ETA îi anunţă pe oamenii de afaceri că nu le va mai cere „impozitul revoluţionar”

Organizaţia separatistă bască ETA anunţă printr-o scrisoare că armistiţiul stabilit include decizia de a nu-i mai extorca pe oamenii de afaceri basci, anunţă vineri presa spaniolă. De asemenea, cotidienele centrale de la Madrid scriu în paginile lor externe despre atentatul sinucigaş soldat cu victime de la Marrakech.

ETA le-a explicat printr-o scrisoare oamenilor de afaceri basci şi navarezi că încetarea focului, aşa cum a fost ea anunţată în luna ianuarie, include anularea extorsiunii oamenilor de afaceri şi a micilor întreprinzători, scrie El Pais.

Cotidianul explică faptul că această precizare apare într-un moment în care dezbaterea politică şi din instanţe este foarte aprinsă şi urmărită, în condiţiile în care se va decide curând viitorul candidaturii platformei electorale Bildu, apropiată stângii radicale basce, la alegerile locale din 22 mai.

ETA îi anunţă pentru prima oară pe oamenii de afaceri că anulează extorsiunea. Potrivit El Mundo, organizaţiile patronale din Ţara Bascilor şi Navarra au primit la 26 aprilie scrisori de la separatiştii basci şi au confirmat autenticitatea acestora.

Încercare disperată a ETA de a fi prezentă la alegerile din 22 mai, anunţă cotidianul La Razon, tot cu referire la anunţul organizaţiei teroriste şi privitor la renunţarea la aşa numitul impozit revoluţionar, cerut prin şantaj şi ameninţări oamenilor de afaceri.

Şi cotidianul catalan El Periodico relatează faptul că ETA a comunicat printr-o scrisoare că a luat sfârşit perceperea impozitului revoluţionar impus oamenilor de afaceri. Publicaţia menţionată precizează că Ministerul de Interne le-a permis oamenilor de afaceri să anunţe că organizaţia teroristă a renunţat la a-i mai escroca, iar decizia nu are precedent în istoria luptei antiteroriste.

Cotidienele spaniole scriu şi despre evoluţia situaţiei privitoare la platforma electorală Bildu. Astfel, ABC scrie pe prima pagină că Partidul Naţionalist Basc (PNV, reprezentat la nivel central, n.r.) şantajează guvernul cu privire la trecerea următorului proiect de buget şi condiţionează sprijinul la votul din plen de prezenţa anturajului ETA la alegeri.

De asemenea, cotidianul La Razon notează că revenirea unui magistrat progresist în cadrul Tribunalului Suprem ar putea da undă verde candidaturilor Bildu, asupra cărora poliţia spaniolă a indicat legături cu ETA.

Atac în inima turismului marocan, în plin proces de reforme politice, anunţă cotidianul El Pais cele petrecute la Marrakech în urma unui atentat sinucigaş. Cotidianul spaniol precizează că atentatorul a detonat explozibilul în cafeneaua Argana şi a omorât 14 persoane, în majoritate turişti străini.

Un sinucigaş salafist ia 15 vieţi în Maroc, relatează la rândul său cotidianul ABC, precizând totodată că cel puţin 11 dintre victime sunt străini, iar atentatul a provocat rănirea altor 20 de persoane.

Un sinucigaş omoară 15 persoane în inima Marrakechului, scrie şi cotidianul La Razon, care aduce de asemenea informaţii cu privire la numărul turiştilor. La rândul său, cotidianul catalan El Periodico anunţă că atentatorul sinucigaş a omorât 16 persoane în cea mai turistică piaţă din Maroc, iar printre victimele exploziei de la cafeneaua din Marrakech se află şase francezi.

Publicaţia menţionată mai scrie că grupurile locale care militează pentru drepturile omului îi acuză acum pe islamişti că vor să afecteze implementarea reformelor politice anunţate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.