EUR
4,84 RON
(+0.03%)
USD
4,28 RON
(-0.04%)
GBP
5,41 RON
(+0.08%)
CHF
4,55 RON
(+0.08%)
BGN
2,48 RON
(-0.04%)
BYN
1,77 RON
(-0.8%)
CAD
3,15 RON
(-0.05%)
RSD
0,04 RON
(+0.14%)
AUD
2,98 RON
(+0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.14%)
CZK
0,18 RON
(+0.08%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Preşedintele Băsescu a cerut ridicarea imunităţii diplomatice angajatului Ambasadei SUA, în cazul Teo Peter

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat autorităţilor americane ridicarea imunităţii diplomatice a angajatului Ambasadei SUA la Bucureşti care a produs accidentul în care a murit artistul român Teo Peter şi a pledat pentru asigurarea unei „despăgubiri echitabile” pentru familia Peter, precizează purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan.

„În discuţiile cu autorităţile americane, preşedintele a pledat constant pentru asigurarea unei despăgubiri echitabile pentru familia Peter, în condiţiile în care reglementările militare americane aplicabile în asemenea cazuri prevedeau anumite plafoane considerate drept inacceptabile de către partea română. De altfel, vă pot spune că în contextul unui anumit blocaj în discuţiile bilaterale pe această temă, preşedintele chiar a evocat în mod ironic posibilitatea ca statul român să sprijine autorităţile americane cu 1 milion de dolari în vederea despăgubirii familiei lui Teo Peter. De altfel, mesajul a fost reiterat de către consilierul de politică externă al preşedintelui, d-na Anca Ilinoiu”, afirmă Valeriu Turcan, într-o precizare transmisă marţi .

Potrivit lui Valeriu Turcan, preşedintele Băsescu a ţinut permanent legătura cu familia artistului Teo Peter iar cazul respectiv s-a aflat în atenţia lui în mod constant, încă de la începutul mandatului, din 20 decembrie 2004.

„Urmare a accidentului din data de 4 decembrie 2004, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat în aceeaşi zi autorităţilor americane ridicarea imunităţii diplomatice a angajatului care a produs accidentul, ceea ce ar fi permis începerea urmăririi penale de către autorităţile române. Având în vedere refuzul părţii americane, preşedintele a întreprins demersuri în vederea revenirii în România a angajatului ambasadei pentru a fi judecat de instanţele din ţara noastră, urmând ca acesta să ispăşească pedeapsa în statul trimiţător (SUA). Ridicarea imunităţii şi locul detenţiei se stabilesc de autorităţile executive ale statului trimiţător (similar procedându-se şi în cazul fostului consul al României în Singapore)”, se mai arată în precizarea lui Valeriu Turcan.

Acesta a mai menţionat că un proces în România, în acest caz, ar fi făcut posibilă audierea martorilor români.
Potrivit unor informaţii difuzate în mass-media şi atribuite unor telegrame WikiLeaks,
şeful statului i-ar fi promis în 2005 ambasadorului SUA la Bucureşti că militarul american implicat în accidentul rutier din decembrie 2004 care s-a soldat cu moartea muzicianului Teo Peter „va avea parte de un proces echidistant şi, indiferent de rezultat, nu va petrece nicio zi în închisoare în România”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata