O reţea de hoţi „specializaţi” pe ATM-uri a fost descoperită. Cum furau datele de pe carduri?

O grupare specializată în infracţiuni informatice, care acţiona în România, Germania şi Olanda, a fost destructurată de poliţiştii bucureşteni de la combaterea criminalităţii organizate, şase persoane fiind arestate preventiv, a anunţat sâmbătă (2 aprilie 2011)  Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Potrivit IGPR, şase dintre cei 10 membri ai grupării au fost arestaţi preventiv, cercetările continuând pentru depistarea şi documentarea activităţii infracţionale a tuturor celor implicaţi.

În urma investigaţiilor desfăşurate în ultimele şase luni, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, cu sprijinul structurilor de suport informaţional din IGPR, DOS, DGIPI şi jandarmi din cadrul BSIJ, au reuşit destructurarea acestei grupări specializate în confecţionarea de echipamente de copiere a informaţiilor de pe cardurile bancare la falsificarea instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de retrageri frauduloase.

Grupul infracţional era format din 10 persoane, care aveau ca mod de operare confecţionarea de echipamente electronice, asamblarea acestora şi realizarea unor dispozitive identice ca mărime şi culoare cu părţile componente ale bancomatelor, precizează IGPR.

Dispozitivele erau instalate pe ATM-uri care aparţineau unor bănci comerciale din Germania şi Olanda unde erau copiate informaţiile de pe banda magnetică a cardului, precum şi codul PIN aferent. Datele erau prelucrate şi inscripţionate pe cartele PVC cu bandă magnetică care urmau să fie folosite pentru efectuarea de retrageri frauduloase de numerar.

Procurorii bucureşteni au solicitat şi obţinut 14 autorizaţii de percheziţie domiciliară, care au fost efectuate la data de 31 martie, la locuinţele suspecţilor, cu acest prilej fiind ridicate dispozitive artizanale de fraudare a cardurilor bancare, medii optice de stocare, sisteme informatice, cartele PVC cu bandă magnetică, scule şi instrumente profesionale folosite pentru confecţionarea dispozitivelor, diferite sume de bani.

Conform sursei citate, împotriva suspecţilor a fost începută urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, falsificarea instrumentelor de plată electronică, deţinerea de instrumente de plată electronică falsificate, în vederea punerii în circulaţie şi efectuarea de operaţiuni financiare cu instrumente de plată electronice fără consimţământul titularului.

Poliţiştii au depistat şase dintre persoanele suspectate, care au fost prezentate, la data de 31 martie, Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti cu propunere de punere în mişcare a acţiunii penale şi arestare preventivă, precum şi de emitere a mandatelor de arestare preventivă în lipsă pentru ceilalţi patru suspecţi, propuneri însuşite în totalitate de către procurori, a informat IGPR.

La data de 1 aprilie, inculpaţii au fost prezentaţi magistraţilor din cadrul Tribunalului Bucureşti, care au emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele celor şase reţinuţi, a completat sursa citată.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata