Fukushima: S-a scurs în ocean apă cu un nivel de radiaţii de 20.000 de ori peste limite

Apa contaminată cu substanţe radioactive care s-a scurs în oceanul Pacific de la centrala nucleară Fukushima Daiichi la începutul lui aprilie a depăşit de 20.000 de ori limita anuală admisă de emisii radioactive, a anunţat joi (21 aprilie) operatorul centralei, Tokyo Electric Power Co. (Tepco), transmite Kyodo.

Potrivit Tepco, scurgerea de substanţe radioactive s-a produs între 1 şi 6 aprilie, de la reactorul 2 al centralei avariate de seismul de la 11 martie, interval în care au ajuns în ocean 520 de tone de apă contaminată. Cantitatea de materiale radioactive ajunse în apă ar putea fi însă şi mai mare, având în vedere că s-a constatat contaminarea oceanului încă de la sfârşitul lui martie.

Cei 5000 de terrabecquereli de substanţe radioactive ajunşi în ocean – în principal iod 131, cesiu 134 şi cesiu 137 – înseamnă totuşi mult mai puţin decât cantitatea emisă în atmosferă de la începutul crizei, estimată între 370.000 şi 630.000 de terrabecquereli.

În acelaşi timp, este un nivel de radiaţii de 30.000 de ori mai mare decât al celor circa 10.000 de tone de apă cu nivel scăzut de radioactivitate eliberată de Tepco în ocean, pentru a asigura spaţiu de stocare pentru apa cu nivel sporit de radioactivitate.

Mulţi dintre locuitorii din zonă evacuaţi după dezastru nu se vor putea întoarce acasă încă o bună perioadă de timp, în condiţiile în care continuă eforturile de stabilizare a situaţiei la reactoarele 1-4 ale centralei, care şi-au pierdut funcţia de răcire. Centrala are 6 reactoare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata