Ce afaceri se pot deschide cu fonduri europene?

373

Leonard Cornoiu – Director Departament Programe Europene, Banca Transilvania, raspunde la intrebarile membrilor Clubului pe tema «Fondurile Europene Nerambursabile. Adevar sau provocare?»
Din numarul foarte mare de intrebari primite, au fost selectate pentru raspuns cele mai interesante si reprezentative, pe tipuri de activitati.

 

1. Nume: Mandoc Leontin
Companie: –
Intrebare: Buna ziua. Ma bucur ca am aceasta ocazie si am sa va explic imediat de ce. Una din conditiile principale pentru a se putea accesa fonduri europene nerambursabile (in cazul A.P.D.R.P.) este ca firma sa fie nou infiintata (start-up). Pentru demararea unui proiect nicio banca din Romania nu acorda credit sau linie de credit unei societati nou infiintate. In aceste conditii, accesarea acestor fonduri nu se poate realiza decat de un grup restrans de persoane care nu au nimic de a face cu dezvoltarea rurala ci doar cu rotunjirea conturilor. Exista solutii pentru acest mare impediment? Va multumesc anticipat.

Intr-adevar, in cazul proiectelor finantate prin FEADR, exista anumite criterii de selectie care vizeaza un punctaj mai mare pentru societatile nou infiintate sau pentru proiecte initiate de femei sau de tineri sub 40 ani, pentru cele care creeaza mai mult de 1 loc de munca la 25 mii eur investitii etc. Sunt prioritati identificate la nivel national si prin punerea acestor fonduri nerambursabile la dispozitia potentialilor beneficiari se urmareste atingerea unor obiective legate de incurajarea initiativelor tinerilor sau femeilor, de crearea si mentinerea de noi locuri de munca in spatial rural s.a.m.d.

Trebuie insa sa tinem cont de faptul ca finantarea nerambursabila nu acopera in totalitate cheltuielile proiectului, aceasta diferenta trebuind sa fie acoperita de catre beneficiar fie din surse proprii, fie din credit bancar.

In momentul in care beneficiarul acestor fonduri se adreseaza unei banci, analiza de credit a oricarei banci vizeaza nu numai profiturile realizate prin proiect, ci si experienta managementului/actionarului in domeniu, se urmaresc de asemenea conditiile de piata si concurenta, capacitatea reala a proiectului de a genera veniturile prognozate etc.

Experienta actionarului in domeniul investitiei proiectului sau in alte domenii de activitate presupune o implicare a acestuia intr-o afacere existenta, pentru a sti cum poate fi gestionata o afacere. Cu alte cuvinte, una dintre solutiile pe care le asteptati este ca actionarul acelei entitati juridice nou infiintate sa aiba sau sa fi avut in derulare o alta afacere pentru a demonstra expertiza gestionarii unei activitati antreprenoriale.

Mai mult decat atat, derularea proiectului necesita anumite cheltuieli care nu pot fi acoperite de banca (de exemplu dobanzile la creditul acordat pe perioada de implementare a proiectului), motiv pentru care beneficiarul trebuie sa fie constient ca un proiect nu poate fi implementat fara o contributie sau implicare minima din partea clientului. O activitate antreprenoriala implica riscuri si orice antreprenor trebuie sa fie pregatit sa-si asume o parte dintre ele.

 

2. Nume: MANDI MARIA
Companie: IF MANDI MARIA
Intrebare: Buna ziua, sunt interesata de fonduri nerambursabile in cazul in care avem o intreprindere familiala, dar doresc sa imi schimb statutul pe individual pentru a putea face angajari, lucru absolut necesar pentru a ne putea extinde. Lucram in domeniul textilelor, dar oferim si servicii in organizari evenimente, ocupatie ce evolueaza destul de bine din anul acesta. Doresc sa aflu daca am sanse de a accesa fonduri pentru dezvoltarea afacerii noastre, si daca da, in ce conditii. Multumesc, o zi buna.

Masurile finantate prin FEADR permit ca potentiali beneficiari microintreprinderile nou infiintate sau persoane fizice care ulterior sa se autorizeze ca si persoana fizica autorizata, intreprindere familiala si intreprindere individuala, asa cum sunt definite in OUG 44/2008 modificata si completata.

Puteti prin urmare aplica pentru fonduri nerambursabile in mediul rural (sediul social si proiectul sa se deruleze in mediul rural); pentru activitatile mentionate de D-voastra, finantarea este de pana la 70% din valoarea cheltuielilor eligibile si nu poate depasi:

 • 50.000 Euro/ proiect pentru cabinet medical individual, cabinet medical veterinar individual, persoana fizica autorizata, intreprindere familiala precum si persoanele fizice care declara ca se vor autoriza ca persoana fizica autorizata, intreprindere familiala;
 • 100.000 Euro/ proiect pentru micro-intreprinderile care isi desfasoara activitatea in sectorul transportului rutier;
 • 200.000 Euro/ proiect pentru intreprindere individuala, societati cooperative mestesugaresti de gradul I, societati cooperative de consum de gradul I, societati comerciale cu capital privat care pot fi beneficiari ai masurii, precum si pentru persoanele fizice care declara ca se vor autoriza ca intreprindere individuala.

 

3. Nume: Dragos Popescu
Companie: SC Clubul Reparaciosilor PC&Laptop SRL
Intrebare: Buna ziua, se pot accesa fonduri europene pentru retehnologizarea unui laborator de microelectronica specializat in reparatia placilor de baza de laptop? Va multumesc.

Repararea calculatoarelor şi a echipamentelor periferice este eligibila atat in mediul urban cat si in mediul rural. Pentru mediul urban, beneficiarul trebuia sa fie incadrat ca si microintreprindere, cu 1 an activitate si profit pe anul anterior depunerii cererii, suma maxima care putea fi accesata fiind de 200 mii euro in limita a 100% din cheltuielile eligibile. Pentru aceasta masura de finantare insa a fost epuizat intreg bugetul pentru perioada 2007-2013 si se va relansa doar in cazul in care se vor inregistra economii sau realocari de pe alte masuri.

In mediul rural, masura urmeaza a se lansa in luna mai 2011. Se finanteaza pana la 70% din cheltuielile eligibile in limita a maxim 200 mii euro. Aplicantul poate fi micorintreprindere, inclusiv start-up si chiar persoana fizica care ulterior sa se autorizeze ca si persoana fizica autorizata, intreprindere familiala si intreprindere individuala.

 

4. Nume: Tatiana Onisei
Companie: SC PHYTOGENTEC SRL
Intrebare: Lucrez in cercetare si am dreptul sa utilizez pentru dezvoltarea de afaceri rezultatele obtinute din proiecte C-D derulate, finantate de ANCS. Am redactat un proiect cu scopul infiintarii unui start-up, care sa desfasoare o activitate productiva. Desi operatiunea 2.3.1 – „Sprijin pentru start-up si spin-off inovative” e deschisa si avem co-finantarea (10%), pentru desfasurarea activitatilor planificate (in special amenajarea constructiei si dotarea cu echipamente, dar si derularea proiectului pana la rambursarea primei transe (4-6 luni), ne trebuie o suma mult mai mare (practic pentru a sustine primele 10 luni, din cele 15 cat are proiectul). Am incercat atat la minister cat si la 3-4 banci pentru a obtine un credit de pre-finantare, dar nu am gasit disponibilitate nicaieri. Ce ne sfatuiti sa facem ?

O alternativa ar fi sa solicitati acel avans de la minister, daca inca sunteti in termenul prevazut de contractual semnat cu ministerul. Intuiesc ca problema ar fi constituirea de garantii pentru un credit punte utilizat pana la momentul decontarii de la minister.

O alta alternativa ar fi sa reorganizati activitatile proiectului astfel incat sa puteti sa decontati sumele de la minister si sa le puteti reutiliza in cadrul proiectului.

 

5. Nume: Tegrea Lucian
Companie: SC Forjart SRL
Intrebare: Buna ziua, doresc sa stiu daca pot accesa fondri UE pt. dotarea unei firme cu utilaje noi de productie si de asemenea pt. constructia unei hale in domeniul fierului forjat, ce pasi trebuie sa urmez, cui trebuie sa ma adresez pt ajutor. Va multumesc.

Constructia unei unitati de productie precum si dotarea cu echipamente sunt activitati eligibile ce pot fi finantate din fonduri europene. Trebuie insa sa stim cateva date despre firma dumneavoastra (numar de angajati, profit din exploatare la sfarsitul anului trecut, cand este infiintata firma) precum si locul unde doriti sa demarati investitia. Prin urmare va rog sa reveniti cu aceste detalii, precum si cu un numar de telefon, pentru a putea sa va contactam.

 

6. Nume: Elisabeta Sipos
Companie: SC Elite Management SRL
Intrebare: Buna ziua, pot sa obtin fonduri nerambursabile pentru amenajarea si utilarea unui studio foto performant si in ce conditii? Multumesc.

Activitatile fotografice sunt eligibile in mediul rural, masura 312 “Sprijin pentru microintreprinderi”. Am mentionat anterior principalele elemente de eligibilitate in privinta formei de organizare precum si valoarea finantarii. Este important insa de precizat ca in cadrul acestei scheme nu sunt eligibile cheltuielile pentru constructia/extinderea/modernizarea spatiilor exceptand cazul in care se adreseaza sectorului productiv.

 

7. Nume: Butanu Claudia
Companie: CMI dr. Butanu Claudia
Intrebare: Buna ziua. Va intreb care ar fi posibilitatile de accesare fonduri europene pentru a moderniza un cabinet medical din mediu rural si a desfasura activitati medicale si sociale. Va multumesc anticipat.

Serviciile medicale in mediul rural pot fi finantate prin masura 312 “Sprijin pentru microintreprinderi”. De asemenea, masurile finantate prin FEADR permit ca si potentiali beneficiari microintreprinderile nou infiintate sau persoane fizice care ulterior sa se autorizeze ca si persoana fizica autorizata, intreprindere familiala si intreprindere individuala, asa cum sunt definite in OUG 44/2008 modificata si completata.

Puteti prin urmare aplica pentru fonduri nerambursabile in mediul rural (sediul social si proiectul sa se deruleze in mediul rural); pentru activitatile mentionate de D-voastra, finantarea este de pana la 70% din valoarea cheltuielilor eligibile si nu poate depasi 50.000 Euro/proiect pentru cabinet medical individual, cabinet medical veterinar individual, persoana fizica autorizata, intreprindere familiala precum si persoanele fizice care declara ca se vor autoriza ca persoana fizica autorizata, intreprindere familiala.

 

8. Nume: Serban Turliuc
Companie: S.C.M. Confidens
Intrebare: Exista acum sau in intervalul imediat urmator programe europene de finantare nerambursabila pentru construirea, amenajarea si dotarea de spitale in sistem privat?

Investitiile in infrastructura medicala pentru sectorul privat nu sunt sprijinite in mod direct de catre fondurile europene. Pentru aceasta investitie eu v-as recomanda o schema de fianantare de ajutor de stat pe care o gasiti la urmatorul link: http://www.mfinante.ro/ghid1680.html?pagina=domenii/ – in functie de valoarea proiectului dumneavoastra.

 

9. Nume: Kelemen Attila
Companie: Metagalax Miercurea Ciuc
Intrebare: Se finanteaza achizitionarea de hala industriala? Societatea nostra are in proprietate o hala industriala dar am dori s-o cumparam si pe cea alipita de cea existenta in vederea extinderii activitatii. Multumesc anticipat pentru informatie.

Achizitia de cladiri, cu exceptia leasing-ului, este eligibila in limita a 50% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, Sprijin pentru consolidarea şi modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile.

Pentru a putea aplica, ar trebui sa fiti incadrat ca si IMM (10-249 angajati, C.A. neta< 50 mio eur sau active totale <43 mio eur) cu minim un an de activitate si profit pe anul anterior depunerii cererii.

Sunt 2 operatiuni care finanteaza sectorul productiv, cea prin care se acorda sprijin financiar cu valoarea cuprinsa intre 1.075.001 lei si 6.450.000 lei urmeaza a se lansa in aceasta luna, conform calendarului estimativ publicat. Puteti accesa ghidul solicitantului pentru detalii http://amposcce.minind.ro/

 

10. Nume: Sandor Kasza
Companie: KAS
Intrebare: In ce conditii se pot accesa fonduri pentru dezvoltarea unei platforme comerciale si de afaceri, ce are ca scop imbunatatirea mediului de afaceri din Romania si sprijinirea activitatilor antreprenoriale ale tinerei generatii?

Sunt 2 abordari aici. Daca urmariti cresterea activitatii societatii D-voastra prin dezvoltarea efectiva a platformei comerciale si de afaceri, atunci puteti aplica in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, masura 331 care sprijina dezvoltarea sistemelor de comert electronic si a altor solutii online pentru afaceri. Beneficiarii pot fi microintreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii, iar valoarea maxima a finantarii nerambursabile ajunge pana la 1.640.000 lei. Schema va fi lansata in luna aceasta pentru aplicatii, conform calendarului publicat de autoritati.

Pe de alta parte insa, daca urmariti sprijinirea activitatilor antreprenoriale prin punerea la dispozitia antreprenorilor a unei platforme electronice, eventual integrat cu alte tipuri de servicii – consiliere, sprijin pentru initierea afacerilor, formare profesionala etc. atunci v-ati fi incadrat in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, domeniul de interventie “Promovarea Culturii Antreprenoriale”. Nu stiu insa in ce masura acest program va mai fi lansat, probabil ca pentru perioada de programare 2007-2013 nu vor mai fi realocari pentru acest domeniu.

 

11. Nume: Nedelcu
Companie: SC JOCSHOP SRL
Intrebare: Buna ziua, se pot obtine fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea unui magazin online? Mai exact pentru extinderea afacerii si dezvoltare. Cu stima, Manuela Nedelcu

In cadrul Programului Operational Cresterea Competitivitatii Economice, exista o masura care sprijina dezvoltarea sistemelor de comert electronic si a altor solutii online pentru afaceri. Se finanteaza implementarea de sisteme informatice de comert electronic, implementarea de sisteme informatice pentru licitatii electronice, implementarea de sisteme informatice pentru tranzactii electronice securizate, sisteme informatice de e-payment (plati electronice), sisteme de e-learning (invatamant la distanta) pentru IMM-uri, sisteme pentru dezvoltarea/optimizarea activitatii companiei (B2B, B2C). Beneficiarii pot fi microintreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii, iar valoarea maxima a finantarii nerambursabile ajunge pana la 1.640.000 lei.

Va sugerez sa accesati ghidul solicitantului pentru a vedea toate conditiile impuse pentru aplicare si detalii privind modul de evaluare, conform calendarului publicat, probabil ca aceasta schema va fi lansata in luna aceasta.

 

12. Nume: ANCA LAZARESCU
Companie: L&A LOGISTICS SRL
Intrebare: CE SANSE SUNT DE A ACCESA FONDURI EUROPENE IN TURISM? SUNT CONDITII, CARE SUNT ACESTEA?

Pentru turism sunt fonduri disponibile, depinde insa la ce faceti referire.

Astfel, avem in cadrul programului Operational Regional masuri dedicate dezvoltarii turismului, cum ar fi restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe sau crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabila a resurselor naturale si pentru cresterea calitatii serviciilor turistice. Pentru anumite regiuni, fondurile au fost insa deja epuizate.

Ati putea aplica si in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, masura 313 care incurajeaza activitatile turistice si finanteaza infiintarea de pensiuni in mediul rural.

 

13. Nume: Barbu Mihail Marcel
Companie: Primaria Filipestii de Tirg, Prahova
Intrebare: Ce fonduri pot fi accesate de autoritatea locala? valoare, gen de lucrari care pot fi executate din aceste fonduri, alte detalii care considerati ca pot fi utile. Astept un raspuns. Cu stima!

In general autoritatile locale pot accesa fonduri europene pentru: imbunatatirea accesibilitatii Regiunilor, cresterea calitatii infrastructurii sociale a Regiunilor, cresterea competitivitatii Regiunilor ca locatii pentru afaceri, cresterea contributiei turismului la dezvoltarea Regiunilor. Dumneavoastra cred ca reprezentati o primarie din zona rurala si atunci va sunt destinate dintre cele de sus doar cele aferente cresterii contributiei turismului.

Mai exista in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) o schema de finantare destinata renovarii, dezvoltarii satelor si imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale. Aceasta schema de finantare se preconizeaza a se lansa in luna iunie a acestui an, suma maxima pe care o puteti accesa este de 2,5 milioane EURO, iar intensitatea de finantare atinge 100%.

Tipurile de proiectele eligibile sunt urmatoarele:

 • Imbunatatirea infrastructurii fizice de baza in spatiul rural;
 • Imbunatatirea accesului la serviciile publice de baza pentru populatia rurala;
 • Cresterea numarului de sate renovate;
 • Cresterea numarului de obiective de patrimoniu din spatiul rural sprijinite.

 

14. Nume: Froane Bogdan
Companie: –
Intrebare: Buna ziua, intrebarea mea este: cum pot sa accesez fonduri europene nerambursabile ca persoana fizica?

Puteti aplica ca si persoana fizica pe masurile finantate din FEADR, insa veti avea conditia autorizarii ulterioare ca si persoana fizica autorizata, intreprindere familiala si intreprindere individuala, asa cum sunt definite in OUG 44/2008 modificata si completata sau societate comerciala.

 

15. Nume: Marius Juncanariu
Companie: Flaro Prod
Intrebare: Buna ziua, care este procedura de obtinere a Scrisorii de confort bancar, obligatorie la depunerea unui dosar? Multumesc.

De regula, scrisorile de confort solicitate de ministere la depunerea dosarelor sunt scrisori care implica angajamentul bancii de a finanta ulterior proiectul, in conditiile in care nu exista modificari substantiale privind situatiile financiare ale clientului. Este motivul pentru care analiza in vederea eliberarii unei astfel de scrisori urmeaza aceeasi procedura ca si in cazul acordarii unui credit.

 

16. Nume: MELENTE ELENA
Companie: S.C. ALEX- ANDRI&RODICA SRL
Intrebare: CE INDICATORI DE PERFORMANTA TREBUIE SA INDEPLINEASCA O FIRMA PENTRU A BENEFICIA DE FONDURI NERAMBURSABILE?

Indicatorii de performanta ai unei societati nu sunt criterii de eligibilitate pentru accesarea banilor europeni.

Vechimea companiei (de regula minim 1 an de zile), profit net/profit din exploatare pozitiv sunt cateva elemente definitorii pentru posibilitatea accesarii fondurilor europene nerambursabile, evident doar pe anumite scheme de finantare. Sunt si scheme de finantare al caror obiectiv il reprezinta chiar incurajarea firmelor nou infiintate. Acesti indicatori de performanta ai firmei sunt eventual analizati de catre banca in vederea acordarii unui credit de co-finantare pentru implementarea proiectului aprobat de catre ministerul unde ati depus dosarul.

 

17. Nume: Nica Gabriela
Companie: Profarm20
Intrebare: In ce masura pot fi accesate fondurile pentru dezvoltarea unei afaceri in domeniul reciclarii deseurilor menajere?

Domeniul reciclarii deseurilor menajere este eligibil in mediul rural si poate fi finantat prin masura 312 “Sprijin pentru microintreprinderi”. De asemenea, masurile finantate prin FEADR permit ca si potentiali beneficiari microintreprinderile nou infiintate sau persoane fizice care ulterior sa se autorizeze ca si persoana fizica autorizata, intreprindere familiala si intreprindere individuala, asa cum sunt definite in OUG 44/2008 modificata si completata.

Puteti prin urmare aplica pentru fonduri nerambursabile in mediul rural (sediul social si proiectul sa se deruleze in mediul rural); pentru activitatile mentionate de D-voastra, finantarea este de pana la 70% din valoarea cheltuielilor eligibile si nu poate depasi:

 • 50.000 Euro/ proiect pentru cabinet medical individual, cabinet medical veterinar individual, persoana fizica autorizata, intreprindere familiala precum si persoanele fizice care declara ca se vor autoriza ca persoana fizica autorizata, intreprindere familiala;
 • 100.000 Euro/ proiect pentru micro-intreprinderile care isi desfasoara activitatea in sectorul transportului rutier;
 • 200.000 Euro/ proiect pentru intreprindere individuala, societati cooperative mestesugaresti de gradul I, societati cooperative de consum de gradul I, societati comerciale cu capital privat care pot fi beneficiari ai masurii, precum si pentru persoanele fizice care declara ca se vor autoriza ca intreprindere individuala.

Pe parcursul carierei sale, Leonard Cornoiu a ocupat mai multe pozitii de analist financiar si coordonare a activitatilor de vanzare catre persoane juridice la IEBA Trust, BancPost si Banca Transilvania.

Incepand cu anul 2007, coordoneaza activitatea de Programe Europene a Bancii Transilvania, sustinand clientii bancii in identificarea celor mai bune solutii de accesare si co-finantare a Fondurilor Europene Nerambursabile.

Sursa: CLUBULUI INTREPRINZATORULUI ROMAN (btclub.ro)


Citește și
373 Comentarii
 1. Andrey Gheorghe spune

  Buna ziua! Pentru inceput as vrea sa va zik planul meu de afacere:
  As vrea sa fac o firma de Catering.
  As avea nevoie de un spatiu si de utilaje.
  Toata afacerea m-ar duce undeva la 5000-6000 euro cu spatiu inchiriat.
  Cum as putea sa accesez fondurile, ce suma ar trebui sa investesc eu, daca proiectul este aceptat de nrome si ce suma primesc pentru proiect. As dori daca ma puteti ajuta sa=mi spuneti si care e mecanismul ma duc unde, fac ce etc.

 2. andreea spune

  daca mai aveti inca nevoie de raspuns puteti sa il postati si pe forumul portalului esimplu.ro la explicatii privind accesarea fondurilor structurale

 3. morian spune

  Buna ziua! Se acorda fonduri nerambursabile si pentru infiintarea unei ferme de vaci de carne?

 4. SC AGHORA CONSULTING SRL spune

  Buna ziua,

  Cu privire la intrebarea „Se acorda fonduri nerambursabile si pentru infiintarea unei ferme de vaci de carne?”, mentionez ca aceasta investitie este eligibila prin PNDR, Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole”, precum si prin Masura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”.

 5. corina spune

  se pot acorda fonduri europene nerambursabile pt infiintarea unei ciupercarii?

 6. albu marius spune

  buna seara,sunt Marius si locuiesc in Bucuresti dar am o casa cu teren de 1000m patrati in Ilfov com. Peris, vreau sa va intreb daca as putea obtine fonduri europene pt o afacere cu aranjamente florale? florile vreau sa le cultiv eu,pe terenul de la tara.Daca pot obtine fonduri, as vrea sa stiu care ar fi primul pas(de unde sa incep)si cum este mai bine prin PFA sau prin FIRMA?
  MULTUMESC MULT PT ATENTIE

 7. tiberiu spune

  Sunt presedintele unei societati cooperative mestesugaresti care produce sicrie cu 99% personal calificat tamplari si doresc sa mai deschid o activitate tot cu produse din lemn ma poate indruma cineva?

 8. FOCSA MIHAIL spune

  unde gasesc raspunsurile la intrebarile de ma sus ?? LA TOATE !!
  cine raspunde la ele ??

 9. voicu24 spune

  Buna ziua, intrebarea mea este: cum pot sa accesez fonduri europene nerambursabile ca persoana fizica,doresc sa infiintez o gardinita\cresa,asta ar presupune si angajari de personal. cum trebuie sa procedez ca sa pot beneficia de fonduri?

 10. nicoleta spune

  Buna ziua,as dori sa-mi deschid o firma de reciclare a deseurilor si as dori sa stiu daca este eligibila chiar daca locuiesc la oras.Multumesc.

 11. ganea spune

  buna ziua am si eu o intrebare .. in primul rand am 23 ani nu am nici o propietate pe numele meu sau vre un bun cu care sa pot garanta vre-un imprumut . as putea obtine cumva inprumut pentru a achizitiona un teren pe care se afla deja o constructie (fost magazin) si sa il redeschid magazinul. ? va multumesc

 12. petre olteanu spune

  Exista programe europene de finantare nerambursabila pentru construirea,amenajarea si dotarea unei gradinite private?

 13. stefania spune

  SE pot obtine fonduri europene pentru deschiderea unei zone de agrement cu terenuri de sporturi diferite si dotari necesare si deschiderea unui spatiu cu restaurant ,pizzarie si de ce sume pot beneficia si daca imi trebuie cofinantare?

 14. claudiu spune

  se pot optine fonduri pentru deschiderea unui centru de reciclare deseuri?

 15. Ivan George spune

  Buna ziua. Ma intereseaza daca se pot acorda fonduri europene pentru cultivarea de aluni micorizati cu spori de trufe negre care vor incepe sa produca profit dupa aprox 4 ani in cazul trufelor si dupa 1 an in cazul alunelor.

 16. Patca spune

  buna ziua, detin o Intreprindere Individuala, Intretinerea si Repararea Autovehiculelor de doi ani, anul trecut pe profit, situata in mediul rural doresc sa stiu daca se poate accesa pe acest domeniu fonduri europene, pentru a construi o hala si dotarea ei cu scule. Sunt din Arad si as dori sa ma indrumati dumneavoastra de unde sa incep o institutie care sa ma indrume mai departe. va multumesc

 17. Simona spune

  Buna ziua! M-ar interesa sa stiu daca se pot obtine fonduri europene pt infiintarea unui service auto. Detin o sacietate care de aproximativ 6 ani nu desfasoara nici o activitate, cum ar trebui procedat? Va multumesc!

 18. ionut spune

  buna ziua vreau se deschid o spalatorie auto ce trebuie sa fac sa iau fonduri europene

 19. Marius spune

  As dori sa deschid o intreprindere individuala in domeniul IT(service si birotica).Cum pot optine fonduri europene nerambursabile? Va multumesc.

 20. costi spune

  Sunt PFA in domeniu topo Cum pot, sau daca pot obtine fonduri europene pentru dotare cu aparatura de specialitate?
  Multumesc.

 21. Cristina Marin spune

  Cred ca vom ramane fara raspunsuri: as vrea sa deschid o frizerie si ma intrebam daca pentru asa ceva pot accesa fondurile europene pentru ca un credit la banca nu ma incanta; acum ma gandesc si daca voi primi raspuns ca din iunie nu vad vreunu! O zi buna la toti!

 22. yulya spune

  buna ziua, detin o intreprindere individiala,doresc sa stiu daca pot obtine fonduri europene.multumesc

 23. radu spune

  buna ziua,as dori sa deschid un service de intretinere auto plus o staie de inspecti technice periodice,se pot accesa fonduri pentru o asemenea afacere?daca da ce implica.si am vorbit cu cineva (tot o firma ce ajuta la obtinerea fondurilor) si mi-au spus ca eu trebuie sa vin cu 10% din totul investitiei,se poate asa ceva?multumesc mult,daca se poate un nr de contact sa sun pentru mai mult intrebari.MULTUMESC FRUMOS

 24. Alina C spune

  Buna ziua! M-ar interesa daca se pot accesa fondurile nerambursabile pentru 2012 pentru infiintarea unui camin de batrani. Cladirea si terenul exista deja, ar mai fi doar costurile de amenajare. Va multumesc anticipat.

 25. BALAN AURELIAN ALIN spune

  POT ACCESA FONDURI EUROPENE PENTRU A INFIINTA O FERMA DE VIPERE?DISPUN DOAR DE UN TEREN IN MEDIUL RURAL.MULTUMESC!

 26. Manolache Cristian spune

  Buna Ziua!
  Vroiam sa va intreb daca pot accesa fondurile europene nerambursabile pentru deschiderea unui cabinet de kinetoterapie.Am terminat facultatea de kinetoterapie acum 2 ani si mi-as dori sa imi pot deschide un cabinet.Va multumesc!

 27. scurtulescu dragos spune

  Buna seara As dori sa va intreb cum pot accesa fonduri europene pentru adeschide o spalatorie auto pt tiruri si o vulcanizare avand spatiul adegvat

 28. Adrian paun spune

  Buna ziua doresc sa știu dacă beneficiez si eu de fonduri europene.
  Dețin o societate comerciala din 2010 si lucrez cu aceasta societate pe teritoriul Franței am peste 14 Angajeati.societatea lucrează in domeniul constructi. Avem idei geniale de a construi suntem foarte bn vazuti aici.doresc sa mi dublez angajeati chiar sa fac in jur de 50 angajeati doresc săi specializez in constructi,spunetim va rog frumos pot benificia de fonduri europene pentru ami extinde societatea???
  Va multumesc doresc sa primesc răspuns prin aceasta adresa de mail . adrianjane@ ymail.com

 29. nicusor spune

  sotia mea detine o intreprindere individuala si as vrea sa stiu daca poate obtine fonduri nerambursabile pentru achizitionarea unor utilaje necesare deschiderii unei vulcanizari

 30. Burnar Ioan spune

  Pentru infiintarea unei ferme de bovine de cat la suta trebuie sa dispun din valoarea proiectului si daca se acorda in valoarea proiectului si un fond pentru dezvoltare infrastructura…precum grajduri,instalatii de muls, s.a.?
  va multumesc

 31. Ovidiu spune

  As dori sa stiu daca se obtin fonduri europene pt modernizare casa?
  Va multumesc,

 32. Manolache Zina spune

  Buna seara,

  Va rog sa ma informati daca beneficiez de fonduri europene , nerambursabile, pentru construirea unei crese pentru copii.
  Am 44 de ani si locuiesc in Spania de zece ani.
  Doresc sa stiu daca banii obtinuti se pot folosii numai pentru teritoriul Romaniei(in cazul meu, pentru construirea cresei).

  Va multumesc anticipat!

 33. ady spune

  buna seara…..as dori sa va dresez o intrebare….intentionez sa-mi deschid un salon de infrumusetare…..pot sa primesc aceste fonduri nerambursabile….bineinteles,si eu infiintand o firma noua….ce conditii trebuiesc indeplinite? multumesc anticipat….o seara buna!!!

 34. nini spune

  Buna ziua!
  Dorim sa accesam fonduri pentru depozitare de cereale. Dorim sa facem un service auto pentru camioane ;avem o firma care se ocupa de constructii si avem si bani pentru inceput. Cum pot demara accesarea de fonduri.
  Multumesc

 35. marinela spune

  ne avand firma pot sa beneficiez de fonduri europene pentru infiinta o firma de cresterea pasarilor. cu respect Marinela din Craiova

 36. Sttefan spune

  Buna ziua ! As vrea sa fac o ferma de vaci/porci, si as vrea sa stiu daca pot sa beneficiez de fondurile necesare. Am un teren de aproximativ 5000 mp, si as vrea fondurile ca sa fac hala si pentru aparatele necesare.. ar fi rentabila o asemenea afacere?

 37. Marius Daniel spune

  Buna ziua!
  As vrea sa deschid un fel de greadinita cu program redus, pentru copii cu aptitudini, care sunt pasii ce trebuie sa-i urmez pentru a putea accesa si fonduri europene, multumesc mult.

 38. cristina spune

  Buna ziua.Pot accesa fonduri pentru deschiderea unui plafar,magazin naturist.Am 30 de ani,si cati bani mi-ar trebui mie.Multumesc.

 39. Adrian Tache spune

  Buna ziua.
  Sunt o persoana fizica autorizata din 2010 si as dori sa stiu daca pot accesa fonduri europene in activitatea care o desfasor in momentul de fata ( TAPITERIE AUTO) .

  Cu respect
  Adrian

 40. Andreea spune

  Buna ziua,
  Am 23 de ani si dori sa infiintez un cabinet individual de kinetoterapie si masaj in Iasi si m-ar interesa daca pot accesa fonduri europene nerambursabile.
  Va rog sa-mi raspundeti prin e-mail la adresa diac_andreea@yahoo.com.
  Multumesc anticipat.

 41. Cristian spune

  Buna ziu a-s dori sa stiu daca pot primi banii din fondurile europene nerabursabile ,nu am nici-o firma momentan dar doresc smi deschid o mica afacere dar momentan nu stiu ce s-a deschid si in ce domeniu sa ma axez ,eu ma gandeam in domeniul agriculturii si in cresterea animalelor, sa ma axez deaceea va intreb si va rog daca imi puteti da niste raspunsuri si indicatii spre ce ar trebui sa ma axez .Va multumesc

 42. Lilea Madalin spune

  Buna ziua.
  As dori si eu sa stiu daca se pot acorda fonduri europene nerambursabile pentru construirea unei ferme legumicole care sa aiba ca si unitate de productie un spatiu protejat adica o sera. Si daca da in ce conditi as primi aceste fonduri ?

 43. mihai conut spune

  Buna,doresc si eu informatii despre finantarea infiintarii unei ferme de vipere.pot beneficia de fonduri europene nerambursabile?persoana are sub 40 ani ,poate beneficia de programul tinarului fermier?va multumesc.succes celorlalti solicitanti!

 44. Florentina Constantinescu spune

  Buna ziua! ma intereseaza sa aflu daca pot primi Fonduri Europene pentru constructia unei sali de dans sportiv, unde copii sa faca performanta sau sa poata participa gratuit la aceste cursuri , dorinta noastra fiind sa promovam dansul sportiv de masa.
  Multumesc anticipat!

 45. LATIS ANDREEA spune

  Buna ziua, intrebarea mea este: cum si ce conditii trebuie respectate pentru a deschide un magazin de produse alimentare(romanesti) in italia,ca cetatean roman,unde?si care sunt pasi de urmat pentru a fi informat de fondurile europene nerambursabile ca persoana fizica

 46. LATIS ANDREEA spune

  VA MULTUMESC !!!!!

 47. sorin spune

  BUNA ZIUA! ma intereseaza daca pot primi Fonduri Europene pentru a infiinta un teren de paintbal

 48. badea eusebiu spune

  vreau sa imi deschid o crama!!investesc 7 000 RON!!statul ma ajuta cu ceva??

 49. Laurentiu spune

  Buna ziua domniilor voastre
  Sunt un tanar bucurestean de 28 ani cu dorinta de munca si doresc sa dezvolt in jud buzau pe pamantul bunicilor mei o ferma complexa(Hala utilata) cu Gaini Outoare si de Carne (incubatoare)cu o linie de sacrificare si ambalare (camere frigorifice) cu transport propriu catre clientela.
  Ma gandesc ca punand pe picioare o asemenea afacere dau de lucru Localnicilor care vor lucra in incinta si stimulez productia agricola din imprejurimi care a fost abandonata.

  Cui sa ma adresez sa demarez planul meu ?
  Sunt suficienti banii din fondurile europene nerambursabile sau mai trebuie sa pun si eu…?
  Pot accesa mai multe fonduri nerambursabile pt diferite discipline?
  Pentru infiintarea unui salon infrumusetare in capitala cu prestari de la A/Z se aloca fonduri?
  e-mail:
  laurentiu_costin_05@yahoo.com
  Astept un raspuns daca e cu putinta
  Va multumesc

 50. Alin spune

  Buna ziua ma numesc Ciobanu Marius Alin si asi vrea sa imi deschid o ferma de prepelite mar iteresa daca pot primi fonduri europene pentru deschiderea iei va multiumesc

 51. imona spune

  Foarte interesante si tentante aceste Fonduri Europene … dar sunt atat de greu de atins – precum Fata Morgana .Oricum , as vrea sa stiu daca , totusi , as avea o sansa de a obtine Fonduri Europene pt extinderea si modernizarea unei hale de productie de piese de mecanica de precizie in zona rurala , avand in vedere ca am infiintat societatea in oct 2010 si actual are 6 salariati cu tendinte de a mai angaja personal si chiar de a califica la locul de munca .
  Multumesc !

 52. bledea anuta spune

  Bune ziua,
  Locuiesc impreuna cu familia in mediu urban.Doresc sa stiu daca pot accesa fonduri europene nerambursabile pentru infiintarea unei ferme de porci.

 53. Simona Natalia spune

  Buna ziua ! Sunt studenta in anul 4 si m-am gandit sa imi deschid o mica afacere. Ideea mea ar fi legata de producerea de incaltaminte personalizata (unica). As vrea sa stiu daca s-ar acorda Fonduri Europne pt asa ceva.
  Multumesc anticipat !

 54. Monica Craciun spune

  Buna ziua, am 28 ani,ma intereseaza daca se pot accesa fonduri nerambursabile pentru deschiderea de salon de infrumusetare. M-ar interesa sa-l deschid in mediu urban.Deocamdata nu sunt PFA si nici nu am firma. Ma puteti indruma si ajuta cu informatii?

  Multumesc anticipat,

  Monica Craciun

 55. dincu stefan spune

  Buna ziua as vrea sa deschid si eu un atelier de tamplarie pvc si imi trebuiesc 7000 lei am spatiu la bunici la tara dar nu am bani sa-mi cumpar utilajele necesare.Vreau sa aflu ce trebuie sa fac pentru a intra in posesia banilor si daca ma incadrez pentru acest imprumut? VA MULTUMESC ANTICIPAT SI ASTEPT RASPUNSUL DUMNEAVOASTRA.

 56. popa emil spune

  Buna ziua,pot accesa fonduri cu zero investitie ptr achizitionarea unui teren ce apartine primariei si construirea unui mini teren de fotbal si tenis plus un minibar cu terasa?Terenul este la doua sute de metri in afara localitatii.Astept raspunsuri la email popaemil11@yahoo.com.
  Va multumesc.

 57. Pavel Petru spune

  Buna ziua. Vreau sa imi deschid o firma de service calculatoare in mediul rural. Am si o diploma de operator PC. Se pot accesa fonduri europene ? Ce fonduri ? Puteti sa imi dati si cate sfaturi sau detalii ? Va multumesc foarte mult, anticipat !!

 58. Mnohoghitini Roxana spune

  Buna ziua,asi dori sa-mi deschid o spalatorie auto si nu stiu daca pentru acest tip de afacere se pot accesa fonduri europene.Nu am inca o firma si nu stiu cu cine asi putea discuta ca sa ma indrume sau sa-mi spuna daca ma incadrez in conditile impuse.Va multumesc.

 59. radu spune

  Buna ziua, vreau sa va intreb daca pot accesa fonduri pentru a deschide o firma pentru procesarea hartiei.Am o hala in contructie terminata in proportie de 75% si nu stiu daca am timp sa o termin pana la data limita de depunere a proiectelor,ptr ca am inteles ca iti trebuie actul de intabulare al cladiri depus la dosarul ptr obtinerea fondurilor.ma puteti contacta pe e-mail

 60. Petrisor LAURA spune

  Buna ziua,as dori sa va intreb cum si ce trebuie sa fac pt a-mi deschide o firma cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile? Va multumesc mult si sper sa puteti sa ma ajutati cu aceste informatii.

 61. Catrachile Adriana spune

  Buna ziua,

  As dori sa stiu daca sint eligibila sa accesez fonduri nerambursabile pentru activitate turistica respectiv amenajarea unei case de vacanta pe care o am la Sulina (Delta Dunarii). Casa, compusa din parter si etaj a fost initial construita in 2010 in acest scop dar din lipsa de bani lucrarea a stagnat! Va multumesc mult pentru sprijin! cu stima, Adriana Catrachile

 62. george spune

  Buna ziua,vreau sa stiu daca se acorda fonduri europene ptr dezvoltarea unei societati de transport rutier,multumesc mult!!

 63. szabo carmen spune

  Se pot accesa fonduri nerambursabile in mestesugarie, si care sunt conditiile? Multumesc anticipat!

 64. Gabriela spune

  Buna sera!
  as dori sa stiu daca se pot accesa fonduri europene nerambursabile pentru inifiintarea unei ferme/societati de viticultura.
  Care sunt conditiile si in ce masura sunt acordate fondurile?
  Va multumesc!

 65. savu claudia spune

  Sunt reprezentanta unei societati care are ca obict de activitate colectarea si comercializarea de deseuri metalice si nemetalice.as dori sa stiu daca pot accesa fonduri nerambursabile pentru achizitionarea de noi echipamente(prese,mori,tocatoare etc).Avem un nr de 12 angajati,si o cifra de afaceri pe luna mai de 36000 euro.Multumesc anticipat

 66. RosuVlad spune

  Buna Ziua as dori sa sa deschid o ferma pentru cresterea si respectiv comercealizarea carnei de porc,as avea vreo sansa sa primesc fonduri europene.Multumesc

 67. cinca dan spune

  Buna ziua.Asi dori sa mi accesez fonduri europene pt o parcare cu servicii incluse,in mediul urban.Mentionez ca nu este pe o raza de 30 de kilometri pe un drum national intens circulat de tiruri intre 2 vami.Am virsta de 34 ani si ma intereseaza ce fonduri pot obtine.detin teren bine pozitionat. Va multumesc anticipat si astept cu interes sa fiu contactat.

 68. surcel dan stefan spune

  buna ziua as vrea sa stiu daca pot accesa fonduri europene pentru deschiderea unei afaceri in domeniul alimentar .mentionez ca aceasta ar fii prima mea afacere .!

 69. serbesc raul spune

  buna ziua, as vrea sa stiu daca pot accesa fonduri europene pentru deschiderea unei firme de transport rutier cu sediul social in mediul rural si ce pasi trebuie sa urmez pentru a le accesa..

 70. mihai ioan spune

  buna ziua. as vrea sa stiu daca pot accesa fonduri europene pentru solarii pe 30ari.care sunt conditiile pentru a accesa?

 71. mihai andrei spune

  buna seara.vreau sa-mi incep o noua afacere,un magazin de piese auto.si as dori sa stiu daca pot accessa fonduri europene ptr deschiderea magazinului,mentionez ca va fi prima mea afacere.
  Va multumesc.

 72. George spune

  Buna ziua, m-ar interesa sa infiintez cu fonduri nerambursabile un SRL cu activitate in domeniul constructiilor. Cum pot face acest lucru? Cine m-ar putea ajuta in intocmirea unui Plan de afaceri?

 73. Endre spune

  Buna ziua as vrea sa stiu daca pot accesa fonduri europene pentru cirguitul de cart si care sunt conditiile accea.

 74. BAKO DANIEL spune

  Sunt un cetatean roman cu domiciliul in Italia, si doresc sa ma reimpatriez definitiv.Am experienta in tamplarie in lemn masiv (10ani intr-o tamplarie de usi,ferestre,obloane si mobilier apoi trimis in somaj).Cum as putea obtine un ajutor economic din partea statului roman pentru a deschide o activitate de tamplarie in zona mea?(Fagaras,Jud.Brasov)

 75. BAKO DANIEL spune

  In mesajul precedent am uitat sa specific data reimpatrierii:01.10.2012.Va cer scuze si in asteptarea raspunsului la intrebarea mea,va urez toate cele bune.

 76. tvasile spune

  detin o firma de constructii.Doresc sa dezvolt o activitate de colectare si reciclare a deseurilor din material plastic.Exista programe europene de asistenta financiara in acest sens.Daca exista, care sint acestea si de unde pot obtine alte informatii suplimentare.Va multumesc.

 77. claudiu spune

  Buna ziu as vrea sa imi fac o mica ferma de vaci si de porci si un mic magazin,eu lucrez in strainatate si dispun de ceva din bani cum as putea benefia de fonduri europene nerambursabile?ce acte imi trebuie ce trebuie sa fac?
  Sunt tanar am 22 ani si vreau sa incerc sa fac cev cu ce ma ajuta statul ?

 78. Media boutique spune

  Exista posibilitatea de a accesa fonduri pentru construcția hala industrială?

 79. Olga spune

  Buna ziua, as dori sa deschid in colaborare cu niste profesori-psihologi o scoala privata pentru copii cu dizabilitati.Exista fonduri europene pentru acesta activitate? Unde as putea primi informatii suplimentare, ce acte ar trebui?

 80. Vicol Cristina spune

  Buna ziua!
  Doresc sa stiu daca pot primi finantare din fonduri europene
  pentru un after school in Bucuresti.
  Va multumesc

 81. Viorel Corman spune

  Buna ziua!se pot accesa fonduri in valuare di circa 200.000 euro pentru a deschide o fabrica de gheata in Botosani unde nu cred ca este concurenta?multumesc

 82. Razvan spune

  Buna ziua . Pot accede la fonduri Europene pentru initierea unei activitati legate de Turism Rural si alimentatie Bio în Romania .
  Va mutumesc anticipat

 83. Sala Ioan spune

  Buna ziua!
  Doresc sa infiintez un srl cu probil comercializare produse alimentare si nealimentare. Exista posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru achizitie frigidere,congelatoare, eventual pentru demararea afacerii?Mentionez ca am 3 3 ani. Multumesc!

 84. vintila silviu spune

  buna ziua am o intreprindere familiara cu vanzarii produse industriale asi dori sa acesez fondurii europene nerambursabile pentru a angaja inventatorii pentru produse de larg consum industrial,electrice ,sanitare,e.t.c cu posibilitatea de a fi ajutat .va multumesc locuiesc in galati

 85. Florin spune

  Buna, asi vrea sa deschid un salon de tatuaje si infrumusetare corporala. Sa construiesc salonul din temelii, pe teren privat, cum pot accesa la fonduri nerambursabile si daca intra in aceasta cadegorie. Astept raspuns, multumesc

 86. Revesz Elisabeta spune

  Buna ziua!
  Doresc sa infiintez un srl pentru izolarea termica a ferestrilor, usilor din lemn,fier si material plastic.
  Daca pot primi fonduri pentru infiintarea unei asemenea firme.
  Va multumesc!

 87. vintila silviu spune

  buna asi dori sa acesez fondurii europene nerambursabile pentru afaceri

 88. Nika spune

  Buna seara,
  Ma intereseaza daca pot sa accesez fonduri europene pentru a infiinta un cabinet de audiologie si protezare auditiva. Multumesc

 89. Radu spune

  Buna ziua, puteti sa-mi spuneti care ar fi posibilitatea contractarii unui credit pentru o unitate de alimentatie publica? Ce conditii trebuiesc indeplinite?

 90. Marius spune

  Buna ziua . M-ar interesa daca asi putea primi fonduri europene pentru a deschide pe timp de vara piscina si tot in acelasi loc iarna sa deschid patinuar sau club . Multumesc

 91. stefan boll spune

  sall vreau sa stiu daca pot accesa fonduri europene nerambursabile pt o pensiune am 22 de ani si sunt in domeniu cu toate aceste chestiuni am terminat bucatar barman ospatar organizator marketing banqueting vreau sa spun ca sunt la zi cu tot ce trebuie intr-o pensiune vreau sa stiu daca poi accesa fonduri nerambursabile dace e cnv dispus sa ma informeze va rog sunati-ma 0768924610

 92. MARINELA spune

  Buna ziua!Am 46 de ani si o fata de 23 si vreau sa va intreb daca as putea cumva sa beneficiez eu saau fata mea de fonduri europene pentru a putea deschide o afacere la oras.Multumesc anticipat!!!

 93. Diana spune

  Buna seara! Sunt profesor, am 28 de ani si as dori sa imi deschid o gradinita particulara in mediul urban. Ce conditii trebuie sa indeplinesc pentru a putea accesa fonduri europene? Unde ar trebui sa ma incadrez? Sotul meu are o intreprindere individuala in domeniul agriculturii, cu vechime mai mare de un an…cu profit… Ma ajuta la ceva acest aspect? Astept raspuns. Multumesc.

  1. Andra spune

   Buna Diana, ai gasit intre timp raspusnul la intrebarea ta? Am si eu aceeasi intrebare privind fonduri europene pt infiintarea unei gredinite private.

 94. luka spune

  Buna ziua
  As dori sa-mi spune-ti daca cunoasteti in domeniul transporturilor se pot accesa fonduri mai precis pe piata transporturilor

 95. Maria spune

  Buna ziua,se pot accesa fonduri europene pentru achizitionare masini pentru firma de rent a car?

 96. ionut spune

  buna seara, as vrea sa stiu daca pot accesa fonduri europene pt o mini ferma de iepuri.va multumesc si astept un raspuns

 97. emanuela spune

  Buna ziua as dori sa stiu si eu daca se acrde fonduri nerambursabile pentru deschiderea unui bar/cafenea.am 23 de ani si nu am nici firma facuta.ce imi sugerati.astept raspunsul pe adresa de mail.va multumesc

 98. Monica spune

  Buna ziua!
  Locuiesc in mediu urban si am concesionat pe o perioada de 40 ani un lac mic si zona de pasune din jurul acesteia.
  Doresc sa aflu ce fonduri trebuie sa accesez si cum pot face acest lucru, deoarece doresc sa imi infintez o firma si sa fac la locul mai sus mentionat o zona de agrement cu casute,loc de joaca pentru copii si bineanteles un lac mare pentru scaldat amenajat corespunzator.Am 31 de ani si am aflat ca am unele facilitati pana in varsta de 35 ani.
  Va multumesc,

 99. Constantin spune

  Buna ziua!
  Detin un teren, si vreau sa deschid o vulcanizare, ma intreseaza daca pot sa obtin fonduri europene.

 100. Claudiu spune

  Buna ziua,as dori sa stiu daca se pot acorda fonduri europene nerambursabile pentru deschiderea unei covrigarii intr-o zona unde nu exista asa ceva.Astept un raspuns daca se poate.
  Va Multumesc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.