi în creştere. Totuşi, această ţară în curs de dezvoltare este condusă de Partidul Comunist. Este o combinaţie fără precedent.
China are nevoie să dezvolte propriile sale viziuni despre modul în care să îşi folosească influenţa. În acest sens, ea va trebui să pornească de la o definiţie a intereselor şi obiectivelor sale naţionale.

Citeste si:  Raiffeisen: Recesiunea ar trebui să fie evitată în Europa Centrală şi de Est, în 2012

Interesul fundamental al Chinei priveşte existenţa un mediu economic şi politic global stabil, paşnic şi cooperant. Numai într-o astfel de lume poate China spera să îşi susţină dezvoltarea rapidă. Cum ar trebui China să îşi atingă scopul? În linii mari, cea mai bună variantă s-ar realiza prin dezvoltarea unui sistem global, bazat pe instituţii şi reglementat de norme. Ca principală putere comercială în ascensiune din lume, China este succesorul natural al SUA în calitate de gardian al sistemului comercial deschis.

Este important, din acest motiv, ca Beijingul să respecte toate regulile şi principiile sistemului şi să joace un rol important în dezvoltarea sa în continuare. China ar trebui să joace un rol pentru a aduce la o concluzie nesfârşita rundă de discuţii de la Doha. China are totodată un interes crescând în protejarea proprietăţii sale intelectuale şi, din acest motiv, un interes de a respecta chiar ea aceste reguli.
Beijingul are, de asemenea, un interes puternic în a-şi proteja investiţiile sale directe în creştere din străinătate. Din acest motiv, China trebuie să promoveze norme privind protecţia investiţiilor străine directe.

Citeste si:  Illuminati, gruparea ocultă care consideră că "are dreptul de a conduce umanitatea"

În cele din urmă, în calitate de putere comercială la nivel mondial, China are un interes puternic în a se asigura că aranjamentele comerciale regionale la care aderă sau pe care le creează sunt compatibile cu regulile la nivel mondial. Mai mult, China are nevoie să dezvolte o strategie pentru reforma sistemului monetar mondial, care se potriveşte cu interesele sale în gestionarea interfeţei dintre dezvoltarea sa internă şi stabilitatea globală.

O mişcare salutară în acest sens ar consta în coordonarea gestionării cursului de schimb cu alte economii în curs de dezvoltare, orientate spre export. De asemenea, este în interesul Chinei să găsească puncte comune, de natură pragmatică, cu partenerii săi în discuţiile din cadrul G20.
În ceea ce priveşte finanţarea, obiectivele Chinei ar trebuie să fie următoarele: primul, crearea unui sistem intern, capabil să-i susţină dezvoltarea economică; în al doilea rând, promovarea unui sistem global care acceptă o economie mondială tolerabil de stabilă; şi în al treilea rând protejarea acestui sistem de excesele economiei menţionate.

Citeste si:  România poate fi poarta de intrare în UE pentru produsele din China

Pentru realizarea acestei reconcilieri dificile, politicile Chinei ar trebui să fie ghidate de înţelegerea faptului că, pe termen lung, sistemul său financiar va fi nodul finanţelor mondiale. În cele din urmă, să ne uităm la accesul la resurse. Pentru prima dată în lunga sa istorie, China este dependentă de accesul la importurile de materii prime industriale. China este deja cel mai mare importator mondial a majorităţii materiilor prime.

Pentru China, politica în acest domeniu este probabil de mai mare importanţă. Interesul său imediat este de a avea acces la resursele lumii în condiţii avantajoase. Ea a decis, destul de rezonabil, să folosească forţa sa de muncă şi capitalul ieftin pentru a-şi asigura acest scop. Acest lucru nu este doar în interesul Chinei, ci în interesul altor consumatori. Deoarece resursele au preţuri stabilite la nivel mondial, orice creştere a ofertei este în beneficiul tuturor consumatorilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close