Reducerea salariilor în sectorul public a afectat managementul proiectelor cu fonduri europene

Consolidarea capacităţii administrative suferă prin prisma efectivă a deficitului de personal şi din punct de vedere al implicării personalului existent, în absenţa unui mecanism adecvat de stimulare şi cointeresare, a declarat, joi, consilierul primului ministru, responsabil de coordonarea Autorităţii de Coordonare a Instrumentelor Structurale, Cătălin Vătafu, într-o conferinţă de presă.

Acesta a spus că reducerea salariilor a scăzut gradul de motivare al personalului implicat în managementul proiectelor cu bani europeni.

„Ştim cu toţii că cei din autorităţile de management beneficiază de un spor de până la 75 % din salariul de bază pentru activitatea pe care o desfăşoară, însă măsurile de austeritate luate la jumătatea anului trecut au avut un recul nefericit, inclusiv în rândul autorităţilor de management şi personal acestora.

Tăierea de 25 % i-a demotivat pe mulţi. Înainte angajaţii stăteau cu voie bună la serviciu până la ora 7 seara şi munceau, iar acum când se face ora 4 şi jumătate rup poarta”, a mai spus Vătafu.

El a precizat că nu încearcă să ia apărarea funcţionarului public implicat, ci doar să prezinte o sinteză a unei analize efectuate din care nu poate neglija acest motiv.
Referitor la programul de dezvoltare a resurselor umane, acesta a arătat că în prezent se cer la decontat inclusiv bonuri de benzină şi bilete de autobuz.

Potrivit acestuia, pentru cele şapte programe operaţionale, până la data de 22 aprilie au fost depuse 28.128 proiecte în valoare de aproximativ 52,5 miliarde de euro, o valoare care depăşeşte de peste două ori şi jumătate alocarea financiară disponibilă pentru România în perioada 2007-2013.

„7.343 din totalul proiectelor depuse, având o valoare de circa 17,8 miliarde euro, au depăşit etapa de evaluare, fiind proiecte aprobate. Între acestea, 5.575 de proiecte s-au finalizat prin contracte de finanţare semnate cu beneficiarii, valoarea eligibilă a acestor proiecte fiind de aproximativ 12,4 miliarde euro, din care fondurile UE reprezintă 9,9 miliarde euro. Trebuie semnalat aici că aportul UE aferent acestor contracte semnate reprezintă aproximativ 51 % din întreaga alocare pentru perioada 2007-2013″, a spus consilierul premierului.

El a mai afirmat că valoarea plăţilor totale către beneficiari s-a cifrat la suma de aproximativ 2,35 miliarde euro, ceea ce reprezintă aproximativ 11,64 % din întreaga alocare 2007-2013.

Referitor la o eventuală înfiinţare a unui minister care să se ocupe de administrarea fondurilor europene, Vătafu consideră că acest lucru ar bloca lucrurile pe o perioada de 6 luni sau un an pentru că procesul de acreditare a instituţiei nou create ar duce la un blocaj.

„În primul rând, este vorba de sistemul de management şi control al fondurilor structurale şi de coeziune în varianta în care el a fost acrediat de Comisia Europeană. O modificare a acestei arhitecturi instituţionale la acest moment ar presupune reluarea procesului de acreditare, ceea ce ar duce la un blocaj al implementării efective a acestor programe operaţionale pe o perioadă de şase luni şi poate chiar un an”, a mai spus Vătafu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata