Legea privind ucenicia la locul de muncă a fost dezbătută în plen, dar nu fost supusă votului final

Camera Deputaţilor a dezbătut, marţi (19 aprilie), un proiect de lege de modificare şi completare a Legii 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, dar proiectul nu a intrat în şedinţa de vot final.

Reprezentanţii opoziţiei susţin că majoritatea nu a supus proiectul de lege la vot final deoarece şi-a dat seama că va pica, dat fiind că în sală nu erau suficienţi deputaţi pentru a întruni numărul necesar de voturi.

Întrebat de ziarişti de ce legea nu a intrat la vot final, deşi a fost dezbătută, preşedintele de şedinţă, deputatul PDL Ioan Oltean, a răspuns că nu ştie.
Încă din cadrul dezbaterilor generale, deputaţii opoziţiei au anunţat că nu vor vota proiectul de lege, argumentând că acesta îi taie ucenicului toate drepturile pe care le avea în raport cu patronul.

„Proiectul acesta de lege care modifică legea din 2005 nu face decât să scoată toate drepturile ucenicilor în condiţiile în care patronul primeşte bani de la buget pentru a putea să-l şcolarizeze. Ce dă în schimb? Robie! Nici măcar un echipament de muncă să nu dai acestor ucenici? Să nu-i dai un săpun să se spele pe mâini la sfârşitul zilei de muncă? (…) Acest Guvern nu mai ştie de unde să taie. A tăiat până şi săpunul cu care aceşti ucenici puteau să se spele pe mâini la sfârşitul programului de activitate. Faţă de legea iniţială se rad toate drepturilor ucenicului. Ucenicul nu mai are absolut niciun drept. Vă rog să-mi arătaţi în această lege ce drepturi să dau ucenicului faţă de patron în condiţiile în care patronul foloseşte banii de la agenţia de muncă. Sunt banii plătiţi de noi toţi”, a declarat Aura Vasile, vicelider al deputaţilor PSD.

Ea admis necesitatea unei legi a uceniciei, arâtând că o astfel de reglementare „este obligatorie atât timp cât legea Funeriu a desfiinţat alte structuri de învăţământ care să fie aplicabile tinerilor care nu intră la liceu”.
Împotriva acestei legi s-a pronunţat şi viceliderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu. În opinia acestuia, forma în care a fost propus proiectul de lege este una care nu poate fi votată.

„Acest proiect de lege, aşa cum se prezintă plenului Camerei Deputaţilor, e la fel de prost ca oricare alte legi din domeniul muncii pe care acest Guvern le-a elaborat şi le-a adoptat. Ucenicia ar fi trebuit să însemne o formă de calificare care să dea acces pe piaţa muncii unor categorii importante de tineri. Din păcate, aşa cum e făcută legea, este pierdere de timp. Nu se obţine nimic prin această ucenicie. Decât să mai producem oameni care au pretenţia să poată să desfăşoare o meserie, dar fără să o cunoască, mai bine deloc”, a afirmat Nicolăescu.

De cealaltă parte, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, i-a răspuns Aurei Vasile, afirmând că includerea în lege a obligaţiei ca patronul să ofere săpun şi costum de protecţie ucenicului reprezintă „o aberaţie”.

„Nu există nici un patron care să nu dea săpun unui ucenic sau haine de protecţie. A prevedea în lege că-i dai un săpun, două perechi de pantofi şi o mănuşă mi se pare o aberaţie. Este clar prevăzut în normele de protecţie a muncii şi este până la urmă modul de organizare a societăţii respective care să stabilească modalităţile de a asigura ucenicului condiţii de muncă şi de învăţare a meseriei respective”, a susţinut Toader.

Deputatul PDL Cornel Ghiţă a subliniat importanţa acestei legi arătând că ea oferă avantaje atât ucenicului, cât şi patronului.
„Trebuie să vedem acest act legislativ ca o colaborare utilă, cu interese comune din partea angajatorului care prin susţinerea financiară pe care o primeşte de la stat face un efort pe un termen limitat pentru a permite unui tânăr să fie evaluat şi certificat de o comisie. (…) Pe de altă parte, tânărul ucenic trebuie să facă un efort pentru a putea să capete cunoştinţele necesare accesării unei profesii care să fie finalizată cu un contract de muncă”, a declarat deputatul democrat-liberal.

Pentru adoptarea legii s-a pronunţat şi deputatul Ovidiu Ganţ, din partea grupului minorităţilor naţionale. Acesta a apreciat legea ca fiind „utilă şi necesară” în condiţiile în care sistemul de învăţământ nu se corelează la cerinţele pieţei muncii.
„Avem un excedent de absolvenţi de universităţi, mulţi dintre ei cu specializări absolut inutile pe piaţa forţei de muncă şi un deficit cras de forţă calificată de muncă în meserii, meşteşuguri”, a declarat Ganţ.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.