EUR
4,84 RON
(+0.09%)
USD
4,10 RON
(+0.08%)
GBP
5,37 RON
(-0.31%)
CHF
4,49 RON
(+0.26%)
BGN
2,47 RON
(+0.3%)
BYN
1,67 RON
(+0.3%)
CAD
3,08 RON
(-0.27%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,95 RON
(-0.23%)
JPY
0,04 RON
(-0.06%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,05 RON
(-0.06%)

Centrala iraniană Bushehr ar putea deveni „a doua Fukushima”, avertizează Arabia Saudită

Este centrala nucleară iraniană Bushehr o bombă cu ceas? se întreabă marţi un comentariu postat pe site-ul publicaţiei israeliene DEBKAfile.

Oficialii saudiţi şi kuweitieni au avertizat Statele Unite că, dacă Iranul activează primului reactor nuclear de la Bushehr, în luna mai, aşa cum este prevăzut, există o posibilitate mare ca acesta să explodeze şi întreaga regiune a Golfului să sufere un dezastru nuclear de amplitudinea celui de la centrala Fukushima din Japonia, expunând milioane de oameni la radiaţii.

Această problemă a fost ridicată în regim de urgenţă în discuţiile recente dintre Arabia Saudită şi SUA – mai întâi la 4 aprilie, în prezenţa ministrului american al Apărării, Robert Gates, şi din nou, la 11 aprilie, în prezenţa consilierului pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american, Tom Donilon.

Atunci când s-a întâlnit cu ministrul apărării, regele saudit a declarat furios că atitudinea permisivă a americanilor faţă de aspiraţiile nucleare ale Iranului pune în pericol însăşi existenţa Arabiei Saudite şi a naţiunilor din Golful Persic.

Washingtonul nu a contestat centrala nucleară Bushehr atunci când pregătirile pentru activarea sa au fost finalizate anul trecut, în pofida potenţialului său nociv pentru regiune. Chiar şi iranienii, i-a spus Abdullah lui Gates, s-au temut să activeze centrala de teamă pentru oamenii lor.

A fost prima dată când monarhul saudit a făcut legătura dintre centrala iraniană şi calamitatea nucleară japoneză. Marţi, 12 aprilie, Japonia a ridicat gradul de alertă nucleară la nivelul maxim 7, la fel ca la Cernobâl.
Cu patru luni în urmă, la 26 ianuarie, Moscova a acţionat în afara normelor diplomaţiei convenţionale, atunci când ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin, a cerut public o anchetă NATO asupra efectelor virusului Stuxnet de la reactorul Bushehr. El a repetat un avertisment anterior, formulat de preşedintele Mahmoud Ahmadinejad, potrivit căruia „atacul virusului asupra unui reactor nuclear rusesc, construit în Iran, ar putea declanşa un dezastru nuclear la scara celui de la Cernobâl”.

Potrivit informaţiilor DEBKAfile şi unor surse ruseşti, preocupările Rusiei erau legate de descoperirea inexplicabilă de bucăţi mici de metal în sistemul de răcire, ceea ce însemna că iranienii nu au reuşit să oprească virusul Stuxnet şi impactul acestuia asupra sistemelor de control ale reactorului. Totodată, nu a fost nicio garanţie că nu existau şi alte disfuncţionalităţi capabile să arunce în aer centrala.

Aceste avertismente au fost iniţial luate în seamă: pregătirile ruso-iraniene pentru activarea reactorului au fost suspendate, iar acesta a fost golit de combustibil nuclear. Ulterior însă, la 8 aprilie, combustibilul a fost reîncărcat.

Citește și
1 Comentariu
  1. valer spune

    iranul si rusia fac o treaba buna pentru poporul iranian

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata