EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,28 RON
(-0.21%)
GBP
5,41 RON
(-0.05%)
CHF
4,56 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(+0.28%)
BYN
1,75 RON
(+0.2%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.24%)
JPY
0,04 RON
(-0.6%)
CZK
0,18 RON
(+0.02%)
INR
0,06 RON
(+0.03%)

Avem un alt Cod al Muncii. Vezi care sunt noile reguli pentru angajaţi

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi (31 martie 2011), decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.53/2003 – Codul Muncii, se precizează într-un comunicat postat pe site-ul Preşedinţiei.

Guvernul şi-a angajat, pe 8 martie, răspunderea în faţa Parlamentului, pentru proiectul noului Cod al Muncii. Pe 16 martie a fost respinsă moţiunea de cenzură a opoziţiei împotriva proiectului de act normativ, fapt care a făcut ca noul Cod al Muncii să fie considerat adoptat şi trimis spre promulgare şefului statului.

După respingerea moţiunii, Uniunea Social Liberală a înaintat Curţii Constituţionale a României o sesizare în legătură cu neconstituţionalitatea prevederilor Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 privind Codul Muncii.

CCR a decis, pe 23 martie, că prevederile Legii de modificare a Codului muncii, adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului, sunt constituţionale.

Premierul Emil Boc a menţionat că noul Cod al Muncii va diminua rigiditatea pieţei muncii, printr-un amendament prin care se permite mai uşor angajatorilor să încadreze personal după ce fac disponibilizări.
„În cazul concedierilor colective, pe baza criteriilor actuale din Codul muncii, exista până acum interdicţia ca timp de 9 luni să nu se poată face noi angajări, care conducea la un element de rigiditate pe piaţa forţei de muncă”, a explicat Boc actuala situaţie.

Prin viitorul Cod al muncii, angajatorii ar putea încadra personal după 45 de zile de la concedierile colective efectuate. Astfel, în cazul concedierilor colective, „în termen de 45 de zile de la data concedierii, salariatul concediat are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reînfiinţat în aceeaşi activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă”.

„În situaţia în care în perioada prevăzută se reiau aceleaşi activităţi, angajatorul va transmite salariaţilor care au fost concediaţi de pe posturile a căror activitate este reluată în aceleaşi condiţii de competenţă profesională o comunicare scrisă în care sunt informaţi asupra reluării activităţii”, se mai arată în noul document.

De asemenea, Guvernul a acceptat un amendament prin care părţile, reprezentarea acestora şi procedura de negociere şi încheiere a contractelor colective de muncă se stabilesc potrivit legii.

De asemenea, apare şi angajamentul de adoptare a unei noi legi speciale pentru reglementarea viitoarelor contracte colective de muncă.
„Contractele colective de muncă şi actele adiţionale încheiate după data intrării în vigoare a prezentei legi şi până la 31 decembrie 2011 nu pot prevedea o durată de valabilitate care să depăşească 31 decembrie 2011. După această dată, contractele colective de muncă şi actele adiţionale se vor încheia pe durată stabilită prin legea specială”, se arată în amendamentul acceptat.

Noul Cod al muncii ar urma să instituie prioritatea criteriilor de performanţă în faţa celor sociale în cazul disponibilizărilor.

De asemenea, contractele pe durată determinată pot fi încheiate pe o perioadă de până la 3 ani, în loc de doi, cum prevede legislaţia în vigoare.

CITEŞTE MODIFICĂRILE Codului muncii publicate în Monitorul Oficial


Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata