România, ţara comisioanelor bancare de toate felurile

– Sub deviza încurajării plăţilor electronice, băncile din România au introdus mai multe taxe şi comisioane pentru plata cu numerar interzise prin lege în ţările care au adoptat deja moneda europeană, scrie România Liberă

Mai multe bănci din România, unele foarte mari, taxează tranzacţiile cu numerar indiferent de natura lor. Motivul: încurajarea plăţilor electronice. Şi totuşi, potrivit unei recomandări a Comisiei Europene privind libera circulaţie a monedei unice în ţările euro, sunt strict interzise taxele şi comisioanele pentru plata cu numerar, indiferent de natura încasatorului: comerciant, bancă sau instituţie de stat. Mai mult, statutul de „legal tender” al euro exclude posibilitatea introducerii unui comision pentru plata cu monede.

O bancă din România percepe comision pentru plata cu monede, o alta cere o sumă substanţială pentru închiderea contului de economii, o bună parte a băncilor cer comisioane pentru intrările din conturile clienţilor, în timp ce constituirea unui depozit la unele bănci aduce mai degrabă pierderi.

Mai mult, există bănci care percep comisioane calculate ca procent din credit pentru simpla emitere a unei coli A4 care să certifice că respectivul este client al băncii. Astfel ar arăta o scurtă descriere a sistemului bancar românesc din perspectiva strategiei de comisionare. De altfel, legile europene nu au convins băncile să elimine sau să diminueze comisioanele. Ordonanţa 50 limitează numărul comisioanelor la 4 şi exclude comisioanele procentuale pentru credite, însă unele bănci încă le practică.

Citește și
1 Comentariu
  1. pope spune

    In Romania bancile sunt stat in stat,ele excrocheaza prin diverse taxe si comisioane pe cei ce folosesc bancile pentru rularea banilor proprii catre alti parteneri de afaceri particulari,privati sau de stat.Nimeni din tara asta nu pune stavila unor astfel de practici care nu respecta nici-o lege si nici cele europene desi pretindem ca suntem membri ai uniunii europene.Domnule presedinte de ce nu interveniti ca si bancile sa respecte legile cum pretindeti dela ceilalti cetateni ai Romaniei?Informati Banca Europeana pentru bancile din UE care au sucursale in Romania si spoliaza populatia Romaniei si nu stati pres in fata acestora

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata