EUR
4,84 RON
(-0.05%)
USD
4,27 RON
(+0.34%)
GBP
5,38 RON
(+0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.06%)
BGN
2,47 RON
(+0.25%)
BYN
1,75 RON
(+0.25%)
CAD
3,15 RON
(+0.13%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.15%)
JPY
0,04 RON
(+0.19%)
CZK
0,18 RON
(-0.07%)
INR
0,06 RON
(+0.59%)

Imigranţii clandestini continuă să sosească pe coastele Siciliei

În ultimele 24 de ore au sosit 600 de imigranţi clandestini în Lampedusa, în timp ce guvernul continuă transferul acestora spre alte regiuni ale Italiei. Tema imigraţiei va fi abordată luni de către prim-ministrul Silvio Berlusconi cu autorităţile de la Tunis. Într-un viitor apropiat, imigraţia din perspective europene va fi dezbătută între Franţa şi Italia în cadrul unei reuniuni bilaterale.

În oraşul Lampedusa au rămas mai puţin de o mie de imigranţi, scrie cotidianul Corriere della Sera. Transferul străinilor prezenţi în Sicilia spre alte regiuni a continuat pe tot parcursul zilei de duminică. În acelaşi timp, o dată cu vremea frumoasă s-au reluat şi sosirile străinilor. În doar 24 de ore au ajuns 600 de imigranţi clandestini pe coastele Siciliei. Poliţia maritimă a interceptat alte ambarcaţiuni în apele internaţionale care se îndreaptă spre Italia. Autorităţile italiene au denunţat evadări în masă ale imigranţilor găzduiţi în centrul de primire pentru străini de la Manduria în regiunea Puglia. Sute de persoane au rupt gardul împrejmuitor şi şi-au pierdut urma de câmpuri.
Câţiva dintre tunisienii fugari s-au întors în centru, iar cei rămaşi şi-au petrecut noaptea sub cerul liber în semn de protest pentru condiţiile în care sunt cazaţi. Imigranţii reclamă lipsa de apă caldă şi condiţii igienico-sanitare, dar şi programul prea strict al centrului.

Problema imigraţiei clandestine va fi tratată luni la nivel guvernamental. Cotidianul Il Messaggero scrie despre vizita prim-ministrului Silvio Berlusconi la Tunis pentru a încerca să semneze cu noul guvern tunisian un acord care să permită blocarea afluxului de imigranţi spre Italia, dar şi repatrierea celor care se află deja în ţara sa. „Voi merge în Tunisia pentru a vedea dacă actualul guvern, care nu pare nici puternic şi nici nu a fost ales de popor, va putea să găsească o soluţie sau are forţe de ordine care ştiu să se impună pentru a împiedica alte plecări ale tunisienilor spre Italia”, a declarat Berlusconi. Demnitarul italian va fi însoţit în Tunisia de către ministrul de interne, Roberto Maroni. Premierul italian a ridicat problema imigraţiei clandestine şi la nivel european. Duminică seara, el a avut o convorbire telefonică cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy. În timpul „discuţiilor cordiale”, cei doi demnitari au hotărât să organizeze cât mai curând posibil o reuniune bilaterală pe tema imigraţiei, la care să participe miniştrii de externe, de interne şi cei ai economiei din ambele ţări.

Datorită deplasării în Tunisia, Berlusconi nu va putea participa la o nouă audiere în cadrul procesului „Mediatrade”. Cotidianul Il Tempo aminteşte că prim-ministrul este unul dintre cele unsprezece persoane anchetate pentru speculă şi evaziune fiscală în dosarul Mediatrade. Berlusconi s-a prezentat săptămâna trecută la Tribunalul din Milano şi a promis că va participa la fiecare audiere, dar misiunea diplomatică în Libia programată pentru luni nu îi va permite să respecte intenţia iniţială. Prim-ministrul nu va participa nici miercuri la prima audiere a procesului „Rubygate” în care Berlusconi este acuzat de prostituţie cu minore şi abuz de putere.
În altă ordine de idei, cotidianul La Repubblica se ocupă pe prima pagină de economie şi anunţă că luni seara guvernul va comunica numele preşedinţilor instituţiilor publice. Mulţi dintre vechii preşedinţi vor fi reconfirmaţi în funcţie, în timp ce la conducerea societăţilor ENI şi ENEL vor fi numiţi Giuseppe Recchi şi, respectiv, Paolo Andrea Colombo.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata