20 de semne care arată că ne îndreptăm spre o criză alimentară

– În ultimiii ani, vremea capricioasă a distrus în multe părţi ale lumii producţia agricolă. Între timp, preţul petrolului contiuă să crească, iar fără petrol ieftin, jocul se schimbă. Vezi mai jos lista celor de la Business Insider cu cele 20 de semne care ne arată că ne îndreptăm spre o criză a alimentelor.

1. O treime din terenurile agricole îşi pierd stratul de sol vegetal, propice culturilor, mult mai repede decât procesul natural de înlocuire, potrivit editorului Lester Brown de la Foreign Policy.

2. Datorită subvenţiilor pentru etanol, aproape o treime din cultura de porumb din Statele Unite este folosită pentru combustibili, ceea ce pune presiune pe preţul porumbului.

Citeste si:  Constantin: Toţi fermierii înregistraţi la APIA vor avea acces la facilităţile privind achiziţia de terenuri

3. Estimările arată că până în 2012, în Arabia Saudită nu se va mai produce grâu. Din cauza lipsei apei, unele ţări din Orientul Mijlociu sunt forţate să se bazeze aproape în totalitate pe produsele de bază din alte ţări.

4. Masele de apă de pe toată planeta se epuizează într-un ritm accelerat. Banca Mondială atrage atenţia că sunt 130 de milioane de oameni în China şi alţi 175 milioane în India care se hrănesc cu cereale şi apă, aceasta din urmă fiind scoasă din straturile acvifere mai repede decât poate fi înlocuită.

Citeste si:  Alimentele se vor scumpi din cauza condiţiilor meteo şi a lipsei de politici agricole

5. Tsunami-ul şi criza nucleară din Japonia au făcut ca vaste suprafeţe agricole să fie inutilizabile. De asemenea, unii specialişti susţin că o mare parte din nordul Japoniei va fi considerată de nelocuit. În plus, mulţi cred că economia Japoniei, a treia cea mai mare din lume, se va prăbuşi în urma acestor dezastre.

6. Dacă preţul petrolului continuă să fie ridicat, vom asista la preţuri la alimente mult mai mari, iar unele forme de producţie nu-şi vor mai avea rostul. Preţul petrolului poate fi cel mai mare factor din această listă. Felul în care producem alimente este strâns legat de petrol.

Citeste si:  Eroare reparată în paleontologie: Brontozaurii chiar au existat

7. În 30-40 de ani, lumea nu va mai avea suficient fosfor pentru a satisface cererea agricolă, spun oamenii de ştiinţă de la Phosphorus Global Research Initiative.

8. Preţul global al alimentelor a crescut cu 2,2%, stabilind un nou record. Food and Agriculture Organization a declarat recent că indexul preţului la alimente a crescut la 2,2% în februarie 2011, cea mai mare creştere de 20 de ani încoace. Continuarea în Money.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata