Bogdan Chiriţoiu: Vom face evaluarea legii privind îngheţarea preţurilor la carburanţi împreună cu CE

Legea privind posibilitatea îngheţării preţurilor la carburanţi va fi analizată împreună cu Comisia Europeană, a declarat vineri (15 aprilie), la postul public de radio, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

„Nu pot să vă spun, din păcate, un termen, pentru că depinde de discuţiile cu Comisia Europeană şi categoric nu putem să le dăm un termen lor. Nu am o evaluare preliminară şi o să o facem împreună cu Comisia Europeană. Deci, nu vreau să ne formulăm noi o poziţie şi după aceea să începem să ne certam pe ea cu Comisia Europeana, ci vrem ca împreună să clarificăm lucrurile. De ce e complicat? Pentru că adevărul este că legea asta nu s-a aplicat practic niciodată în România, deci nici noi nu ne-am definit. Legea spune că se pot lua măsuri de blocare a preţurilor în anumite situaţii: dezechilibru clar între cerere şi ofertă, proasta funcţionare a pieţei, criza. Noi nu am definit niciodată ce înseamnă lucrurile astea, pentru că nu am aplicat niciodată legea”, a explicat Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, niciodată nu s-a constatat în România că este o situaţie atât de gravă încât trebuie aplicată această lege sau acest paragraf de lege. Similar, nici în UE nu s-a aplicat niciodată o măsură de acest gen, cu toate că şi Tratatul UE vorbeşte despre situaţii excepţionale, dezechilibru al balanţei de plăţi etc.

„Deci, nu avem nici noi, nici Comisia Europeană precedente după care să ne orientăm. Şi de asta va trebui împreună să discutăm ca să vedem, repet (..) legile lor, ca să mă exprim colocvial, legile lor bat legile noastre. Deci, prima noastră obligaţie va fi să respectăm legile UE şi, în funcţie de ce ne permit legile UE o să vedem ce ne mai permite şi legislaţia românească şi de abia atunci vom şti ce se poate face legal. Şi, preîntâmpinând o întrebare pe care o aştept de la dvs, după ce vedem ce se poate face legal, o să analizăm ce are sens economic să facem. Deci de abia atunci intrăm pe analiza de fond şi discutăm dacă e oportun din punct de vedere economic să recurgem la un anumit mijloc legal sau altul”, a spus Chiriţoiu.

Recent, primul-ministru Emil Boc a spus că vrea să vadă dacă se poate aplica o lege existentă şi conform căreia s-ar putea îngheţa preţurile la carburanţi pe un interval de timp determinat. Primul-ministru a cerut Consiliului Concurenţei să analizeze dacă această lege este compatibilă cu reglementările UE.

Loading...

Citește și
loading...

1 Comentariu
  1. Sfinx spune

    Foarte ciudata afirmatia d-lui Chiritoiu: „categoric nu putem sa le dam un termen”. Dar de ce nu? Noi nu suntem slugile CE ca, vezi doamne sa nu cumva sa-i suparam. Nici cum nu ne putem dezbara de mersul cu jalba la inalta poarta. Trebuie sa ne obisnuim odata si odata cu faptul ca domnii din CE sunt in slujba noastra, sunt platiti din banii nostrii si trebuie sa presteze serviciul pentru care sunt platiti atunci cand avem NOI nevoie de acest serviciu. Pana cand nu ne vom capata demnitatea si postura de client adica de cel care plateste, nu vom avea cuvant in UE si nici demnitatea de membru egal. UE nu este „inalta poarta” de la Istambul sau de la Moscova sau de la Washington sau Bruxelles. Acolo trebuie mers cu capul sus si cu cu temenele. Bineinteles cu conditia sa respectam integral regulile stabilite de comun acord. Si cred ca aici este problema noastra, avem cam multe muste pe caciula si acesta este motivul pentru care suntem priviti ca un paria si tratati ca atare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.