Ahmadinejad se ceartă cu ayatollahii

Zvonurile privind criza din structurile de conducere ale Iranului au primit săptămâna aceasta o nouă confirmare. Preşedintele Mahmud Ahmadinejad a absentat de două ori la şedinţele de guvern, după ce liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a anulat decizia sa de a-l demite pe ministrul informaţiilor Heydar Moslehi.

Analiştii sunt de părere că ar putea fi vorba de o escaladare a altercaţiilor dintre Ahmadinejad şi Khamenei: în ultimul timp, liderul suprem încearcă să restricţioneze influenţa preşedintelui şi să nu admită numirea în funcţii-cheie a oamenilor acestuia.

Deja de o săptămână Ahmadinejad nu apare în public. Analiştii subliniază că o asemenea izolare este atipică pentru liderul iranian, care este renumit pentru declaraţiile sale răsunătoare şi deschiderea spre acţiuni publice.

Unii afirmă că în acest fel Ahmadinejad a decis să-şi exprime nemulţumirea în legătură cu amestecul lui Khamenei.

Conflictul a izbucnit cu aproximativ două săptămâni în urmă, când Ahmadinejad l-a obligat pe ministrul informaţiilor, Heydar Moslehi, să-şi dea demisia, precizează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Motivul oficial al demisiei l-au constituit divergenţele dintre Moslehi şi preşedinte cu privire la cine ar trebui să conducă Biroul de planificare şi buget din cadrul ministerului respectiv. Potrivit uneia dintre versiuni, împotriva ministrului ar fi uneltit Rahim Mashaei, considerat omul din umbră al politicii iraniene. În afară de aceasta, Mashaei şi-a măritat fata cu fiul preşedintelui Ahmadinejad.

Acesta nu este primul caz când preşedintele iranian încearcă să scape de miniştri aflaţi în strânsă legătură cu liderul spiritual al ţării. Însă de această dată în situaţie a intervenit chiar Khamenei, care nu numai că nu a acceptat demisia lui Moslehi, ci l-a şi criticat pe Ahmadinejad. După cum subliniază analiştii, acesta este primul caz în ultimii şapte ani când liderul suprem al Iranului se confruntă deschis cu Ahmadinejad.

Politologii sunt de părere că Ali Khamenei s-a decis la un asemenea conflict la presiunile părţii ultraconservatoare a conducerii iraniene, care încearcă să nu admită utilizarea Ministerului Informaţiilor şi resurselor sale în lupta politică ce ia amploare pe măsura apropierii alegerilor parlamentare din 2012 şi a celor prezidenţiale din 2013, în condiţiile în care informaţiile obţinute de serviciile secrete au devenit nu o dată o puternică armă în această luptă.

„Divergenţe dintre preşedintele Ahmadinejad şi liderul religios suprem al Iranului au existat întotdeauna. Însă, ambii sunt interesaţi în menţinerea regimului islamic”, este de părere Nina Mamedova, şefa secţiei pentru Iran din cadrul Institutului de Orientalistică al Rusiei. „Khamenei l-a sprijinit pe Ahmadinejad în alegerile prezidenţiale din 2009, considerându-l un rău mai mic pentru regimul islamic”, aminteşte experta.

Potrivit Ninei Mamedova, Khamenei crede că Ahmadinejad duce lucrurile spre un sistem de conducere militarizat, iar o asemenea politică dură echivalează cu întărirea mişcării de opoziţie. De aceea, Khamenei doreşte ca influenţa preşedintelui asupra structurilor puterii să fie una echilibrată şi ca liderii religioşi să fie obligatoriu prezenţi în aceste structuri.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.