Wikileaks: Oamenii ruşilor de la Bucureşti

– Notele diplomatice trimise de la Ambasada SUA la Bucureşti arată îngrijorarea produsă de anumite tendinţe de apropiere a unor lideri politici români de Moscova, fie că este vorba despre fostul ministru al Finanţelor Varujan Vosganian sau fostul candidat la Preşedinţie, Mircea Geoană.

Principalul aspect prezentat în telegramele făcute publice de Hotnews este cel energetic, în condiţiile în care România s-a angajat să participe la proiectul european Nabucco, dar a fost curtată de Rusia pentru conducta South Stream. Mai mult, oficialii americani subliniază apropierea unor demnitari români de gigantul rus Gazprom.

Citeste si:  Constantin Niţă: Problemele se vor complica şi mai mult prin restricţiile anunţate de Guvern

Despre Iulian Iancu, deputat PSD, colegul său de partid Georgian Pop spune că este controlat de Gazprom. Oficialii Ambasadei SUA spun că Vosganian „a minimalizat public faptul că România plăteşte unul dintre cele mai mari preţuri din Europa pentru importurile de gaze din Rusia”. Fostul ministru a negat că ar fi dus o politică filo-rusă în timpul mandatului său, motivând că nu a semnat nici un contract pentru gaze cu Rusia.

Telegrama „România rămâne pe poziţii în problema securităţii energetice, dar se teme de izolare”

„Vosganian continuă să susţină relaţii mai strânse cu Moscova şi a minimalizat public faptul că România plăteşte unul dintre cele mai mari preţuri din Europa pentru importurile de gaze din Rusia.

Citeste si:  Liderii G20 nu reuşesc să ajungă la un acord privind taxa asupra băncilor

În timp ce elita politică a României rămâne ataşată diversificării surselor de aprovizionare, văzută drept cea mai bună metodă de sporire a securităţii energetice, o minoritate semnificativă a fost vocală în apelurile sale pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia. Una dintre cele mai puternice voci în acest sens a fost ministrul Vosganian, un greu al PNL şi membru al minorităţii armene. Continuarea în România Liberă

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata