EUR
4,84 RON
(-0.07%)
USD
4,29 RON
(+0.41%)
GBP
5,39 RON
(+0.51%)
CHF
4,48 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.11%)
BYN
1,79 RON
(+0.42%)
CAD
3,18 RON
(+0.31%)
RSD
0,04 RON
(-0.08%)
AUD
2,97 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.52%)

Vălul islamic şi însemnele religioase: ce este şi ce nu este interzis în Franţa

Luni a intrat în vigoare, în Franţa, legea care interzice purtarea vălului islamic. Această lege se adaugă celei deja existente cu privire la însemnele religioase în şcoli, aminteşte ziarul Le Figaro în ediţia de luni. Această lege vizează pe toată lumea, inclusiv turiştii musulmani.


Legea din 15 martie 2004 interzice purtarea ţinutelor şi a însemnelor religioase ‘ostentative’ în şcoli. Ea se aplică din anul şcolar 2004/2005. Potrivit acestei legi, este interzis să porţi vălul integral sau parţial (hijab, chador, khimar), kipa, cruci mari creştine (catolice, ortodoxe), turbanul sikh (dastaar), bandana dacă are semnificaţie de însemn religios şi acoperă capul.

Interdicţiile îi vizează pe elevii din şcolile publice, chiar dacă sunt majori, întregul personal din şcoli, precum şi pe părinţii care îşi însoţesc copiii în activităţi extraşcolare.

Legea se aplică şcolilor primare şi elementare şi liceelor publice, precum şi locurilor exterioare în care se desfăşoară activităţi şcolare (de exemplu, sălile de sport). Universităţile nu sunt vizate de această lege.

Legea se aplică în Franţa şi în următoarele teritorii de peste mări: Saint-Pierre-şi-Miquelon, Noua-Caledonie, Wallis-şi-Futuna, Mayotte. Legea nu se aplică în Polinezia.

Elevii care nu respectă dispoziţiile acestei legi riscă sancţiuni disciplinare care merg până la exmatriculare.
Legea din 12 octombrie 2010, care a intrat în vigoare la 11 aprilie 2011, interzice portul vălului integral în locurile publice. Ea interzice purtarea oricărui văl care acoperă faţa (niqab, burqa), precum şi a cagulelor şi măştilor, cu excepţia evenimentelor sportive, sărbătorilor sau manifestaţiilor artistice sau tradiţionale, mai ales a procesiunilor religioase.

Această lege vizează pe toată lumea, inclusiv turiştii musulmani. Ea interzice purtarea vălului islamic în locurile publice, adică pe stradă, în mijloacele de transport în comun (nu în maşini particulare), pe plajă, în grădini publice, în magazine, restaurante, cafenele, bănci, gări, aeroporturi, primării, tribunale, prefecturi, spitale, muzee, biblioteci.

Legea se aplică pe întreg teritoriul republicii, inclusiv în teritoriile de peste mări. Circulara de aplicare a legii recomandă forţelor de ordine o anumită flexibilitate în apropierea locurilor de cult. Amenda maximă pentru cei care încalcă dispoziţiile acestei legi este de 150 de euro.

Citește și
1 Comentariu
  1. Muntean spune

    Astept ca si in Romania sa se interzica portul in public a fustelor lungi,multimple, colorate (mai ales in rosu), crete si mai ales jegoase.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata