Constantin Conţac, achitat în dosarul în care era judecat pentru fapte de corupţie

0 2

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani şi fost preşedinte al organizaţiei judeţene a Partidului Social Democrat, Constantin Conţac, a fost achitat în dosarul în care a fost judecat pentru fapte de corupţie.

Tribunalul Braşov s-a pronunţat miercuri (23 martie 2011), în dosarul în care Conţac a fost judecat pentru efectuarea de operaţiuni financiare în situaţii de incompatibilitate, spălare de bani şi fals în declaraţii. În acelaşi dosar au mai fost achitaţi Liviu Conţac, fiul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, dar şi Ioan Andrici, administratorul unei firme cu care familia Conţac a derulat afaceri.
De asemenea, magistraţii au decis ca bunurile familiei Conţac să fie scoase de sub sechestrul asiguratoriu instituit în luna iunie 2006, când a fost declanşată procedura penală.

„Niciodată nu am fost vinovat cu nimic. A fost o mârşăvie politică. Desigur, documentele şi comportamentul meu au dus la acest rezultat. Justiţia şi-a făcut cu mare responsabilitate treaba”, a declarat joi Constantin Conţac. Constantin Conţac a fost trimis în judecată în 2008 de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) într-un dosar în care este acuzat de efectuarea de operaţiuni financiare în situaţii de incompatibilitate, spălare de bani şi fals în declaraţii.

Potrivit procurorilor DNA, Constantin Conţac ar fi desfăşurat, alături de fiul său, Liviu Conţac, fost director la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, afaceri din bani publici constând în contracte de prestări servicii având ca obiect activităţi de întreţinere a drumurilor şi, respectiv, transport material.

Pentru a evita starea de incompatibilitate prevăzută de legile în vigoare, potrivit cărora sunt interzise raporturile comerciale între societăţile comerciale ale aleşilor locali şi regiile autonome de interes local aflate sub autoritatea consiliului respectiv sau cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale ori de consiliile judeţene respective, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, la iniţiativa lui Constantin Conţac, a apelat la o firmă intermediară, Construct Com SRL, administrată de Ioan Andrici, care avea rolul de verigă intermediară, de interpus, pentru ca formal afacerile să se desfăşoare cu o aparenţă de legalitate.

Rechizitoriul DNA arată că între Constantin Conţac şi Liviu Conţac existau raporturi de subordonare ierarhică, tatăl fiind ordonator principal de credite, iar fiul fiind ordonator secundar de credite.
Anchetatorii au stabilit că, în acest mod, preşedintele CJ ar fi dobândit foloase necuvenite în valoare de 19,93 milioane de lei, bani care au fost „spălaţi” de Constantin Conţac şi Liviu Conţaci fiind transferaţi prin intermediul Construct Com Botoşani către firmele lui Constantin Conţac.

Constantin Conţac este acuzat şi de fals în declaraţii pe motiv că în perioada 2004-2007 a omis cu ştiinţă trecerea în declaraţiile de avere a unei sume de aproximativ un milion de dolari.

loading...
Comentarii
Se incarca...