Hamas şi Al Fatah: o căsătorie din interes şi fără dragoste

Este un acord de principiu, dar ar putea fi şi începutul unui nou drum palestinian dacă liderii săi vor semna în final reconcilierea.

Egiptul deja l-a anunţat, iar liderii palestinieni şi-au parafat „înţelegerea’, dar trebuie încă să soluţioneze chestiuni complexe, precum controlul securităţii în Gaza, dominată de mişcarea islamistă Hamas, şi în Cisiordania, unde patrulează forţele naţionalistei Al Fatah antrenate de SUA, notează vineri ziarul El Mundo.

Deja au părut primele divergenţe referitor la colaborarea forţelor de securitate palestiniene din Cisiordania cu Israelul: Al Fatah asigură că va continua dar Hamas spune că trebuie să înceteze, pentru că această ‘colaborare cu duşmanul pune în pericol reconcilierea”.

Nu este prima dată când cele două tabere palestiniene anunţă un acord şi apoi bat în retragere în ultimul moment. Există şi un alt un scenariu pesimist: să semneze documentul care apoi să devină literă moartă.

De ce acum? Principalele două grupări armate palestiniene îşi pecetluiesc reconcilierea nu din exces de dragoste, ci din lipsă de alternative. Să nu se lase nimeni înşelat, între liderul islamist Hamas, Ismail Haniya, şi cel naţionalist Al Fatah, Mahmud Abbas, domneşte în continuare ura şi neîncrederea, dar au ajuns la un punct intermediar de convenienţă.

Preşedintele palestinian Mahmud Abbas trebuie să se prezinte la viitoarea Adunare Generală a ONU din septembrie ca ‘liderul tuturor palestinienilor” pentru a obţine recunoaşterea statului său în cadrul frontierelor din 1967.

Alăturându-se Hamas, preşedintele palestinian nu mai este nevoit să negocieze cu Israelul şi îl lipseşte pe premierul Benjamin Netanyahu de principalul său argument: „cum să semnăm un acord cu Mahmud Abbas, dacă el nu controlează Gaza şi nu reprezintă decât jumătate din popor?’ Obiectivul este simplu, cum au asigurat liderii plaestinieni, ‘este un acord de principiu şi vom începe cu paşi repezi, pentru a pune capăt ocupaţiei şi a crea un stat palestinian’.

Dezamăgit de preşedintele american, Barak Obama, şi pesimist (sau realist?) în faţa oricărui avans din partea lui Netanyahu, Mahmud Abbas, mizează pe fratele islamist, asumându-şi totodată un mare risc: Hamas deja a reiterat că noul guvern palestinian nu va accepta să negocieze cu Israelul, pe care nu îl recunoaşte ca stat, SUA pot ameninţa cu retragerea celor peste 400 de milioane de dolari pe care le acordă anual Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), iar Netanyahu să-l folosească drept armă în faţa oricărei presiuni internaţionale.

De ce semnează Hamas un document pe care l-a respins în 2009? În primul rând pentru că i-a fost oferit de preşedintele egiptean Hosni Mubarak, mai apropiat de poziţiile lui Mahmud Abbas şi în al doilea rând pentru că atât Siria cât şi Iran i-au cerut atunci să nu semneze. Gruparea Hamas condusă de Ismail Haniya şi de Khaled Mashal este poate extremistă dar nu şi ignorantă.

A remarcat că noile autorităţi egiptene i-au deschis porţile, iar Cairo ar putea deveni unul din principalii săi aliaţi. Vede şi că în Siria, unde se află sediul său central, puterea se clatină iar protectorul său Bashar Assad este mai ocupat cu reprimarea manifestanţilor decât de cauza palestiniană. Hamas ştie şi că unitatea este aspiraţia majorităţii populaţiei din Gaza.

Israelul are acum în faţa dilema de a accepta un acord care să pună capăt conflictului şi de a se alia cu un grup care continuă să-i ceară distrugerea. Acest acord va da Cisiordania pe mâna Hamas este de părere Tel-Avivul.

Potrivit analistului politic Aluf Ben, ‘acordul de reconciliere palestinian anunţă controlul Hamas asupra mişcării naţionale palestiniene şi îi oferă lui Netanyahu o portiţă de scăpare din impasul în care a intrat procesul de pace. Este de ceea ce avea nevoie pentru a-i uni pe cetăţenii israelieni şi a respinge presiunea internaţionale asupra unei retrageri din Cisiordania… Din punctul său de vedere întregul teritoriul evacuat va cădea în mâinile Hamas şi va deveni o bază a terorismului iranian”.

Dând drept cert faptul că acordul va fi parafat săptămâna viitoare, Hamas şi Al Fatah vor rămâne împreună până cel mult în septembrie. Apoi, şi în funcţie de ce va decide ONU, vor trebui s㬺i aleagă calea.

Chiar şi în cel mai optimist scenariu palestinian – recunoaşterea statului de majoritatea comunităţii internaţionale – vor rămâne înfruntaţi asupra controlului organelor de securitate şi, pe termen lung, cu privire la viitorul ţării. Va fi laic sau religios? Mai aproape de SUA /cum doreşte Mahmud Abbas) sau de Siria şi Iran (cum vrea Hamas)? Luptă armată sau politică în faţa Israelului? Întrebări lăsate acum deoparte pentru a nu strica reconcilierea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.