EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,11 RON
(+0.12%)
GBP
5,36 RON
(+0.04%)
CHF
4,50 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(+0.44%)
BYN
1,67 RON
(+0.12%)
CAD
3,07 RON
(+0.21%)
RSD
0,04 RON
(-0%)
AUD
2,94 RON
(+0.42%)
JPY
0,04 RON
(+0.22%)
CZK
0,18 RON
(-0.19%)
INR
0,05 RON
(0%)

UN ROMÂN a cumpărat întreg lotul de documente care i-au aparţinut lui Cioran cu 405.000 de euro. Cine este afaceristul care a achiziţionat manuscrisele

– Compania KDF Energy, deţinută de George Brăiloiu (foto), a achiziţionat manuscrisele şi documentele lui Emil Cioran care au fost scoase la licitaţie joi, la Paris, şi le va aduce în ţară, scrie Gândul

Compania KDF Energy este lider pe piaţa românească a certificatelor de emisii de dioxid de carbon. Compania a fost înfiinţată în 2002, are filiale în Bulgaria, Grecia şi Lituania şi este în totalitate controlată de omul de afaceri George Brăiloiu.

După încheierea licitaţiei, directorul BCU, Mireille Rădoi, a declarat că un român a cumpărat întregul lot cu manuscrise şi documente ale lui Emil Cioran, la finalul evenimentului ce a avut loc joi, la Paris, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte – 405.000 euro.

Mireille Rădoi a precizat că această informaţie i-a fost dată de reprezentanţii casei Binoche şi Giquello, care au organizat, joi, la Paris, licitaţia în care erau incluse mai multe manuscrise şi documente ale lui Emil Cioran.

„Nu ne-am mai închipuit că cineva poate să facă totalul. Reuşisem să luăm din fiecare, şi din manuscrise, şi din documente”, a declarat Mireille Rădoi. Ea a mai precizat că s-a ajuns la sume foarte mari la licitarea fiecărui document în parte, dând ca exemplu diploma de licenţă – 17.000 de euro, diploma de bacalaureat – 8.000 de euro – şi manuscrisele „Schimbarea la faţă a României” – 20.000 de euro şi „Cartea amăgirilor” – 13.000 de euro.

Pe de altă parte, şi reprezentanţii TVR au declarat că TVR reuşise să achiziţioneze câteva documente ale lui Cioran, însă au pierdut totul din cauză că o persoana a achiziţionat tot lotul, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte. „S-a licitat mult mai mult decât ne aşteptam. Toţi cei care reuşiseră să achiziţioneze ceva au pierdut la final. A fost mult peste posibilităţile noastre„, au mai spus reprezentanţii TVR.

Spre surprinderea oficialilor români, George Brăiloiu, admirator al lui Cioran, a declarat pentru ProTV că a cumpărat documentele şi manuscrisele filosofului pentru ca a vrut ca acestea să „se întoarcă acasă şi să facă parte din patrimoniul naţional”. Brăiloiu a precizat că va dona întregul lot statului român, iar donaţia se va face peste câteva luni, după ce avocaţii lui vor discuta cu reprezentanţii Academiei Române şi cu cei ai BCU.

Citește și
1 Comentariu
  1. Margelatu spune

    Stiti ca si Arhivele Statului roman, potrivit legii arhivelor are dreptul sa se intereseze cu dreptul de preemtiune pentru manuscrisele lui Cioran ? Media putea sa se intereseze mai mult dar mai ales Ministerul Administratiei si Internelor in cadrul carora functioneaza Arhivele Nationale ale Statului Roman. Cine trebuia sa`l informeze pe dl. Igas? dar directorii din Arhivele Statului care sunt obsedati numai de dosarele de cadre ale pcr,utc, ii vedeti sa se bata pentru manuscrisele lui Cioran? Macar BCU si Academia s`au interesat de arhiva personala a lui Cioran dar…. Arhivele Statului Roman Nu !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata