EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Cum profită hackerii de pe urma tragediilor umanitare

– Aproape toata lumea stie ca hackerii se folosesc, in general, de evenimente majore pentru a intra in posesia unor informatii pe care mai apoi sa le exploateze. Nici cand vine vorba de a obtine bani direct de la victime nu se dau la o parte. Cele mai recente exemple sunt date de tragedia din Japonia si moartea actritei Elizabeth Taylor.

In general, site-urile de socializare precum Facebook sau Twitter reprezinta o sursa foarte buna din care se poate merge catre o adresa capcana. Link-uri care te indruma spre anumite site-uri pentru a dona bani sunt cele care trebuie evitate, mai ales ca autoritatile pun la dispozitie conturi speciale pentru a face donatii in diferite parti ale planetei.

Teodor Cimpoesu, managing director Kaspersky Lab Romania si Bulgaria, intr-un interviu oferit in exclusivitate pentru Ziare.com, ne-a vorbit despre pericolele pe care le putem intampina atunci cand dorim sa facem o fapta buna, precum donatul banilor pentru o cauza nobila, cum ne protejam de asa ceva si ce cai trebuie sa urmam daca suntem pusi pe fapte de bine.

– Care este procedura prin care infractorii cibernetici incearca sa atraga cat mai multe victime?

– Imediat dupa tragedia din Japonia, expertii Kaspersky Lab au identificat o serie de mesaje spam care propagau link-uri infectate, cu rolul de a oferi cititorilor cele mai noi stiri legate de cutremurul si tsunami-ul din Japonia. Imediat ce utilizatorul dadea click pe link-ul respectiv (cu speranta ca va gasi materiale si stiri exclusive despre evenimente), cu ajutorul unui exploit in platforma Java, se instala automat o aplicatie periculoasa in computer.

Dupa doat cateva zile de la nefericitul eveniment din 11 martie 2011, si-au facut aparitia si mesajele spam cu scopul de a insela utilizatorii si de a-i determina sa transfere bani pentru a ajuta victimele dezastrului din Japonia.

– Cum ne putem da seama ca astfel de mesaje sunt unele false?

– De exemplu, acest mesaj era trimis de pe o adresa IP din Canada prin intermediul unui server de mail din Spania. Campurile „From” si „Reply to” arata adrese false de mail din Japonia, iar persoana de contact este cu siguranta inventata, deoarece numele este unul iesit din comun. Potentialele victime erau rugate sa trimita datele de cont si codul de securitate pentru autorizarea tranzactiei catre o adresa de e-mail din Hong Kong. Mesajele de acest tip au continuat si in perioada urmatoare, la ele adaugandu-se si alte metode de raspandire a malware-ului, precum mesaje de sustinere infectate pe Twitter. Continuarea în Ziare.com

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata