EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,11 RON
(+0.12%)
GBP
5,36 RON
(+0.04%)
CHF
4,50 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(+0.44%)
BYN
1,67 RON
(+0.12%)
CAD
3,07 RON
(+0.21%)
RSD
0,04 RON
(-0%)
AUD
2,94 RON
(+0.42%)
JPY
0,04 RON
(+0.22%)
CZK
0,18 RON
(-0.19%)
INR
0,05 RON
(0%)

Alcoolul, flagel cu impact major asupra demografiei din Rusia

Alcoolul este un flagel pe care Rusia trebuie să-l combată cu toată fermitatea dacă vrea să lupte împotriva scăderii populaţiei, arată un studiu prezentat marţi la Berlin şi citat de AFP.

În Rusia, „alcoolul este cel mai important factor care explică evoluţia negativă a speranţei de viaţă”, a spus Reiner Klingholz, directorul Institutului berlinez pentru populaţie şi dezvoltare, la prezentarea studiului intitulat „Putere mondială în declin”.

Speranţa de viaţă în Rusia este de 69 de ani, dar numai de 62,8 ani la bărbaţi, egală cu cea a locuitorilor din Bangladesh, adaugă studiul. Rusul Serghei Sacharov, coautor al studiului, consideră că lupta împotriva consumului de alcool este una din „principalele provocări demografice” pentru ţara sa, dacă nu cea mai importantă. Autorităţile trebuie „să se concentreze asupra acestui lucru”, implicând în demersul lor „preţul şi accesul la alcool”, a mai spus Sacharov.

„În nicio altă ţară în afară de Rusia nu se constată o asemenea scădere a speranţei de viaţă pe mai multe decenii” şi „nicio altă ţară din lume” nu înregistrează o diferenţă atât de mare (13 ani) între speranţa de viaţă a femeilor şi cea a bărbaţilor. În ambele cazuri, alcoolul este una din principalele explicaţii, spune institutul berlinez.

Rusia a încercat destul de timid să combată consumul excesiv de alcool anul trecut, când a interzis vânzarea de votcă la Moscova după orele 22. Până acum, măsurile prohibitive – ca cea pe care a încercat-o Mihail Gorbaciov la sfârşitul anilor 1980 – n-au avut succes.

În prezent, un rus trăieşte în medie cu şase ani mai puţin decât un chinez şi cu 13 ani mai puţin decât un german. Starea de sănătate a bărbaţilor s-a degradat permanent de la căderea Cortinei de Fier. „Printre cele mai des întâlnite cauze de deces se numără bolile cardiace şi vasculare, urmate de morţi violente (omoruri, sinucideri şi accidente)„, iar „în oraşele industriale ruseşti, între o treime şi o jumătate din cazurile de moarte violentă la bărbaţi pot fi puse, direct sau indirect, pe seama consumului de alcool„, mai arată studiul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata