Gradul de absorbţie a fondurilor europene s-a triplat, în ultimele şase luni

Gradul de absorbţie a fondurilor europene pe proiecte de transport a crescut de trei ori, în ultimele şase luni, de la 38 de milioane euro la 113 milioane euro, în timp ce, până la sfârşitul lui 2011, ministerul de resort şi-a propus să facă plăţi către beneficiari de 500 milioane de euro, a declarat, luni (28 martie 2011) , în cadrul unui seminar de specialitate, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu.

„În acest moment, la Autoritatea de Management au fost depuse un număr de 72 de proiecte care acoperă 4,37 miliarde de euro din finanţările nerambursabile europene. În ceea ce priveşte rambursările, am reuşit, în ultimele şase luni, să creştem gradul de absorbţie de la 38 milioane euro la 113 milioane de euro, adică de la 1% la puţin peste 4%. Ne-am propus să facem, în acest an, plăţi de 500 milioane de euro, faţă de 113 milioane, până acum, ceea ce va duce la un grad de absorbţie a fondurilor europene de 20%. Până la sfârşitul lui 2012, vom avea o absorbţie efectivă de 2,7 miliarde euro, iar până la finele lui 2013, de 3,6 miliarde euro, diferenţa /până la cele 4,7 miliarde euro, n.r./ urmând să fie plătită până la finalul exerciţiului financiar”, a explicat Boagiu.

Citeste si:  ANI: 7 aleşi locali, în incompatibilitate şi conflict de interese

Aceasta a admis faptul că, în privinţa traficului feroviar, România a cunoscut un regres considerabil faţă de cel existent la nivelul Uniunii Europene, dar s-a declarat optimistă că până în anul 2013, se poate intra în lumea civilizată pe segmentul infrastructurii rutiere.

Principalele proiecte publice de infrastructură realizate cu fonduri europene sunt analizate, luni, la seminarul cu tema „Cum va arăta infrastructura României în 2013 – ultimul an în care vor mai fi accesaţi bani de la UE?”, organizat de Ziarul Financiar.

Citeste si:  Află cine scapă şi cine nu de depunerea declaraţiei de asigurare la sistemul public de pensii

La eveniment participă Anca Boagiu – ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Laukemper Jürgen – director, Drees&Sommer Infra Consult und Entwicklungsmanagement GmbH, Laurenţiu Plosceanu – preşedintele ARACO, şi Gheorghe Pătraşcu – arhitect-şef al Capitalei.

Printre temele abordate în cadrul seminarului se află subiecte ca îmbunătăţirea ratei de absorbţie a fondurilor europene de către România şi investiţiile în dezvoltarea infrastructurii de transport feroviar şi aerian în 2011.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close