EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Sistemul energetic românesc s-ar putea să se lovească de un iceberg, afirmă Mark Gitenstein

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a afirmat miercuri (20 aprilie) că sistemul energetic românesc s-ar putea să se lovească de un iceberg în perioada următoare dacă Guvernul nu va găsi o soluţie în ceea ce priveşte investiţiile în acest domeniu.

Mark Gitenstein compară ideea reorganizării companiilor energetice în două structuri cu Titanicul, susţinând că, în acest fel, Executivul nu rezolvă problema ineficienţei acestora.

Rearanjarea lor (n.r. companiilor), reorganizarea lor nu rezolvă problema. Aceasta este de fapt ideea campionilor energetici. (…) În cele din urmă, va conduce la preţuri mai mari pentru energie, nu va asigura competiţie între companiile energetice şi nu va atrage investiţiile necesare pentru reconstruirea infrastructurii energetice, principala sarcina cu care trebuie să se confrunte Guvernul„, a spus oficialul american.

Întrebat dacă ar merge mai departe cu comparaţia legată de Titanic şi dacă sistemul energetic românesc este pe cale să se scufunde, ambasadorul SUA a susţinut că acesta „s-ar putea să se lovească de un iceberg”.

„Aceste soluţii nu adresează problemele reale. Există resurse limitate de energie. În mod ironic, România are resurse deosebite de energie, însă în cazul unei crize energetice care probabil va avea loc în următorii ani şi care poate începe chiar acum, cel mai important lucru pentru românii obişnuiţi este găsirea de soluţii pentru ca această energie să poată fi folosită de cetăţenii români, pentru ca aceste companii să poată obţine profit din vânzarea de energie. Eu susţin că este foarte important pentru românii obişnuiţi să deţină aceste companii.

Cetăţenii obişnuiţi, mai degrabă decât birocraţii guvernamentali. Cred că investitorii privaţi ar trebui să poată cumpăra acţiuni la aceste companii şi ar trebui angajaţi administratori privaţi, care să ştie să administreze aceste companii, astfel încât să poată fi atrase chiar mai multe investiţii şi să se poată reconstrui infrastructura energetică.

Fiindcă, în cazul unei noi crize energetice, veţi sfârşi prin a importa mai multă energie decât exportaţi, ceea ce ar fi trist, având în vedere că aveţi resurse energetice extraordinare„, a explicat Mark Gitenstein la Radio România Actualităţi.

El a avansat ideea vânzării la bursă de acţiuni în pachete minoritare, susţinând că astfel Guvernul ar putea păstra majoritatea acţiunilor în companiile energetice şi ar atrage mai multe investiţii.

Ambasadorul american a menţionat şi o serie de acţiuni pe care Executivul ar trebuie să le întreprindă pentru ca investiţiile în domeniul energetic să devină posibile.

Întâi de toate, Guvernul trebuie să fie dispus să vândă unele dintre acţiuni, aşa cum au făcut polonezii. Acesta este argumentul pe care l-am susţinut eu, însă, în acelaşi timp, trebuie să îşi respecte angajamentele faţă de UE, acelea de a dereglementa piaţa energetică. Va fi foarte important să faceţi acest lucru, pentru că, în acelaşi timp, v-aţi asumat responsabilitatea de interconectare a reţelelor energetice cu Ucraina, astfel încât gazele naturale să poată fi obţinute în ambele direcţii. Însă s-ar putea ca preţurile să fie din ce în ce mai mari”, a spus el.

În acest context, Mark Gitenstein a apreciat că temerea populaţiei că va suporta costuri mai mari pentru gaze şi energie electrică prin dereglementarea pieţei de energie este una justificată.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata