Ghizdeanu (CNP): Vom îndeplini criteriile de aderare la euro, de la anul intrăm în creştere economică de peste 4%

România va îndeplini criteriile de adoptare a monedei euro, iar din 2012 va intra pe un ciclu de creştere economică de patru la sută pe an în următorii 6 – 7 ani, a declarat preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, după şedinţa Executivului.

„Inflaţia se aşteaptă să fie în marja de 3% în 2013 şi să se apropie de 2% în 2014, deci vom avea criteriul îndeplinit. Referitor la curs, aşteptăm un 4,1 lei/euro pentru 2014 – 2015. Vom îndeplini criteriile. Legat de creşterea economică, din toate evaluările pe care le avem, de la anul mergem pe un ciclu de 6 – 7 ani de peste patru la sută creştere economică”, a spus Ghizdeanu.

Executivul a anunţat, vineri, că România a păstrat calendarul de aderare la euro în anul 2015. România va adopta euro la 1 ianuarie 2015. Se previzionează ca leul şi moneda europeană să circule în paralel timp de 11 luni, iar din 1 decembrie 2015 euro să fie singura monedă în circulaţie.

În şedinţa de vineri s-a stabilit şi înfiinţarea unui Comitet interministerial pentru trecerea la euro, preşedinţia acestuia urmând să fie asigurată de primul-ministru, iar vicepreşedinte este guvernatorul BNR. Comitetul interministerial va monitoriza îndeplinirea obligaţiilor astfel ca România să fie pregătită în 2015 pentru aderarea la zona euro.

„Comitetul nu are menirea de a lua decizii politice şi strategice, acestea se iau în Guvern, urmează să se ocupe doar de partea de implementare”, a spus premierul Emil Boc.

În comitet vor fi reprezentate Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Economiei, Ministerul Justiţiei, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Muncii, Cabinetul Primului-Ministru, Oficiul de Statistică, Comisia de Prognoză, Departamentul de Afaceri Europene şi Ministerul Educaţiei şi vicepremierul.

Pentru ca un stat membru să adopte moneda euro, trebuie să îndeplinească criteriile de convergenţă (Maastricht): rata medie a inflaţiei, monitorizată pe o perioadă de un an înainte de efectuarea verificării, să nu depăşească cu mai mult de 1,5 la sută rata inflaţiei din cele trei state membre UE cu cea mai mare stabilitate a preţurilor, raportul între deficitul public şi PIB nu trebuie să depăşească trei la sută, raportul între datoria publică şi Produsul Intern Brut nu trebuie să depăşească 60 la sută, rata dobânzii nominale pe termen lung nu trebuie să fie mai mare cu mai mult de 2 la sută decât cea realizată de primele trei state membre cu cea mai slabă inflaţie în anul precedent, marjele de fluctuaţie normale stabilite prin mecanismul cursului de schimb în Sistemul Monetar European trebuie să fi fost respectate fără mari presiuni, cel puţin în cei doi ani premergători verificării.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.