EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea, pusă în umbră de nunta regală

Beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea, prevăzută la data de 1 mai, este o ocazie pentru Sfântul Scaun să se prezinte sub aura unui pontif pe larg apreciat drept un erou catolic modern. Dar un eveniment de profil înalt ce implică o altă instituţie europeană, Casa de Windsor, umbreşte evenimentul major al Vaticanului.

Nunta prinţului William cu Kate Middleton, pe 29 aprilie, cu două zile înainte de ceremonia de beatificare a regretatului Papă, domină acoperirea mediatică din întreaga lume, lăsându-i mai puţin timp Pontifului trecut în eternitate, scrie Wall Street Journal de luni.

În ianuarie, când Vaticanul a stabilit data beatificării, cardinalul José Saraiva Martins, fostul şef al departamentului care se ocupă de sanctificări la Vatican, a declarat că se aşteaptă ca peste două milioane de credincioşi să participe la eveniment. Pe baza acestei predicţii, Vaticanul şi operatorii din turismul italian au rezervat hoteluri întregi la Roma şi în împrejurimi.

Data nunţii regale a fost însă deja anunţată cu câteva luni înainte iar în martie, oficiali ai Vaticanului au început să reducă din aşteptări. În spatele uşilor închise, oficiali ai Vaticanului le-au spus planificatorilor evenimentului de la Roma să se pregătească pentru 150.000 de participanţi şi doar puţini demnitari, potrivit afirmaţiilor unui planificator.

În prezent, planificatorii de la Vatican sunt mai puţin încrezători. „Am observat că nunta suscită o mare atenţie”, a afirmat părintele Cezar Atuire, directorul executiv al organizaţiei pelerinilor Vaticanului „Opera Romana Pellegrinaggi /ORP/. „Cele două evenimente au loc însă pe două niveluri diferite”, a mai spus părintele Atuire, care a constatat că „există încă o mulţime de paturi şi camere disponibile peste tot în oraş.”

Vaticanul a făcut tot posibilul pentru ca beatificarea să atragă cât mai multe persoane, printr¬un website, o pagină de Facebook, un cont de Twitter şi un serviciu digital de comunicare, pentru a promova evenimentul prin intermediul reţelelor sociale.

Muzeele Vaticanului vor rămâne deschise până noaptea târziu în zilele de dinainte şi de după ceremonie, iar voluntarii vor distribui snack-uri pentru cei care doresc să participe la trei evenimente programate – un priveghi, ceremonia de beatificare în sine şi o Liturghie.

La o conferinţă de presă recentă de la Vatican, Walter Insero, purtător de cuvânt pentru Dieceza Romei, i-a rugat insistent pe jurnalişti să trezească interesul faţă de eveniment şi „să-şi invite prieteniľ’.

În pofida eforturilor de marketing, reţelele TV nu au planificat să prezinte toate etapele beatificării lui Ioan Paul al II-lea, aşa cum făceau odată, au afirmat observatori cu experienţă ai

Vaticanului. „Nu se va aloca mult spaţiu pentru a acoperi beatificarea, deoarece toată atenţia se va îndrepta spre Anglia„, a declarat Sabina Castelfranco, reporter al CBS Corp’s CBS TV, cu sediul la Roma.

Monseniorul Slawomir Oder, oficialul bisericii care a avansat cazul canonizării Papei, a regretat atenţia de care beneficiază nunta regală. „În lumea de astăzi, bârfa face mai multe ştiri şi aduce mai multă audienţă”, a afirmat el.

Nu este pentru prima dată când Vaticanul este nevoit să împartă lumina reflectoarelor cu familia regală britanică. În 2005, atenţia lumii a fost îndreptată spre o panoplie de demnitari şi patru milioane de pelerini care au inundat Roma pentru a participa la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea. S

candările „Să fie sanctificat imediať’ au crescut în intensitate în rândul mulţimii din Piaţa Sfântul Petru, îndreptându-l pe Papa polonez spre calea beatificării, ultimul pas înainte ca cineva să fie declarat sfânt.

Câteva zile mai târziu, însă, centrul atenţiei mass-media s-a mutat în mod lipsit de pietate spre Palatul Buckingham, în contextul în care Prinţul Charles se căsătorea cu Camilla Parker Bowles.

Fanii Papei sunt deranjaţi de lipsa simţului momentului potrivit de care a dat dovadă Vaticanul, deoarece suprapunerea evenimentelor putea fi evitată. Familia regală a anunţat data nunţii în noiembrie, cu două luni înainte ca Vaticanul să-şi stabilească programul.

Cardinalul Stanislaw Dziwisz, arhiepiscopul de Cracovia, care a fost secretarul privat al Papei Ioan Paul al II-lea, a insistat ca beatificarea să coincidă cu weekendul de 1 mai, Ziua Muncii, acordându-le polonezilor suficient timp pentru a se deplasa la Roma, potrivit Monseniorului Oder. Acum, oficialii Vaticanului înfruntă consecinţele deciziei lor.

„Mi-ar fi plăcut să particip la ambele evenimente dar nu văd cum voi putea face acest lucru”, a spus Francesco Montorsi, cercetător universitar care locuieşte la Roma şi Paris şi care a participat la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata