EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Sectorul apicol este cel mai prezent pe piaţa internaţională

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, prezent joi (24 martie 2011) la „Sărbătoarea mierii” de la Blaj, a subliniat că sectorul apicol este extraordinar de performant în prezent, în pofida greutăţilor, şi a arătat că din 22.000 de tone de miere realizate în 2010, aproape 11.000 de tone au fost exportate.

„La această dată, sectorul apicol este cel mai prezent pe piaţa internaţională. Poate ar trebui ca, şi noi, românii, să consumăm ceva mai multă miere. Numai dublarea celor două sute şi ceva de grame care merg pe cap de locuitor la nivel naţional ar însemna extraordinar de mult pentru crescătorii de albine şi pentru producătorii de miere”, a afirmat Valeriu Tabără.

Ministrul le-a amintit celor prezenţi la târgul de la Blaj, care timp de două zile este „capitala mierii”, că săptămâna trecută a fost aprobată în Guvern ”Strategia apiculturii pentru perioada 2011-2013” şi a arătat că apicultorii au la dispoziţie aproape 8 milioane de euro pe an.

Valeriu Tabără s-a arătat onorat de invitaţia făcută de organizatori de a participa din nou la „un moment extraordinar de important pentru un domeniu de vârf”, după ce a fost prezent şi anul trecut la Blaj.

Peste 120 de apicultori individuali şi asociaţii de apicultori, producători şi comercianţi de echipamente şi materiale pentru apicultură din mai multe ţări participă, joi şi vineri, la „Sărbătoarea mierii” de la Blaj, ceea ce înseamnă un număr dublu de expozanţi faţă de anul trecut.

Considerată cel mai mare târg apicol din România, manifestarea, care promovează o alimentaţie bazată pe produse naturale, se desfăşoară pe mai multe secţiuni – târg cu vânzare, expoziţie de echipamente şi utilaje pentru apicultură, sesiune de comunicări şi dezbateri pe teme apicole, degustare de produse tradiţionale etc.

Primarul Gheorghe Valentin Rotar a subliniat că prin această manifestare, care tinde să devină una de referinţă la nivel naţional, se încearcă transformarea oraşului cunoscut ca „Mica Romă” în „Oraşul mierii”.

Organizatorii târgului sunt Apidava, Asociaţia „Mierea Românească”, Primăria municipiului Blaj şi Consiliul Judeţean Alba. La deschiderea târgului au fost prezenţi şi prefectul de Alba, Ştefan Bardan, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, senatorii PDL de Alba Alexandru Pereş şi Nicolae Dobra, deputatul independent Clement Negruţ, vicepreşedintele PDL Mircea Hava.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata