EUR
4,84 RON
(-0.08%)
USD
4,11 RON
(-0.78%)
GBP
5,36 RON
(+0.2%)
CHF
4,49 RON
(-0.29%)
BGN
2,48 RON
(-0.66%)
BYN
1,68 RON
(-0.6%)
CAD
3,07 RON
(-0.06%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,95 RON
(-0.26%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(+0.38%)
INR
0,05 RON
(-0.5%)

Ce informaţii noi se vor găsi pe etichetele alimentelor? Crenvurştii vor deveni „carne asamblată”

– Comisia Economică a PE a amendat proiectul legislativ la nivel european pentru a se asigura că etichetarea este ușor de citit, nu cuprinde informații neclare, și furnizează toate informațiile necesare pentru a facilita o alimentație informată.

Proiectul de legislație europeană votat ieri, 19 aprilie 2011, în a doua lectură de Comisia de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară își propune să modernizeze, simplifice și să clarifice etichetarea alimentelor în UE .

Deputații au cerut ca informațiile nutriționale esențiale, cum ar fi conținutul energetic, cantitatea de grăsimi saturate, de carbohidrați, zahăr si sare să fie indicate în forme mai clare pe alimente. La această listă au adăugat categoria grăsimilor trans-artificiale (versiunea propusa de Consiliul de Miniștri propunea inițial sa se facă doar pe bază voluntară).

Etichetele de carne trebuie să indice locul de proveniență al animalului, felul în care animalul a fost crescut și sacrificat, iar carnea rezultată din asamblarea unor părți de carne diferite trebuie etichetate clar sub formă de „carne asamblată”. Deputații au insistat ca trebuie oprite etichetările care creează impresia că e vorba de alte alimente. Atunci când un ingredient a fost înlocuit, acest lucru trebuie indicat clar pe eticheta produsului.

Comisia a aprobat propunerile cu 57 de voturi favorabile, 4 împotrivă și 1 abținere, dând Raportorului Renate Sommer (PPE, DE) un mandat puternic să negocieze cu Consiliul de Ministri pentru votul din plenul Parlamentului din iulie 2011.

Odată ce se adoptă legislația, industria alimentară va avea 3 ani pentru a se adapta regulilor adoptate. Vor mai avea doi ani în plus, deci 5 ani în total, pentru a aplica în întregime regulile privind declarația nutrițională.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata