Aisha Gaddafi asigură că rebelii cumpără arme de la Hamas şi Hezbollah

Aisha Gaddafi, fiica liderului libian Muammar Gaddafi, a asigurat că rebelii cumpăra armament de la mişcarea palestiniană Hamas, care guvernează în fâşia Gaza, şi de la mişcarea şiită Hezbollah, într-un interviu acordat ziarului The New York Times.

Aisha Gaddafi a citat informaţii ale serviciilor secrete libiene, potrivit cărora rebelii achiziţionează arme de la aceste grupări teroriste, dar a eliminat posibilitatea ca insurgenţii să facă parte din grupări de acest gen, notează vineri ziarul spaniol ABC care citează unele extrase.

Ea a avertizat totodată că fără tatăl său în fruntea Libiei mii de imigranţi ilegali vor veni pe ţărmurile europene, islamismul radical se va instala în regiune, iar triburile libiene vor pune din nou mâna pe arme pentru a lupta unele împotriva altora.

Aisha Gaddafi a făcut în acest sens o comparaţie cu războiul din Irak, invocând experienţa ei ca membră a echipei legale care l-a apărat pe fostul preşedinte Saddam Hussein. „Opoziţia irakiană a avertizat că trupele americane vor fi primite la venire cu flori şi la plecare cu gloanţe. În Libia va fi şi mai rău’, a spus ea.

Aisha a dezvăluit că unii militari care au dezertat şi s-au alăturat rebelilor au rămas în contact cu guvernul, subliniind astfel existenţa unor agenţi dubli. Între aceştia s-ar putea afla Abdel Fattah Younes, fost ministru de interne, deşi ea a refuzat să confirme acest lucru.

‘Ne-au explicat că au familii, că se tem pentru viaţa lor şi de aceea au luat această poziţie. Sunt mulţi membri ai Consiliului care au lucrat 42 de ani alături de tatăl meu şi care îi sunt loiali. Credeţi că puteau pleca aşa oricum?’

În acest context, fiica dictatorului s-a arătat încrezătoare că tatăl său va inversa situaţia, revenind la normalitatea de acum două luni, deşi a insistat că în primul rând trebuie declarată o încetare a focului. ‘Vom reuşi acest lucru dacă NATO încetează cu bombardamentele’, a asigurat ea. Aisha a reiterat voinţa autorităţilor libiene de a demara un proces de dialog cu comunitatea internaţională, dar a respins un proces similar cu rebelii. „Lumea ar trebui să se aşeze în jurul unei mese de dialog, sub auspiciile organizaţiilor internaţionale”, a spus ea.

‘Starea de sănătate a tatălui meu este foarte bună, iar poporul îi este loiaľ, a continuat Aisha, respingând zvonurile potrivit cărora Gaddafi ar fi fost rănit în unul din atacurile aliaţilor. Ea s-a pronunţat şi asupra familiei sale pe care a considerat-o mai unită ca oricând.

Potrivit ei, cei şapte fraţi ai săi se reunesc în mod frecvent pentru a schimba opinii şi a apăra familia. Fiica colonelului libian a acuzat SUA că au trădat încrederea regimului libian, pe care l-ar fi convins să predea armele de distrugere în masă cu scopul de a netezi calea intervenţiei militare, ca parte a unei strategii concepută dinainte.

‘Asta este recompensa pe care am primit-o? Acest lucru va trimite un mesaj clar tuturor ţărilor care deţin arme de distrugere în masă pentru a le păstra, dacă nu vor să aibă aceeaşi soartă ca Libia’, a avertizat ea.

Întrebată care este părerea sa despre liderii americani, Aisha a considerat că preşedintele Barack Obama „nu a reuşit nimic până acum’, adresându-i totodată o întrebare jenantă secretarei sale de stat, Hillary Clinton: „De ce nu ai plecat de la Casa Albă, când ai descoperit că soţul tău te înşeală?’, a zis ea referindu-se la fostul preşedinte, Bill Clinton.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.