EUR
4,84 RON
(-0.05%)
USD
4,27 RON
(+0.34%)
GBP
5,38 RON
(+0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.06%)
BGN
2,47 RON
(+0.25%)
BYN
1,75 RON
(+0.25%)
CAD
3,15 RON
(+0.13%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.15%)
JPY
0,04 RON
(+0.19%)
CZK
0,18 RON
(-0.07%)
INR
0,06 RON
(+0.59%)

Unde a dispărut grâul românesc?

– Din cauza cotaţiilor mari de pe pieţele internaţionale, comercianţii de cereale au preferat să-l vândă în străinătate
– Producătorii români nu sunt încurajaţi să ţină grâul în ţară din cauza costurilor mari de depozitare şi transport
– Pâinea s-a scumpit chiar şi atunci când consumam din producţia autohtonă, iar acum, că importăm, se aşteaptă noi scumpiri

Chiar dacă recolta de grâu de anul trecut a fost una bună, România nu face excepţie nici anul acesta de a apela la importuri pentru industria de panificaţie. Tentaţi de preţurile mai mult decât atrăgătoare de pe bursele internaţionale de mărfuri, comercianţii de cereale din România au vândut cantităţi mari de grâu, astfel că producţia autohtonă se pare că s-a terminat.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA), Dragoş Frumosu ne-a menţionat, de asemenea, că producţia autohtonă de grâu pentru panificaţie s-a terminat, şi nu pentru că nu a fost suficientă ci pentru că am exportat-o.

”Ce este sigur este că noi în acest moment nu mai avem grâu în depozite, s-a terminat grâul de panificaţie de anul trecut. Cantitatea a fost suficientă, doar că la bursele externe de mărfuri au fost variaţii de preţ, iar când comercianţii de cereale au prins un preţ bun au exportat şi aşa am rămas fără grâu autohton”, a declarat, pentru Curierul Naţional, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata