EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Prunariu: Văzând Terra din spaţiul cosmic, înţelegi necesitatea de a o proteja pentru urmaşi. GALERIE FOTO

Privind spre Pământ din spaţiul cosmic, înţelegi mai bine că planeta are nevoie de protecţie pentru generaţiile viitoare, a declarat marţi,  Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spaţiu.

Prunariu se află la Moscova, unde urmează să fie decorat, împreună cu alţi cosmonauţi, de preşedintele rus Dmitri Medvedev, în cadrul unei ceremonii ce se va desfăşura la Kremlin, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la primul zbor al omului în spaţiul cosmic, realizat pe 12 aprilie 1961 de Iuri Gagarin.

„Când ajungi să-ţi vezi planeta natală din afara ei, înţelegi cât de importantă este protecţia ei pentru urmaşii tăi, pentru cei care vor veni”, a afirmat Dumitru Prunariu.

Întrebat ce amprentă a lăsat asupra sa aventura cosmică, el a răspuns că zborul în afara atmosferei terestre te face să vezi lucrurile mai profund, mai adânc mai integrat.

„Cosmosul te căleşte ca om, te face mai sigur pe tine şi îţi dă încrederea că poţi ieşi din orice situaţie dificilă”,
a afirmat Dumitru Prunariu.

El a spus că a venit la Moscova „ca acasă”, având în vedere că aici a participat la antrenamentele ce au precedat zborul în spaţiu şi, mai târziu, a activat ca ambasador al României.

Despre decoraţia cu care va fi distins, el a spus că este una importantă, având în vedere că îi va fi înmânată „de un şef de stat care nu este uşor accesibil”.

Dumitru Prunariu este singurul român care a ajuns în spaţiul cosmic. El a efectuat zborul în perioada 14-22 mai 1981, la bordul navei cosmice „Soiuz 40” şi al laboratorului spaţial „Saliut-6”. Cosmonautul român a realizat mai multe experienţe ştiinţifice din domeniul astrofizicii, al studiului radiaţiilor cosmice, al medicinei, biologiei şi psihologiei, dar şi al tehnologiilor spaţiale.

Prin zborul lui Dumitru Prunariu în spaţiu, România a devenit a noua ţară din lume care îşi promovează capacitatea ştiinţifică în spaţiul extraatmosferic prin intermediul unui cosmonaut propriu.

Dumitru Prunariu este preşedintele Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extraatmosferic, dar deţine şi funcţia de preşedinte în exerciţiu al Filialei Europene a Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic.

[nggallery id=1]

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata