Cum negociezi ca un chinez

– Vrei sa faci afaceri cu un chinez? Nu te arunca in discutie fara sa cantaresti bine ceea ce ai de spus. “Intelepciunea este singura moneda care are curs pretutindeni”, spune un proverb chinezesc. Iata cateva reguli “nescrise” de care trebuie sa tii cont in momentul in care incepi negocirile cu un chinez, potrivit Forbes.

 

Traseaza-ti asteptarile

Mentinerea echilibrului interior si a armoniei este un aspect important al gandirii chineze. Chinezilor nu se place sa-si piarda reputatia, de aceea nu te vor face nici pe tine sa-ti pierzi credibilitatea in public.
Prin urmare, foarte rar vei vedea un chinez sa te contrazica in public. In schimb, vor pune foarte mult accent pe relatiile de prietenie si colaborare.
In China, este important sa nu dai impresia unui fals sentiment de complezenta. Trebuie sa faceti un efort urias pentru a intelege sensul din spatele cuvintelor.

Citeste si:  În Piaţa Victoriei se conturează Triunghiul Muzeelor

Negocirea este un sport de echipa

Cand negociezi in China te vei confrunta probabil cu o echipa de negociatori. O provocare cheie va fi identificarea factorului de decizie din acel grup.
Fii atent la acele persoane care pot influenta factorul de decizie din grup.
Alcatuieste o echipa capabila formata din chinezi si castiga suportul unei terte parti, de preferabil o parte oficiala.
O echipa de chinezi capabila poate ajuta la reducerea diferentelor culturale si te poate ajuta sa intelegi mai bine ceea ce vrea sa spuna partenerul tau.

Citeste si:  Ilie Năstase dă banii pe McDonald's: "Lucrurile merg mai repede peste Prut decât la noi"

Lasa-ti ego-ul acasa

Chinezii acorda foarte multa atentie la ceea ce faci si nu neaparat la ceea ce spui. Chinezii nu agreaza persoanele care vorbesc mult si nu fac nimic, asa ca pastreaza-ti modestia cuvintelor.
Arata-le respect si incearca sa-i cunosti mai bine, astfel le vei castiga empatia. Exista multe modalitati de a te imprieteni cu un chinez, insa daca ajungeti sa beti impreuna baijiu, o bautura traditionala chineza, fii sigur ca ati legat o prietenie.
Rabdarea este o virtute in China: asculta mai mult, vorbeste mai putin. Continuarea în Bloombiz.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close