Cât cheltuie pe MÂNCARE românii şi cât cheltuie chinezii, americanii şi egiptenii

– În SUA, populaţia cheltuie numai un dolar din 10 pe mâncare, în timp ce în aşa-numitele state BRIC – Brazilia, Rusia, India şi China – populaţia cheltuie de cinci ori mai mult pe alimente, se arată într-o analiză realizată de publicaţia The Atlantic, care citează un studiu al Credit Suisse Emerging Consumer.

În România, statisticile arată că aproape trei sferturi din cheltuielile totale ale unei gospodării sunt alocate cheltuielilor de consum, dintre care o pondere de 41% o deţin cheltuielile cu produse alimentare şi băuturi nealcoolice, potrivit celor mai recente date de la INS. Ceea ce înseamnă că românii consumă pe mâncare circa 30% din totalul cheltuielilor.

Citeste si:  Diminuarea TVA la alimente, una dintre soluţiile de reducere a preţurilor

Egiptenii cheltuie 40% din venituri pe mâncare

„Este greu de înţeles de ce scumpirile alimentelor duc la revolte în Egipt, până realizezi că egiptenii cheltuie 40% din veniturile lor pe mâncare„, scrie publicaţia The Atlantic.

Chinezii economisesc mai mult de 30% din ceea ce câştigă, iar pe mâncare dau doar 20% din resursele lor financiare lunare.

Autorii articolului sunt de părere că hărţile cheltuielilor unei populaţii relevă ADN-ul unei economii, relatează Gândul.

 

Cele mai importante cheltuieli de consum ale unei familii de români

41% cheltuieli cu mâncare şi băuturi nealcoolice
15,7% cheltuieli pentru locuinţă (apă, electricitate, gaze şi alţi combustibili)
7,8% cheltuieli cu băuturi alcoolice, tutun
5,9% cheltuieli cu transport
4,8% cheltuieli pentru sănătate
Sursa: INS

Citeste si:  Prefab Bucureşti a încheiat primul trimestru cu un profit net de 171.735 lei
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close