Atacul speculativ din octombrie 2008 asupra leului, provocat de declaraţii politice

Anunţul din toamna lui 2008 privind nerealizarea unui acord cu Fondul Monetar Internaţional, declaraţiile politice, stoparea reducerilor de personal, dar şi legea privind majorarea cu 50 la sută a salariilor profesorilor au reprezentat cauze principale ale atacului speculativ asupra leului din octombrie 2008, susţin participanţii la o conferinţă de specialitate organizată, miercuri, de BNR.

„Atacul s-a dat pentru că speculatorii s-au aşteptat ca România, în octombrie 2008, să facă optimizarea internă, respectiv reducerile de personal şi alte corecţii, dependent de optimizarea externă, deci de cursul de schimb. Speculatorii au reacţionat la anunţul politic privind neîncheierea unui acord cu FMI, stoparea reducerilor de personal.

Ei au simţit că vine criza şi au mizat pe faptul că BNR va permite o fluctuaţie”, a spus consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, autor al studiului „Lichiditatea, atacul speculativ din octombrie 2008 şi reputaţia Băncii Centrale”, prezentat într-o conferinţă.

Claudiu Cercel, director general adjunct al BRD, a apreciat că anunţul privind majorarea cu 50 la sută a salariilor profesorilor „a fost unul din elementele principale ale declanşării atacului speculativ”.

Lucian Croitoru a subliniat că toate cele trei criterii definitorii ale unui atac speculativ au fost îndeplinite, respectiv deprecierea cursului timp de patru zile consecutiv, cu un procent pe zi, creşterea vânzărilor nete, de 3,6 la sută din rezervele valutare ale BNR şi volatilitatea mare a ratei dobânzii, cu trei deviaţii sub standard, în 14 zile.

„Speculatorii au mizat şi pe faptul că BNR va utiliza cursul aşa cum s-a întâmplat în anii 90, când el a fost folost ca subvenţie implicită pentru exporturi şi importuri. Având această reputaţie, BNR a atras atacul, iar alături de declaraţiile politice, aceştia erau convinşi ca este momentul unui atac”, a explicat Lucian Croitoru.

Acesta a apreciat că pe viitor BNR va trebui să se canalizeze pe intervenţii pentru a limita volatilităţile extreme în orice direcţie.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.