EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Noul Cod al Muncii este aliniat prevederilor europene privind regimul muncii temporare

Noul Cod al Muncii este integral aliniat prevederilor Directivei Europene 2008/104/EC privind regimul muncii temporare la nivelul Uniunii Europene, se arată într-un comunicat al Gi Group, unul dintre liderii mondiali în domeniul serviciilor de resurse umane.

Una dintre cele mai importante schimbări care asigură flexibilitate şi avantaj competiţional oricărei companii, indiferent de industrie şi dimensiuni, constă în eliminarea restricţiilor de utilizare a muncii temporare. Este vorba despre posibilitatea de a apela la munca temporară prin agent de muncă temporară (AMT) fără condiţionări privind motivul care a dus la necesitatea suplimentării forţei de muncă – creşterea activităţii, înlocuirea angajaţilor ale căror contracte de muncă sunt suspendate, pentru activităţi sezoniere, ocazionale sau specializate etc. Singura interdicţie care rămâne valabilă este înlocuirea angajaţilor aflaţi în grevă.

Totodată, Codul Muncii permite acum prelungirea duratei misiunii de muncă temporară şi creşterea numărului de prelungiri posibile. Mai exact, durata maximă pentru o misiune de muncă temporară este de 24 de luni, care se poate prelungi printr-un număr nelimitat de perioade succesive care, însă, adăugate la durata iniţială, trebuie să depăşească 36 de luni.

Prelungirea, nerestricţionată ca număr de extinderi succesive disponibilă prin AMT, este un beneficiu semnificativ în comparaţie cu contractele pe perioadă determinată (limitate la trei contracte determinate succesive), garantând, astfel, „Utilizatorilor” posibilitatea de a folosi pe deplin cele 36 de luni de muncă temporară, indiferent de durata prelungirilor luate separat, se precizează în comunicatul menţionat.
Săptămâna trecută, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii.

La 31 martie, modificările la Codul Muncii au fost publicate în Monitorul Oficial şi vor intra în vigoare 30 de zile mai târziu, respectiv la 1 Mai.
Gi Group este unul dintre liderii la nivel mondial în furnizarea serviciilor pentru dezvoltarea pieţei muncii, cu expertiză principală în crearea şi implementarea soluţii de muncă flexibile. La începutul anului 2009, a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni al Barnett McCall Recruitment (BMR), adăugând la cei peste 10 ani de experienţă ai BMR metode de recrutare inovatoare şi expertiză internaţională.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata