EUR
4,83 RON
(+0.41%)
USD
4,38 RON
(-0.83%)
GBP
5,42 RON
(-0.22%)
CHF
4,57 RON
(-0.23%)
BGN
2,47 RON
(+0.03%)
BYN
1,69 RON
(-0.2%)
CAD
3,09 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.23%)
AUD
2,69 RON
(-0.54%)
JPY
0,04 RON
(-0.86%)
CZK
0,18 RON
(-0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

 

Westminster Abbey, un loc încărcat de istorie

Westminster Abbey, care va găzdui la 29 aprilie ceremonia de căsătorie a prinţului William cu Kate Middleton, este un loc încărcat de istorie şi foarte legat de familia regală britanică, relatează miercuri agenţia spaniolă de presă EFE.

La această abaţie cu peste o mie de ani de istorie, se încoronează regii de când, în ziua de Crăciun a anului 1066, a urcat pe tronul Angliei William Cuceritorul.

Ultima încoronare găzduită de Westminster a fost aceea a reginei Elisabeta a II-a, la 2 iunie 1953, în cadrul unei ceremonii care a fost transmisă la televiziune.

Numele său formal este ‘Biserica colegială a Sfântului Petru’ şi, spre deosebire de majoritatea catedralelor britanice, este proprietatea directă a monarhului.

Situată în faţa parlamentului britanic, pe malul Tamisei, este cea mai importantă clădire gotică a ţării şi corespunde modelului francez, inspirându-se din Catedrala Notre Dame din Reims, loc de încoronare a regilor Franţei.

În interiorul ei, se află Scaunul Încoronării, construit în 1301.

Faţada de vest este flancată de două turnuri din secolul XVIII, iar singurul său naos este cel mai lung din Anglia.

Regii care au contribuit cel mai mult la lărgirea şi înfrumuseţarea abaţiei au fost regele Edgar al Angliei în secolul X, regele Henric al III-lea în secolul XIII, regele Henric al VII-lea în secolul XVI şi regele Geroge al II-lea în secolul XVIII.

La Abaţia Westminster au fost înmormântaţi monarhi, personalităţi între care Isaac Newton, Charles Dickens, Charles Darwin, precum şi prinţesa Diana, mama prinţului William, în 1997. Tot acolo se află mormântul soldatului necunoscut.

Abaţia Westminster nu a fost un loc obişnuit pentru celebrarea nunţilor regale până în secolul XX.

În 1919, acolo s-a celebrat nunta prinţesei Patricia, nepoata reginei Victoria. I-au urmat prinţesa Mary, fiica lui George al V-lea, care s-a căsătorit în 1922, şi fratele ei Albert, Duce de York, care după un an s-a căsătorit cu Elizabeth Bowes Lyon. Aceştia din urmă, părinţii reginei Elisabeta a II-a şi ai prinţesei Margareta, au devenit regi după abdicarea regelui Edward al VIII-lea în 1936.

Tot acesta a fost loul ales de prinţesa Elisabeta pentru a se căsători cu Filip, Duce de Edinburgh, la 20 noiembrie 1947, în cadrul unei ceremonii marcate de austeritatea de după război. Sora sa, prinţesa Margareta, a optat tot pentru această catedrală, pentru a se căsători cu Anthony Armstrong-Jones în 1960, ca şi prinţesa Ana, singura fiică a reginei Elisabeta a II-a, care în 1973 s-a căsătorit cu Mark Phillips.

Ultima nuntă a unui membru al familiei regale britanice a fost cea a prinţului Andrew, Duce de York, care în iulie 1986 s-a căsătorit cu Sarah Ferguson.

Prinţul Charles, primul în linia de succesiune la tron, a ales Catedrala Saint Paul din Londra pentru a se căsători cu Diana Spencer în 1981.

Acum, fiul său mai mare, prinţul William, a reluat tradiţia şi a ales Westminster Abbey pentru căsătoria sa cu Kate Middlenton, potrivit aceleiaşi surse.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata