EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Guvernul italian, la un pas de o nouă criză pe fondul bombardamentelor din Libia

0

Principalul şi singurul aliat al prim-ministrului Silvio Berlusconi, liderul Ligii Nordului, a dat de înţeles că „se poate întâmpla orice” dacă Berlusconi nu schimbă strategia beligerantă a Italiei cu privire la bombardamentele din Libia.

Cotidienele italiene scriu în ediţiile de vineri despre o posibilă ruptură definitivă în cadrul alianţei de la guvernare, lucru care ar provoca alegeri anticipate.

Cotidianul Corriere della Sera îl citează pe liderul Ligii Nordului, Umberto Bossi, care subliniază că deciziile luate de guvern vor influenţa şi rezultatele alegerilor locale, în special în oraşul Milano. În acelaşi timp, alegerile locale reprezintă un test pentru actualul guvern, considerând că Silvio Berlusconi a decis să-i susţină personal pe candidaţii partidului său /Poporul Libertăţii/ la primăriile diverselor oraşe.

Într-o discuţie cu jurnaliştii, joi seara, Bossi a afirmat că dacă aliatul său /Berlusconi/ nu va renunţa la implicarea Italiei în bombardamentele în Libia, „se poate întâmpla orice”, cu referire la alegerile anticipate.

În acelaşi timp, Italia a întreprins joi prima misiune cu avioanele Tornado dotate cu bombe destinate Libiei, informează cotidianul Il Messaggero.

Două avioane Tornado IDS /interdiction and strike/ au decolat joi dimineaţa de la baza italiană Trapani Birgi, escortate de alte două avioane Eurofighter, pentru prima misiune cu scopul de a neutraliza „obiective militare specifice”.

Tot în cursul zilei de joi, 10 instructori militari au plecat la Benghazi pentru a colabora cu Consiliul Naţional de Tranziţie, împreună cu colegii lor englezi şi francezi. La Benghazi va fi instituit comandamentul operativ al CNT.

Ministerul italian de Externe a confirmat că printre victimele exploziei din Maroc nu se află conaţionali, titrează cotidianul Il Tempo. Cinsprezece persoane şi-au pierdut viaţa joi într-o cafenea din Marrakesh în urma unei explozii.

Ministerul de Interne marocan, citat de postul de televiziune Al Arabiya, a confirmat că este vorba despre un atentat terorist şi criminal. Potrivit autorităţilor locale, un kamikaze a decis să se arunce în aer în interiorul cafenelei, provocând unul dintre cele mai sângeroase atentate înregistrate în Maroc în ultimii opt ani.

Primele supoziţii vorbesc despre un nucleu de natură islamică. Postul de televiziune public marocan a anunţat că dintre cele 15 victime, zece sunt străini de naţionalitate franceză şi olandeză.

În altă ordine de idei, pe plan local, locuitorii oraşului Napoli au demarat joi un protest violent pentru a atrage atenţia autorităţilor naţionale cu privire la problema deşeurilor care au invadat din nou străzile, scrie cotidianul La Repubblica.

Protestul a degenerat în acte de violenţă după ce mai mulţi bărbaţi au incendiat zeci de saci de gunoi. Câteva femei s-au legat cu lanţuri de un stâlp şi au ameninţat că îşi vor da foc dacă nu se vor găsi soluţii imediate pentru curăţarea străzilor. Cotidianul defineşte situaţia ca fiind „o adevărată stare de urgenţă”.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.